Spremljanje Adele na njeni zadnji turneji 21 je še razširilo bazo oboževalcev Kelli-Leigh in posredno vplivalo k večjem poudarku Adelinih priredb na repertoarju elektronske skupine, v kateri trenutno deluje, High on Heels. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Spremljanje Adele na njeni zadnji turneji 21 je še razširilo bazo oboževalcev Kelli-Leigh in posredno vplivalo k večjem poudarku Adelinih priredb na repertoarju elektronske skupine, v kateri trenutno deluje, High on Heels. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Kelli-Leigh
Kelli-Leigh Henry Davila se je sicer kalila v istih vokalnih učilnicah kot Leona Lewis, Katier Meula in Luke Pritchard (The Kooks). Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
High on Heels
V elektronsko glasbo jo je še bolj povleklo, ko je spoznala didžejko Miss Kelly Marie. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

K sreči sem bila všeč Adele, zato me je obdržala.

O sodelovanju z Adele
Kelli-Leigh
Svoje trenutno mesto za izražanje je našla sredi kolektiva High on Heels, ki se je začel s seznanitvijo z didžejko Miss Kelly-Marie (na fotografiji desno). Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
High on Hells
Kot svoje vzornice najprej izpostavi Skin iz Skunk Anansie in Ello Fitzgerald. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
High on Hells
Pot je vodila je High on Heels vodila - z avtorskimi skladbami in priredbami, kot so Simply The Best in tudi Rolling in the Deep - po največjih svetovnih klubih. Pevki pa so se s tem odprla še druge možnosti za sodelovanja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
High on Heels
Turneja z Adele pa ji je prinesla nove oboževalce, ki na nastopih High on Heels pričakujejo vedno več priredb britanskega odkritja zadnjih let. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Nekateri glasbeni poznavalci na Otoku jo uvrščajo v predalček: "novinka tik pred prebojem". A pravzaprav gre za 26-letno vokalistko in tekstopisko, ki je iz anonimnosti sredi britanskega glasbenega podzemlja dobila priložnost, da je videla že skoraj ves svet in ob tem okusila vse: svetovno zvezdništvo z vidika osebe iz ozadja, klubske norije in konec koncev je okusila tudi del norije za korejskim popom s k-pop skupino - Dal Shabet.

Še predtem je svojo vokalno širino delila skupaj s producenti, kot je bil na primer Butcherd Beats, s katerim sta pod imenom Kl izdala prvenec. Njeno delo so opazili sosedje Hrvati, s katerimi je v prav posebni navezi. Nato pa je pred dvema letoma spoznala didžejko Miss Kelly-Marie, in kot pravita sami, je bilo to prijateljstvo na prvi pogled. Istega leta se je pridružila ženski elektronski zasedbi High on Heels, ki jo poleg didžejke sestavljajo še inštrumentalistki in Kelli-Leigh na vokalu.

Kelli-Leigh je skupaj s svojo skupino High on Heels gostovala na odru kluba Cirkus, ki je sinoči praznoval prvo obletnico delovanja.

Prav poznanstva so jo spravila na pot z Adele. "V bistvu ni bilo veliko petja za spremljevalne vokalistke na njeni turneji. Pele smo Set Fire to the Rain, Rolling in the Deep in par še drugih skladb, ki niso izšli kot singli," je pojasnjevala Kelli-Leigh v pogovoru za MMC. Sama je sicer sprejela nastopanje z Adele kot službo. Veliko več umetniške svobode pa najde v rock/soul/house kolektivu High on Heels.

Ob njenem obisku Slovenije smo izmenjali nekaj besed in se predvsem na osvežitev njenih spominov na sodelovanje z Adele.


Kelli sami prihajate iz precej soulovskega ozadja, kako ste se znašli v sredi dekliške skupine, kjer je poudarek predvsem na house glasbi in vseh drugih elektronskih žanrih?
Ne bi rekla, da prihajam iz soulovskega ozadja ...

