Kijin novi koncept je sedemsedežni športni terenec telluride. Foto: Kia
Kijin novi koncept je sedemsedežni športni terenec telluride. Foto: Kia

Kia je v Detroitu predstavila koncept velikega športnega terenca telluride, ki je sestavljen iz delov, natisnjenih s 3D-tiskalnikom. Vanj so vgradili nov zaslon, občutljiv na dotik, Korejci pa izpostavljajo tudi druge napredne tehnologije, predvsem pa luksuzno zasnovo potovalne kabine.
Koncept telluride obrača oblikovalski jezik južnokorejskega izdelovalca avtomobilov v novo smer, hkrati pa pri Kii prikazujejo najnaprednejše tehnologije. Pri Kii nameravajo v ZDA predstaviti novo veliko terensko vozilo, ki so onstran Atlantika nadvse priljubljena. Koncept je pravšnjih mer, saj v dolžino meri pet metrov, visok je 1,8 metra in širok 2,03 metra. Vanj so vgradili sedem sedežev.
Tudi brezžično polnjenje
Za mišičast dizajn so poskrbeli v Kijinem oblikovalskem centru v ZDA. Vozilo so postavili na 22-palčna kolesa. Inženirji so se osredotočili na uporabnost. Tako se zadnja vrata odpirajo pod kotom 90 stopinj, kar omogoča lažje vstopanje v drugo in tretjo vrsto sedežev. Sredinski sedež se lahko zloži v uporaben počivalnik za roke, kar omogoča več prostora za potnika in večje udobje na dolgih potovanjih. Kia s konceptom predstavlja novo generacijo zaslona na dotik, digitalno instrumentalno ploščo, vanj so vgradili sistem za brezžično polnjenje.
Vozilo poganja kombinacija 3,5-litrskega šestvaljnega motorja z močjo 199 kilovatov in elektormotorja z močjo 96 kilovatov. Moč se prenaša na vsa štiri kolesa, zgolj na elektriko pa naj bi bilo mogoče z njim prevoziti do 36 kilometrov poti.