Mirno morje pred viharjem. Foto: Netflix
Mirno morje pred viharjem. Foto: Netflix
Kyle Chandler kot najstarejši, odgovorni sin John Rayburne. Foto: Netflix
Ben Mendelsohn je bil za svojo vlogo Dannyja Rayburna pred kratkim nagrajen z emmyjem za najboljšo stransko vlogo. Foto: Netflix
Vloga staršev je pripadla veteranskima igralcema Sissy Spacek (na fotografiji) in Samu Shepardu. Foto: Netflix
Bloodline je pokopala predvsem nizka gledanost. Foto: Netflix

Bloodline je verjetno najboljša serija, ki je nikdar niste gledali. Žal prav veliko priložnosti za popravni izpit ne boste imeli - pred kratkim je Netflix namreč sporočil, da se serija po tretji sezoni poslavlja. Kar verjetno ni povsem presenetljivo, glede na to, da je šlo za eno najmanj gledanih serij te spletne platforme, vseeno pa Netflix do zdaj ni predčasno odrezal še nobene svoje izvirne produkcije. In še maja so zatrjevali, da kljub manj uspešni drugi sezoni načrtujejo od pet do šest sezon Bloodlina.

Tako so si vsaj zamislili ustvarjalci, Todd A. Kessler, Daniel Zelman in Glenn Kessler, ista trojka, ki se je podpisala že pod serijo Damages (2007-2010), eno najinteligentnejših pravniških serij zadnjih let, v kateri je blestela Glenn Close kot makiavelistična odvetnica Patty Hewes. V Bloodlinu sta Kesslerja in Zelman nadaljevali tisto isto tesnobno vzdušje, ki veje iz vsakega prizora, tisto tiho grajenje napetosti, odlično tempiranje, ki počasi in subtilno brbota, preden izbruhne v uničujočem vrhuncu, in izjemno študijo značajev. V Bloodlinu ni slabo spisanega lika, vsi so dodelani do zadnje umazane podrobnosti.

Temni raj
Zgodba je postavljena v raj (beri: floridsko otočje Keys), kar pomeni, da je kontrast s tistim, kar tli pod idiličnim površjem snežno belih plaž, palm in sončnih zahodov nad neskončnim morjem še večji. V središču zgodbe je ugledna otoška rodbina Rayburn - pater familias Robert (Sam Shepard), njegova nekonfliktna žena Sally (Sissy Spacek), najstarejši, "zlati" sin John (Kyle Chandler), vročekrvni in nezanesljivi Kevin (Norbert Leo Butz) in najmlajša, hčerka Meg (Linda Cardellini), odvetnica, ki vedno igra vlogo posrednice v družini. In potem je tu še Danny. Sin, ki bi ga najraje vsi izbrisali iz družinskega drevesa - iz oporoke so ga že.

Danny, ki ga tako srhljivo odlično igra avstralski igralec Ben Mendlesohn (Živalsko kraljestvo), da si je vredno ogledati Bloodline že samo zaradi njega. Reči, da je Danny črna ovca družine, je milo rečeno.

"Včasih veš, da nekaj prihaja. Kar čutiš lahko. V zraku. V drobovju. In ponoči ne spiš. Glas v glavi ti govori, da bo šlo nekaj grozno narobe in nič ne morete, da bi to ustavili. Tako sem se počutil, ko je prišel domov moj brat," uvede John Rayburn prvo epizodo, v kateri se Danny po letih izgnanstva v Miamiju vrne domov na 45. obletnico poroke svojih staršev, lastnikov idiličnega penziona na obali, ki jima bo okrožje ob tej priložnosti posvetilo pomol.

Kaj točno je Danny še kot najstnik zagrešil, se v časovnih preskokih razkrije šele pozneje, a dejstvo je, da ima na videz popolna družina veliko skrivnosti.

Tragični glavni negativec
Odlika serije je, da čeprav je Danny vseskozi prikazan kot gnilo jajce Rayburnovih in veliki manipulator, je njegov lik zgrajen tako spretno, da nikdar zares ne veste, ali je sposoben iz maščevanja ubiti svojo nečakinjo ali pa gre zgolj za splet skrajno nesrečnih okoliščin, ki je Dannyja Rayburna naredil za najbolj tragični lik na malih zaslonih. Levji delež tega nosi tudi Mendelsohn s svojim enigmatičnim izrazom na obrazu, z ustnicami, rahlo privihanimi navzgor, na pol koketno, na pol preteče. Lik, ki bi ga rad udaril, a te nekaj na njem tudi neustavljivo privlači. Zasluženo je letos prejel emmyja za najboljšo stransko vlogo.

Tudi preostali liki so napisani tako, da avtorji čudovito in sistematično iz epizode v epizodo rušijo oznake, ki so jih v vsaki družini deležni posamezni člani. Moralna avtoriteta, zlati fant John, je do konca druge sezone le še ruševina Johna, kot nam ga predstavi prva epizoda. Popolni zakon Roberta in Sally Rayburn? Zgolj utvara. Zanesljiva, ubogljiva Meg se izkaže za samodestruktivno in nezrelo 40-letnico, ki vara zaročenca iz dolgčasa, uteho pa išče v pijači. Kevin je vedno veljal za skrajno neodgovornega, a v času dveh do zdaj videnih sezon doseže novo dno.

Bloodline je definicija disfunkcionalne družinske drame, ki v to disfunkcionalnost vnese še zločin - že takoj na začetku vidimo, da Danny ne konča dobro - in obupane poskuse prikrivanja tega zločina, pri čemer večjo vlogo odigra še temačno drobovje otoškega paradiža, od prekupčevanja z mamili do tihotapljenja nezakonitih pribežnikov, ki lahko mimogrede končajo kot hrana za aligatorje. Florida še nikdar ni bila videti tako moreče in more še nikdar niso bile tako privlačne za spremljati. Zadnja, tretja sezona, prihaja na Netflix 20. julija.

Kaja Sajovic