Scorpions delujejo od leta 1965. Foto: EPA
Scorpions delujejo od leta 1965. Foto: EPA

Skupina deluje že več kot 50 let - leta 1965 jo je v Hannovru ustanovil njen kitarist Rudolf Schenker, a zares je začela delovati šele štiri leta pozneje, ko je Schenker k sodelovanju povabil svojega mlajšega brata Michaela in pevca Klausa Meina. Omenjena trojica sicer še danes tvori osrednji del zasedbe, ki je skozi desetletja doživel kar nekaj kadrovskih sprememb, zadnja v vrsti je bila, ko se je skupini pridružil nekdanji bobnar zasedbe Motorhead Mikkey Dee.

Prvo ploščo Lonesome crow so Scorpions izdali daljnega leta 1972, veliki uspeh pa doživeli v začetku osemdesetih let, ko je izšla plošča Love at first sting (1984), na kateri sta tudi uspešnici Rocking like a hurricane in Still loving you. A najbolj prepoznavni ostajajo po skladbi iz leta 1991, baladi Wind of Change, ki velja svojevrstno himno takratnih političnih sprememb v Evropi.

Skupno so Scorpions v dobrih petih desetletjih izdali 18 studijskih albumov, prodali so več kot 100 milijonov plošč in nastopali v številnih državah sveta. 5. decembra v okviru svoje turneje Crazy World (tako je sicer tudi naslov njihovega najuspešnejšega albuma iz leta 1991) prihajajo v ljubljanske Stožice.