Pesem je bila posneta leta 1997 za Beli album 3 (razširjena izdaja) in prvič izdana na zgoščenki leta 1998. Foto: MMC RTV SLO
Pesem je bila posneta leta 1997 za Beli album 3 (razširjena izdaja) in prvič izdana na zgoščenki leta 1998. Foto: MMC RTV SLO
Tone Košmrlj in Miran Rudan
Povpraševanje po pesmi se je po besedah Rudana na njegovih nastopih letos še povečalo. "Takšnih želja, kot so letos po skladbi Na božično noč, v zadnjih desetih ali 15 letih niti približno nisem slišal. Vsi želijo slišati prav to skladbo v moji izvedbi, da jo občinstvo poje z mano. Nekako se mi zdi, kot da se je letos malo pozabilo, da je to naša pesem, čeprav smo si izposodili del melodije ali melodijo zanjo." Foto: SLO Max Band Aid
Rudan se je kot samostojni izvajalec na lestvici uvrstil še s štirimi božičnimi skladbami. "To je naključje. Ampak sem ob tej lestvici prvič videl, da Slovenci priznajo nekaj, kar je realno. To je ta lestvica. Mene je presenetilo samo to, da je nekdo pokazal, kaj je realno," je pokomentiral Rudan. Foto: MMC RTV SLO
- Samo & Gena
- PM United
- Miran Rudan
- Anika Horvat
- Rok 'n' Band
- Tinkara Kovač
- Vili Resnik
- California
- Deja Mušič
- Victory
- Kingston
- Slo Active
- Power Dancers
- 2 Alive - Vivian
- Dadi Daz
- Jan Plestenjak
- Ritem planet
- Avia band
- Final
- Gimme 5
- Pele
Kingston
"Snemali smo v studiu Matjaža Zupana. Vem, da smo bili že takrat Kingstoni zelo zasedeni in stalno na poti, zato smo svoje dele posneli sami. Tudi na snemanje videospota smo 'uleteli' neposredno z nekega nastopa; res so bili zelo dinamični časi," se je za MMC spominjal Kaurič. Foto: Stane Sršen
Dean Windish
V drugi polovici devetdesetih let je slovenska glasba doživela preporod in morda bila najbližje poslušalcem. S tem je doživela največjo popularnost v zadnjih dveh desetletjih, je razlagal Windish. DeeJay Time je bil takrat glavni promotor novega glasbenega gibanja in organizator že takrat največje zabave v veliki dvorani Hale Tivoli. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Videospot je po vseh letih postal že ikoničen. Praznična Ljubljana, Vili Resnik se sprehaja nekje v naravi, Zupan za pianinom ob notnem zapisu, Miran Rudan hodi proti lokalu ob Ljubljanici, v katerem so zbrani slovenski glasbeniki ... Vsi praznično razpoloženi. In v to razpoloženje gledalca s prvimi vrsticami pesmi Na božično noč vpeljeta hiphoperja Samo in Gena.

"Za novi Beli album - znamenita kompilacija -, ki smo ga pripravljali, sem predlagal, da bi bilo vrhunsko, da bi na enem mestu zbrali takrat najpopularnejše slovenske izvajalce, ki bi tvorili zborček, in bi vsi skupaj odpeli božično pesem, s katero bi tudi napovedali takratni božični koncert DeeJay Tima v Hali Tivoli. Velika večina sodelujočih v tem projektu je sicer v prvem trenutku pomislila, da mi to ne bo uspelo, ampak vztrajnost je obrodila sadove, in to kasneje še dvakrat," je v pogovoru za MMC dejal Windisch alias Dean On The Mike.

Takrat so bili drugačni časi, je ob našem vprašanju, kakšni spomini ga vežejo na tisto obdobje, odgovoril član skupine Kingston Dare Kaurič. Časi, ko je bila slovenska popglasba zelo močna, pri čemer zasluge pripisuje prav DeeJay Timu. "Radii so vrteli slovensko muziko, ni manjkalo televizijskih oddaj, kjer smo se izvajalci lahko predstavljali - Poglej in zadeni, Roka rocka, Mario, Nedeljskih 60, Pop'n'roll itd. Lepo je videti po dolgem času spet vse te izvajalce v videospotu, je pa res, da nas je od takrat zelo malo še uspešnih in vedno aktivnih," je za MMC izpostavil Kaurič.

Pri vseh treh projektih je bil čas od ideje do izvedbe izredno kratek, je priznal Windisch. Pesem Na božično noč so posneli v štirinajstih dneh, teden dni pa je nastajal videospot. "Melodija za skladbo Na božično noč je priredba, besedilo pa je bilo napisano na novo. To sem vedel že od samega začetka, saj sta mi Miran Rudan in Tone Košmrlj to povedala, ko smo se pogovarjali o urejanju avtorstva skladbe. Ne glede na vse pa se je treba zavedati, da je pri tej skladbi prav besedilo tisto, ki je pesem vpisalo med zimzelene, in dejstvo je, da melodija priredbe ni nikoli bistveno vplivala na njeno priljubljenost pri ljudeh," je na MMC-jevo vprašanje, ali je zaradi dejstva, da je skladba priredba, njena vrednost kaj manjša, odgovoril idejni vodja projekta.

