Prius tretje generacije se bliža koncu svoje življenjske dobe. Foto: Toyota
Prius tretje generacije se bliža koncu svoje življenjske dobe. Foto: Toyota

Toyota bo 8. septembra v Las Vegasu v ZDA razkrila novo, četrto generacijo pionirja med hibridnimi modeli, priusa. V Evropi bo javnosti razkrit teden pozneje na avtomobilskem salonu v Frankfurtu.
Na spletu so se pojavile številne fotografije novega priusa, zamaskiranega, a se da razkriti, da gre za oblikovalsko revolucijo.
Toyota je originalni prius predstavila leta 1997, letos pa na ceste zavija že četrta generacija hibrida, ki je spremenil avtomobilsko filozofijo Toyote, avtomobilske znamke, ki na leto proda največ vozil na svetu.
Najprej bo na trg zavil klasični hibrid, naslednje leto pa še priključni hibrid (plug-in), ki mu bo energija v bateriji omogočala, da bo prevozil pot, dolgo med 48 in 56 kilometri, to je primerljivo z golfom GTE.
Zasnovan na novi modularni platformi
Toyota je novinca zasnovala na povsem novi modularni New Global Architecture (TNGA) platformi, s čimer naj bi stroške proizvodnje oklestili kar za 20 odstotkov, saj si bo avtomobil motorje in nekatere dele delil z vsemi prihodnjimi modeli, ki jih bodo izdelovali na novi platformi.
Japonci najavljajo, da bo oblika veliko bolj športna kot pri modelu, ki ga zamenjuje, in je na trgu od leta 2009 naprej. Izboljšali so vozne lastnosti, krmilni mehanizem, volan je trikrak, odlikuje ga nižje težišče in nižja masa, porabo naj bi znižali za 15 odstotkov, popolnoma prenovljena potovalna kabina pa ponuja več prostora za potnike.
Četrti prius v dolžino meri 4,55 metra, širok je 1,77 metra, visok 1,49 metra, medosna razdalja meri 2,7 metra. Izboljšani elektromotor bo sodeloval z 1,8-litrskim štirivaljnim bencinskim agregatom, pričakuje se, da bo kombinirana moč 110 kilovatov. Baterije so litij-ionske, za prenos moči na kolesa skrbi CVT menjalnik. Neuradno bo novi prius opcijsko na voljo tudi s štirikolesnim pogonom.
Predstavnik za stike z mediji pri Toyoti Ryo Sakai je potrdil datum premierne predstavitve v Las Vegasu, ni pa želel komentirati, kdaj bodo vozilo začeli proizvajati in kdaj bo na prodaj. Tretja generacija hibrida je bila zelo uspešna. V prvem polnem letu prodaje od predstavitve leta 2009 so po svetu prodali 509.399 priusov.
V zadnjih letih povpraševanje upada, tudi na Japonskem. Vzrok je padec cen bencina, v ZDA pa večja konkurenca, od Nissana, BMW-ja do Audija, ki ponujajo popolnoma električne modele ali priključne hibride.