Pri Oplu uporabljajo sončno energijo tudi za polnjenje akumulatorjev službene flote amper. Foto: Opel
Pri Oplu uporabljajo sončno energijo tudi za polnjenje akumulatorjev službene flote amper. Foto: Opel

Sončni paneli na treh objektih v okviru tovarne imajo skupno površino 225.000 kvadratnih metrov, zmogljivost solarne elektrarne pa dosega 8,15 MWp (megavat peak – enota za izražanje moči fotovoltaične sončne elektrarne) v optimalnih razmerh. Močno razširjena sončna elektrarna, od leta 2010 dalje je namreč že delovala manjša z zmogljivostjo 1,45 MWp, naj bi letno pridobila 7,3 milijona kilovatnih ur električne energije, ki jo bodo porabili predvsem za potrebe tovarne in izdelave avtomobilov. Presežek pridobljene električne energije pa bodo posredovali v javno omrežje.

Nova pridobitev pa za Opel ni le energetskega pomena, ampak tudi simbolnega, saj pri izdelovalcu serijskega električnega modela ampera poudarjajo, da do okolja prijaznejše tehnologije niso namenjene le njihovim avtomobilom, ampak želijo izpostaviti pomen varovanja okolja tudi pri proizvodnji vseh vozil.

Sončno energijo, pridobljeno s posebnim fotovoltaičnim sistemom, ki se vrti na dveh oseh in sledi soncu, pa na sedežu družbe Adam Opel že uporabljajo tudi za polnjenje flote službenih amper. V prihodnosti pa nameravajo pri Oplu sončne elektrarne namestiti tudi na strehe drugih tovarn.