Skupina, ki že 50 let zaznamuje svetovni glasbeni prostor, svojega abrahama praznuje širokopotezno. Foto: Reuters
Skupina, ki že 50 let zaznamuje svetovni glasbeni prostor, svojega abrahama praznuje širokopotezno. Foto: Reuters
Lady Gaga in Mick Jagger
Nepričakovana gostja - Lady Gaga. Foto: Reuters

Potem ko so turnejo ob praznovanju 50-letnice delovanja odprli 25. novembra v londonski Areni O2, kjer so nastopili tudi 29. novembra, so se fantje decembra odpravili čez lužo, kjer so v New Jerseyju uprizorili dva koncerta.

Na zadnjem letošnjem koncertu se je pevcu Micku Jaggerju, bobnarju Charlieju Wattsu in kitaristoma Keithu Richardsu in Ronnieju Woodu na odru pridružila še ena rockovska legenda Bruce Springsteen - skupaj so zapeli tudi na dobrodelnem koncertu za pomoč žrtvam orkana Sandy.

Glasbeniki so med skupnim nastopom "zažigali na polno", Mick in Bruce pa sta z doživetim poskakovanjem po odru pokazala, da jima energije, čeprav oba štejeta že več kot 60 let, ne primanjkuje.

Slavje "kotalečih se kamnov" sta popestrila tudi Dan Auerbach in Patrick Carney iz ameriške rockovske zasedbe The Black Keys, z Mickom je zapel tudi John Mayer, popovske vode pa je zastopala Lady Gaga, ki je za to priložnost izbrala za njo značilno izzivalno opravo.

Rollingi na Coachelli?
Stonesi so se na oder vrnili po šestletnem premoru - zadnjič jih je bilo mogoče videti v živo leta 2007 med njihovo svetovno turneje A Bigger Bang, ki se je uvrstila med najbolj donosne rockovske turneje vseh časov.

Čeprav velja splošni konsenz, da so najboljša leta rockvelikani že pustili za sabo, so kritiki pohvalili njihov najnovejši singel Doom and Gloom z albuma največjih uspešnic GRRR!, govori pa se tudi, da koncerti ob obletnici še niso konec te epske zgodbe. Prvi izmed velikih koncertov v prihodnjem letu naj bi se zgodil aprila - The Rolling Stonesi naj bi nastopili na glasbenem festivalu Coachella, ki bo v letu 2013 potekal med 12. in 14. aprilom ter 19. in 21. aprilom. Rockvelikani naj bi na festivalu nastopili 12. aprila, piše NME. Zasedba te informacije za zdaj ni potrdila.

Veliko slavje ob 50. obletnici delovanja
Skupina, ki že 50 let zaznamuje svetovni glasbeni prostor, svojega abrahama praznuje širokopotezno. Po izidu nove kompilacije GRRR!, na kateri sta se znašla tudi dva nova singla, in po svetovni turneji je skupina pred kratkim predstavila tudi dokumentarni film, nekakšen kalejdoskop ključnih trenutkov skupine. Dokumentarec Crossfire Hurricane, ki ga je režiral Brett Morgen, je v celoti sestavljen iz arhivskih posnetkov zakulisja in nastopov, osredotoča pa se na burno obdobje 70. let, čas prvih velikih turnej.