Ferrari 250 testa rossa iz leta 1957 velja tako po obliki kot športnih uspehih za pravo ikono ferrarijevih dirkalnikov. Foto: Ferrari
Ferrari 250 testa rossa iz leta 1957 velja tako po obliki kot športnih uspehih za pravo ikono ferrarijevih dirkalnikov. Foto: Ferrari

Ta čast je pripadla črnemu ferrariju 250 testa rossi iz leta 1957 s številko šasije 0714TR, za katerega je neimenovani kupec odštel neverjetnih 9.020.000 evrov.

Dražba je potekala v okviru vsakoletnega dogodka Ferrari Leggenda e Passione, na katerem potekajo predstavitve in prodaje različnih redkih ferrarijevih modelov, večinoma starejših datumov izdelave, gre pa za edino dražbo, posvečeno ferrarijevim modelom na svetu.

Ferrari 250 TR, ki velja za pravo ikono med ferrarijevimi dirkalniki, je bil na dražbi pričakovano najbolj zaželen model, zanj pa so "spopadli" številni dražitelji z vsega sveta. "Oči vsega sveta so bile uprte v prodajo avtomobilov te vrste, saj se ne zgodi pogosto, da se jih ponudi trgu. Kvaliteta in ime testa rosse govorita same zase, tudi cena, ki smo jo dosegli, pa to potrjuje," je dejal Max Girardo iz dražbene hiše RM Auctions. Prejšnji rekord je bil v rokah 250 GT californie spyder iz leta 1961, ki so ga lani na isti dražbi prodali za skoraj dva milijona evrov manj,kot je znašala letošnja najvišja cena.

Omenjeni model ferrarija so izdelovali od leta 1957 do 1958, vsega skupaj pa so izdelali le 22 primerkov. Avtomobil je sodeloval na 19 mednarodnih dirkah, osvojil pa je deset zmag, zaradi česar ima med zbiratelji legendarni status in uživa čast enega najbolj zaželjenih in konkurenčnih dirkalnih ferrarijev, ki so jih kdaj koli izdelali.

J. R.