Šulić in Hauser sta sicer stara znanca slovenskih odrov - nastopila sta že v Cankarjevem domu, v Stožicah, na Kongresnem trgu, na festivalu Schengenfest, na Škofjeloškem gradu ... Foto: Simone Di Luca
Šulić in Hauser sta sicer stara znanca slovenskih odrov - nastopila sta že v Cankarjevem domu, v Stožicah, na Kongresnem trgu, na festivalu Schengenfest, na Škofjeloškem gradu ... Foto: Simone Di Luca
2Cellos
Samo v juliju ju je koncertna turneja popeljala po sedmih različnih državah (Italija, Španija, Slovaška, Češka, Anglija, Japonska in Hrvaška), kjer ju je v živo poslušalo več kot 200.000 poslušalcev. Foto: Simone Di Luca
2Cellos
Po izredno uspešnih razprodanih koncertih v Italiji, kjer sta napolnila tudi areni v Veroni in Rimu, sta svojo peto obletnico proslavila s koncertom v Zagrebu, ki ga je spremljalo kar 50.000 obiskovalcev. Foto: Simone Di Luca
2Cellos
Nesluteni uspeh viralnega videa je vodil do številnih nastopov po največjih svetovnih odrih, sodelovanja z mnogimi mednarodno priznanimi glasbeniki in treh izdanih albumov. Foto: Simone Di Luca
2Cellos
Za aprilski koncert vlada izjemno zanimanje, saj je v samo prvih dveh tednih pošlo skoraj 4.000 vstopnic, do danes pa je bilo prodanih že preko 6.000 vstopnic. Obstaja pa tudi možnost, da priredita dva koncerta zapored. Foto: Simone Di Luca

Pisalo se je leto 2011, ko sta takrat še manj znana 2Cellos v Stožicah vznemirila obiskovalce koncerta Eltona Johna tako močno, da so ju sprejeli za svoje. Takrat sta prišla na krilih priredb Smooth Criminal, Welcome to the Jungle, With Or Without You in Smells Like Teen Spirit. Več kot pet let za tem se vračata na kraj zločina - toda tokrat bosta v glavni vlogi onadva.

"Najina celotna filozofija se vrti okoli nastopov v živo. Tudi na YouTubu imava največ ogledov pri videoposnetkih s koncertov. Ta energija privablja ljudi spet v dvorane. Midva skozi reinterpretacijo svojih priredb ustvarjava nekaj popolnoma novega - nov svet zvoka. Delava revolucijo na področju violončela in tudi glasbe. In takšnega glasbila, kot je violončelo," je v pogovoru za MMC poudaril Šulić, ki se s koncertom v Stožicah vrača pred domače občinstvo.

Šulić je skupaj s Hauserjem letošnje poletje preživel v studiu, kjer sta začela snemati nov - četrti - studijski album. Tokratna rdeča nit bo filmska glasba. In prav zato sta združila moči z Londonskim simfoničnim orkestrom. "Oni so eden najboljših orkestrov na svetu, imajo veliko izkušenj s snemanjem filmske glasbe," je dejal Šulić in dodal, da je bilo snemanje zanju v veliko čast.

Novi album, ki ga bosta premierno predstavila 7. aprila prihodnje leto v ljubljanskih Stožicah, bo vseboval priredbe uspešnic skladateljev, kot sta James Hornerja in Nina Rota. Dvojec tako nadaljuje izvajanje instrumentalnih priredb že uveljavljenih uspešnic. "Mora obstajati razlog, da ustvarjava avtorsko glasbo - naj bo to za televizijo ali film. Da bi to počela sama od sebe, ne vem, ali ima smisel. Prav tako ne čutiva potrebe, da bi to morala početi," je o avtorskem ustvarjanju dejal Šulić.

"Instrumentalna glasba se ne predvaja po radijskih postajah. Težko prideš do poslušalca z izvirno instrumentalno glasbo, zato igrava skladbe, ki so vsem znane. Poslušalcem pa jih je zanimivo slišati v instrumentalni izvedbi," ga je dopolnil Hauser. A hkrati poudarjata, da če bi se pojavila priložnost za ustvarjanje avtorske glasbe za film ali televizijo, bi vabilo z veseljem sprejela.

Vrnitev v Stožice
Ljubljanski koncert bo, poleg beograjskega, edina postaja priljubljenega dueta v naši regiji v letu 2017, obenem pa gre za njun prvi arenski šov pri nas. Sestavljen bo iz dveh delov. Prvi del bodo sestavljale skladbe z novega albuma, ki ga bodo predstavili ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, drugi del pa bo vseboval njune največje uspešnice.

"Ja, to je nekaj drugačnega, kot smo navajeni. Do zdaj sva bila sama. No, trije, če štejemo še bobnarja. Zdaj pa jih bo sto več," je v smehu o sodelovanju s simfoniki RTV Slovenija dejal Hauser. "Malo večja gneča bo na odru," je dodal Šulić.

A spremembe so dobrodošle, poudarjata. "Vedno je treba delati nekaj novega, drugačnega in pokazati še našo drugo stran. Klasika je vedno del naju," je zatrdil ob tem Hauser. Z nastopom ob simfonikih se na neki način vračata k svojim začetkom. "Za violončelo je bolj naravno stanje, da je poleg orkestra kot poleg bobnov (smeh). To je po eni strani vrnitev h koreninam in zelo se veseliva, da bova predstavila nov album - prvič v tem prostoru," je poudaril Šulić.

Manj koncertov kot pretekla leta
Letošnjo svetovno turnejo bosta violončelista sklenila v Avstraliji, med katero bosta med drugim nastopila na izjemno prestižnem prizorišču - v znameniti operi v Sydneyju. A glasbenika priznavata, da se število njunih nastopov zmanjšuje v primerjavi s preteklimi leti. "Zadnjih pet let je bila norišnica. Sem mnenja, da moraš v življenju najti ravnotežje. Ni se nama treba več odzivati na vse ponudbe. To sva morala početi pet let, zdaj pa izbirava samo še najboljše ponudbe in tako se vse postavi na svoje mesto. Tako imaš tudi več energije za ustvarjanje," je še dodal Šulić.