Od izida albuma mineva natanko 20 let. Foto:
Od izida albuma mineva natanko 20 let. Foto:
Skupina je po smrti Cobaina razpadla. Foto: MTV
Najdejavnejši član Nirvane je danes multiinštrumentalist Dave Grohl. Foto: Reuters

Album je debitiral na prvem mestu Billboardove lestvice. V prvem tednu je bilo prodanih 180.000 kopij. Šlo je za naslednika svetovnega fenomena – albuma Nevermind, ki ga je skupina izdala leta 1991 in s katerim so člani skupine postali prvi ambasadorji grunge gibanja v Seattlu in alternativnem rocku sploh.
Preden so se Cobain, basist Krist Novoselic in bobnar Dave Grohl zaprli v studio, je pevec skupine poudaril v pogovoru za revijo Rolling Stone, kako je srečen, da bo njihov naslednji album produciral Steve Albini. Konec leta 1992 je skupina posnela nekaj inštrumentalnih skladb, od katerih so nekatere izbralil in dodelali za In Utero. Samo snemanje v studiu je minilo zelo hitro. Cobain je vokale za vse skladbe na albumu posnel v šestih urah. Za večjo intenzivnost zvoka so dodali kitaro in bobne.
14 snemalnih dni
Album so člani skupine (z nekaj motnjami v obliki Cobainove ljubezni Courtney Love, ki
naj bi člane skupine motila v studiu, saj je preveč pogrešala svojega moža) posneli v dveh tednih.
Glasbeni kritiki in sama skupina so album označili za odmik od svojega začetnega zvoka. Ta je bil bolj surov in produkcija je bila popolnoma drugačna. Same pesmi so bile napisane že nekaj let pred snemanjem – napisal pa jih je Cobain.
Zadnji album in zadnja turneja
Z albumom so krenili na novo turnejo, ki v zgodovini velja za zadnjo turnejo skupine Nirvana, na kateri so se ustavili tudi v ljubljanski Hali Tivoli – le nekaj mesecev pred Cobainovo smrtjo in razpadom skupine. Po smrti Cobaina je album pristal na prestižnem mestu najboljših rockalbumov v zgodovini.
Spomin živi še naprej
Ob obletnici izida zadnjega Nirvaninega albuma bo 24. septembra izšla dopolnjena izdaja, ki bo obsegala tri zgoščenke in DVD, na katerem bo posnetek s koncerta MTV Live and Loud v Seattlu. Album bo vseboval še neobjavljene demoposnetke in manj znane skladbe. Letos tudi mineva 25 let od nastanka skupine, ki sta jo ustanovila Cobain in Novoselic, nato pa se jima je pridružil še Grohl.