Tesla bo ponudila tri modele z oznako D. Različica 85D bo v ZDA naprodaj decembra, modela 60D in P85D pa februarja. Cene so še neznanka. Foto: Tesla
Tesla bo ponudila tri modele z oznako D. Različica 85D bo v ZDA naprodaj decembra, modela 60D in P85D pa februarja. Cene so še neznanka. Foto: Tesla

Pri Tesli Motors so predstavili, kaj pomeni črka D. Gre za model S z dvojnim elektromotorjem in s štirikolesnim pogonom.
Prvi mož Tesle Motors Elon Musk je pred tednom dni objavil fotografijo delno odprte garaže na kateri je bila velika črka D in za deveti oktober napovedal veliko razkritje.
Še večji doseg in boljši pospešek
Črka D pomeni "Dual motor“, model D ima namreč dva elektromotorja, kar bo modelu s štirikolesnim pogonom omogočilo podaljšan doseg še za 16 kilometrov. Skupni doseg z enim polnjenjem akumulatorja bo tako več kot 450 kilometrov.
Musk je na tiskovni konferenci pojasnil, da bo štirikolesni pogon na vseh različicah limuzine S del opcijske opreme. Kljub temu, da dodatni elektromotor vgrajen nad prednjo os maso dviguje še za dodatnih 130 kilogramov na 2,2 tone, so vozne karakteristike boljše. Najmočnejši model S P85D z dodatnimi 162 kilovati moči na prednji osi, skupna nazivna moč je 508 kilovatov, od 0 do 100 km/h pospeši v 3,2 sekunde, kar je sekundo bolje kot pri klasičnem modelu S.
Avtomobil bo sam zamenjal vozni pas
Ostale novosti s področja asistenčno-varnostnih sistemov so povezane z delno samostojno vožnjo. Musk je potrdil, da so razvili elektroniko za podporo sistema avtopilota. Radarji z dolgim dosegom in širokokotne kamere spremljajo celotno okolico vozila. Ko bo voznik želel zamenjati vozni pas in vklopil smernik, bo vozilo, če bo varno, vozni pas zamenjalo samodejno. Posodobljen avtopilot bo vključeval tudi standardna orodja za pomoč voznikom, kot sta prilagodljivi tempomat in samodejno zaviranje.
Musk je dodal, da bo poleg klasičnega samodejnega parkiranja, avtomobil tudi sam zapeljal v garažo in iz garaže, pri tem pa se bo iz zvočnikov že razlegala melodija najbolj priljubljenega pevca ali glasbene skupine.
Musk je še poudaril, da je avtomobil že zdaj, s pomočjo navigacije in vseh podatkov zbranih s pomočjo kamere in senzorjev, sposoben samodejne vožnje, a je to v zelo bližnji prihodnosti še nerealno pričakovati.