Volkswagen C coupe GTE je le koncept, a bo nova serijska luksuzna limuzina povzela marsikateri oblikovni detajl koncepta. Foto: Volkswagen
Volkswagen C coupe GTE je le koncept, a bo nova serijska luksuzna limuzina povzela marsikateri oblikovni detajl koncepta. Foto: Volkswagen

Volkswagnova svetovna premiera na letošnjem avtomobilskem salonu v Šanghaju na Kitajskem je bil koncept C coupe GTE.
S konceptnim vozilom pri Volkswagnu najavljajo nov oblikovalski jezik, ki smo ga prvič spoznali s konceptnim vozilom sport coupe, razstavljenim na avtomobilskem salonu v Ženevi, pri katerem je imel ob mentorju Tobiasu Sühlmannu glavno vlogo slovenski oblikovalec Domen Ručigaj.
Nemški novinarji glasno namigujejo, da je več kot pet metrov dolg koncept najava za novo, drugo generacijo luksuzne limuzine phaeton, ki jo na cesti pričakujemo leta 2018.
Kljuke skrite v vratih
V Šanghaju razstavljen štirivratni avtomobil v dolžino meri 5.071 milimetrov, širok je 1.930 milimetrov, visok 1.445 milimetrov, medosna razdalja meri 3.001 milimeter, postavljen je na 22-palčna kolesa.
Posebnost koncepta so polni LED-žarometi, ki so zliti z masko vozila, ki je 3D-videza, kljuke so skrite v notranjost vrat in niso izbočene, tudi zadnje luči ponujajo LED-podpis.
V potovalni prostor so notranji arhitekti umestili dva ločena sedeža zadaj, ki imata svoj informacijsko-zabavni sistem, spredaj osrednje mesto zavzema 12,3-palčni digitalni zaslon na dotik.
Turbobencinski motor in elektromotor
GTE v imenu pomeni, da ima hibridni pogonski sklop z baterijo, ki se lahko polni na klasični hišni vtičnici. Pogon je sestavljen iz štirivaljnega turbo bencinskega agregata TSI in enega elektromotorja. Elektromotor, osemstopenjski samodejni menjalnik in litij-ionska baterija (14.1 kWh) so vgrajeni v zadnjem delu vozila.
Kombinirana moč je 180 kilovatov in 500 Nm navora. Omogoča vožnjo zgolj na elektriko, in sicer do razdalje 50 kilometrov in do hitrosti 130 km/h. Pri Volkswagnu navajajo, da za 100 kilometrov poti v povprečju porabi 2,3 litra goriva, izpusti ogljikovega dioksida so 55 gramov na prevoženi kilometer. Domet s polno posodo za gorivo in polno baterijo je 800 kilometrov. Najvišja hitrost je 232 km/h, pospešek od 0 do 100 km/h pa 8,6 sekunde.