Ko prisluhnemo posnetkom na Soundcloudu lahko slišimo, da gradite na močnem vokalu in na minimalizmu.
Ustvarjam s tem, kar me glasbeno navdihuje. Počasi sem se seznanila s housom in plesno glasbo. Nato sem spoznala Kelly, ki me je uvedla v skupino High on Heels. Šla sem čez učni proces (smeh), kako ustvarjati v house glasbi in kako ustvariti fuzijo elektronske glasbe z mojim glasom. Šlo je za pravi izziv, kako moj vokal vključiti v močne že vnaprej posnete vokalne matrice in poskrbeti za vzdušje, ki bi nato naelektril vse zbrane. Hkrati pa je treba skrbeti, da vse skupaj ne postane preveč dolgočasno. Zanimivo je. Imam pa še precej tega soula v glasu, toda imam rada trše stvari. Rada poslušam rock. Rada mešam rock in ostrejši zvok z mojim glasom in soulom. Ko pa temu dodaš še plesno podlago, pa to še bolj oteži stvar. To me predvsem vznemirja in predstavlja izziv.

Precej mladih obetavnih pevk bi si verjetno želelo poznati ključ, kako postati spremljevalna vokalistka od Adele? Kako je potekala vaša pot?
To službo sem dobila preko znanca. Moj vokal gostuje na številnih skladbah. Tako sem ga posodila za skupino Bingo Players, za katere sem zapela Cry Just a Little. Skladba je izšla ob koncu prejšnjega leta oz. začetku letošnjega. Naletela je na precej dobre odzive. In Adelina založba je poznala producenta, ki je produciral skladbo. Vprašali so ga, ali pozna kakšnega dobrega vokalista. Spravil me je na avdicije. K sreči sem bila všeč Adele, zato me je obdržala.

Kaj ste ji morali zapeti, da ste jo prepričali?
Ni mi bilo treba peti skladb, samo en delček. Zapela sem Rolling in the Deep. Šlo mi je dobro in ostala sem.

Ali pojete Rolling in the Deep tudi na nastopih z High on Heels?
Ja, v bistvu jih. Premišljevali smo o vključitvi še več skladb Adele v naš repertoar priredb, ker sem si na ta račun pridobila precej novih oboževalcev.

Adele precej gradi na svojem glasu. Kje je pravzaprav mesto za spremljevalno vokalistko. Kdaj pridejo na vrsto njene minute?
Adeline spremljevalne vokalistke ne pridemo do svojih minut slave. V vokalnem smislu. Treba je razumeti, da so skladbe zgrajene okoli njega glasu. Mi smo le podpora. Vse se vrti okoli njenega glasu, ker ima glas z veliko začetnico. V bistvu ni bilo veliko petja za spremljevalne vokalistke na njeni turneji. Pele smo Set Fire to the Rain, Rolling in the Deep in še nekaj drugih skladb, ki niso izšli kot singli. Toda naša naloga je bila, da odpojemo del, ki nam je bil dan. In ker smo že bile tam - še posebej pri akustičnih izvedbah - smo dobile priložnost, da pojemo malo več. Drugače pa se je vse vrtelo okoli njenega glasu in podpori nje.

Ste potem, ko ste jo spoznali, kaj spremenili mnenje o njej?
Ne. Sploh ne. Zelo je prisrčno dekle. In rada ima svojo zasebnost. Pa svoj dom. Dom, Velika Britanija - prostor, kjer so njena družina in prijatelji - ji zelo veliko pomenijo. Zelo je prizemljeno dekle in ima rada resnične ljudi okoli sebe.

Koliko pa so resnične govorice, da je imela Adele precej treme pred nastopi?
Resnične so. Na začetku turneje je bila zelo živčna, ker je takšen tip osebe, ki noče nikogar pustiti na cedilu. Želi, da imajo oboževalci in poslušalci radi to, kar počne. Zato je bila zelo živčna. Proti koncu turneje pa se je strah pred odrom precej zmanjšal. Še posebej na grammyjih. Samo šla je tja in opravila z nalogo.

Menite, da je resno mislila, ko je rekla, da je naslednjih pet let ne bo na odrih?
Ne vem. Imela je precej veliko leto za sabo. Zato si je vzela odmor. In medtem ko je ona na odmoru, bomo s High on Heels prevzele pobudo (smeh).

K sreči sem bila všeč Adele, zato me je obdržala.

O sodelovanju z Adele