V Göteborgu so poskrbeli za svečano praznovanje 85. obletnice izdelave prvega serijskega vozila. Foto: Volvo
V Göteborgu so poskrbeli za svečano praznovanje 85. obletnice izdelave prvega serijskega vozila. Foto: Volvo
Volvo - Göteborg, 1927
Pred 85 leti si verjetno niso predstavljali, da bo Volvo postal svetovna blagovna znamka. Foto: Volvo

Jubilej so počastili s ponovitvijo dogodka, saj sta skozi vrata tovarne na dvorišče pripeljala enak model prva moža obeh podjetij, ki nadaljujeta tradicijo znamke. Stefan Jacoby je predsednik in izvršni direktor podjetja Volvo Car Corporation, ki izdeluje osebna vozila, Olof Persson pa predsednik in izvršni direktor podjetja Volvo Group, ki izdeluje težka gospodarska vozila in avtobuse.

Obe podjetji sta se razvili iz skromnih začetkov dveh nadarjenih ustanoviteljev, ki sta v avtomobilski posel zašla brez pravih izkušenj. Assar Gabrielsson in Gustaf Larson sta se lotila izdelave avtomobilov predvsem zaradi želje, da bi kupcem ponudila tudi domač izdelek. Po skromnem prvem letu, v katerem so izdelali le 300 osebnih avtomobilov, pa se je obseg proizvodnje močno razširil po odločitvi, da začnejo z izdelavo tovornjakov in avtobusov.

Danes je Volvo ena izmed najbolj prepoznavnih švedskih blagovnih znamk, čeprav tradicijo od leta 1999 dalje nadaljujeta dve povsem ločeni podjetji. Volvo Car Corporation izdeluje osebna vozila in je v letu 2011 prodal okoli 450.000 vozil v 120 državah. Volvo Group pa proizvaja tovornjake pod znamkami Volvo, Renault Trucks, Mack in UD Trucks ter avtobuse, konstrukcijsko opremo, vozne sisteme za mornarico ter industrijske aplikacije in komponente za letalske motorje.