"Velikokrat so očitali neke priredbe. Če gledamo Debelo deklico, Na božično noč, Lauro, pridemo do tega, da je imetje takšnih uspešnic že znanost. Nikomur ni to uspelo. Ampak dejstvo je, da smo mi vedno prej pregledali, kaj bomo, ampak očitno moje srce drugače bije kot od nekoga drugega, in zato se ne zatečem h kopiranju. Jaz sem v vse pesmi, ki sem jih zdaj naštel, dal vso svojo energijo. In je uspelo," je priredbo skladbe Na božično noč za MMC pokomentiral Rudan. Z očitki se danes ne obremenjuje več: "Nihče se ne spomni V tišini čas mineva, tako da bom rekel, da mi je včasih že smešno in si rečem, da se ne bom več prepiral. Če kdo misli, da je plagiat, naj misli."

Tretja najbolj predvajana skladba
Na božično noč
v izvedbi Božičnega zborčka je na lestvici 100 največkrat predvajanih božičnih in prazničnih slovenskih skladb, ki je bil objavljena pred dnevi, zasedla 31. mesto. "Izvirnik" v izvedbi skupine Pop Design, pod katerega sta se podpisala Rudan in Košmrl, pa je pristal na tretjem mestu.

Božični zborček peljal svojo zgodbo
Zborček se je skupaj zbral trikrat, in sicer ob skladbah Na božično noč, Bela snežinka in Silvestrski poljub. Resnik je eden izmed izvajalcev, ki je sodeloval pri vseh omenjenih. "Takrat so bili drugi časi in so bili Slovenci ponosni na svojo glasbo. Zdaj pa imam občutek, da se glasbeniki, ker je kriza, bolj držijo zase in se obračajo drug proti drugemu, kar je škoda. Takrat smo glasbeniki uživali v tistem, kar smo počeli. In če pogledate, kdo se vrti po radijskih postajah danes, slišite samo ene in iste izvajalce, ker jim določena oseba naredi pesem. Drugih pa ne vrtijo. Kar je škoda," je za MMC dejal nekdanji pevec skupine Pop Design.

Tri leta trajajoči projekt
Po besedah idejnega vodje se je sestava zborčka pri vsaki pesmi malo spremenila, predvsem zaradi priljubljenosti posameznih glasbenikov, ki so pristopali k projektu pozneje. "V treh letih, ko je bil projekt aktiven, so pri njem sodelovali vsi takrat najpopularnejši slovenski izvajalci," je poudaril Windisch.

Božični zborček danes: misija nemogoče
Ko smo vprašali naše sogovornike, ali je tak zborček mogoče ponoviti danes, so si bili edini v odgovoru. "V tem trenutku je splošna popularnost slovenske glasbe verjetno na najnižji točki v vsej naši zgodovini," je začel Windisch in nadaljeval: "Tako imenovanega 'mainstream' popa skoraj ni več, poslušalci in mediji pa so prišli do točke, ko je slovenska glasba 'moteča', in če k temu dodam še različne interese in poglede, ki jih imajo slovenski izvajalci, mislim, da je v teh časih skoraj nemogoče organizirati Božični zborček, ki bi bil sposoben ponoviti uspeh tistega izpred 16 let. Žal."

Dejstvo, da takšnega zborčka ni mogoče ponoviti, Windisch obžaluje, saj meni, da slovenska glasba to potrebuje in da to potrebujejo tudi poslušalci, pa čeprav je to težko priznati. "Tisti, ki smo bili del uspehov na glasbeni sceni v devetdesetih letih, se še spomnimo, da so bili takrat glavni izvajalci na vseh zabavah - od velikih dvoran, kulturnih domov, diskotek, klubov itd. - ravno slovenski izvajalci. Takrat so mladi želeli slovenske pesmi in obiskovali slovenske koncerte ali slovenske zabave. Žal zdaj ni več tako," je sklenil Windisch.

Pesem Na božično noč '98 je poleg omenjenih v prispevku združila še izvajalce, kot so PM United, Anika Horvat, Rok'n'Band, Tinkara Kovač, California, Deja Mušič in Gimme 5, Victory, Slo Active, Power Dancers, Vivian (2 Alive), Dadi Daz, Jan Plestenjak, Ritem planet, Avia band, Final in Pele.

Spomin na videospot si lahko osvežite spodaj.

- Samo & Gena
- PM United
- Miran Rudan
- Anika Horvat
- Rok 'n' Band
- Tinkara Kovač
- Vili Resnik
- California
- Deja Mušič
- Victory
- Kingston
- Slo Active
- Power Dancers
- 2 Alive - Vivian
- Dadi Daz
- Jan Plestenjak
- Ritem planet
- Avia band
- Final
- Gimme 5
- Pele
Na božično noč - Božični zborček 1998
Na božično noč - Božični zborček 1998