Alenka Gotar je s Cvetom z juga navdušila občinstvo in tiste, ki so glasovali. Foto: EPA
Alenka Gotar je s Cvetom z juga navdušila občinstvo in tiste, ki so glasovali. Foto: EPA
Cvet z juga v finalu
Tudi Alenka ima kdaj tremo!

Med tistimi desetimi, ki se bodo imeli priložnost predstaviti še enkrat v soboto, je tudi naša Alenka Gotar, ki bo nastopila kot 7., takoj za makedonsko predstavnico Karolino Gočevo. Alenkin prvi nastop v Helsinkih, ki ga je popestrila z improviziranim cvetom v rokah - LED-lučko, je doživel bučen aplavz, upajmo, da se bo tako dobro odrezala tudi v soboto.

Alenka je po nastopu na spletnem klepetu zaupala svoja občutenja in nadaljnja pričakovanja.

Prireditev, ki sta jo vodila znana finska televizijska voditelja, Jaana Pelkonen in Mikko Leppilampi, je bilo na samem prizorišču 12.000 gledalcev, pred televizijskimi zasloni pa na milijone ljudi v 42 sodelujočih državah.

V finale so se uvrstile:

BOLGARIJA: Elitsa Todorova & Stoyan Yankulov - Water
BELORUSIJA: Koldun - Work Your Magic
GRUZIJA: Sopho Khalvashi - Visionary Dream
MOLDAVIJA: Natalia Barbu - Fight
SRBIJA: Marija Šerifović - Molitva
MAKEDONIJA: Karolina - Mojot svet
MADŽARSKA: Magdi Rúzsa - Unsubstantial Blues
SLOVENIJA: Alenka Gotar - Cvet z juga
TURČIJA: Kenan Dogulu - Shake It Up Sekerim
LATVIJA: Bonaparti.lv - Questa Notte

Letos se Evrovizije udeležuje rekordnih 42 držav, 28 se jih je prvič predstavilo v polfinalu, deset izvajalcev je zaradi uspehov svojih lanskih predstavnikov uvrščenih naravnost v sobotni finale, kamor so neposredno uvrščene tudi države t. i. The Big Four (Velika štirica) - Španija, Francija, Nemčija, Velika Britanije.

Bolgara Elitsa Todorova in bobnar Stoyan Yankulov, oblečena v slogu rockzvezdnikov zgodnjih 90. let, sta ognjevito nastopila s pesmijo Water in si pribobnala finale.

Belorusijo, ki se je v polfinalu predstavila četrta, letos zastopa zmagovalec bitke talentov, Dmitry Koldun, ki je pel Work Your Magic in prepričal gledalce po vsej Evropi.

21-letna Sopho Khalvashi je imela čast širni Evropi prvič predstaviti svojo rodno Gruzijo. Sophin pevski nastop, ki so ga popestrili tipični kavkazijski plesalci, je tako navdušil, da so ji podarili svoje glasove.

Zadnji, 28., so nastopili predstavniki Latvije, Bonaparti.lv, skupina šestih tenoristov, ki so s svojo s pesmijo Questa Notte v Helsinke prinesli tudi vonj po Italiji in se uvstili v finale.

Evrosong si lahko ogledate v živo prek interneta, saj je od zdaj preko spleta možno spremljati tudi program TV Slovenija 2.

Naše vzhodne sosede Madžare je letos zastopala Magdi Rúzsa, ki so jo izbrali kar na internem razpisu. Nato so naredili še en razpis - za pesem, da bi si lahko Magdi sama izbrala najbolj primerno. Izbrala je svojo, Unsubstantial Blues, in dokazala, da je storila prav - pesem je v finalu.

Srbska predstavnica Marija Šerifović, hčerka znane srbske pevke Verice Šerifović, je s pesmijo Molitva prepričala vso Evropo.

Moldavijska predstavnica Natalia Barbu v primerjavi z mnogo sodelujočimi na takšnih in drugačnih tekmovanjih sama piše besedila in glasbo za svoje pesmi, za večino izmed njih pa naredi tudi aranžma. Njena pesem, ki jo bo lahko zapela še enkrat, v soboto, ima preprost naslov Fight.

Turški pevec Kenan Dogulu, ki ga imajo za enega najbolj priljubljenih in najvplivnejših turških glasbenikov v zadnjih desetih letih, se je v tipično turški opravi predstavil s pesmijo Shake it up sekerim.

Makedonska predstavnica je letos Karolina Gočeva s pesmijo Mojot svet. Karolina je Makedonijo zastopala že leta 2002 in se uvrstila na 19. mesto in je prva Makedonka, ki je na Evrosongu sodelovala dvakrat. Letos se ji morda obeta celo zmaga. Bomo videli v soboto.

Tanja Kozorog

Cvet z juga v finalu
Tudi Alenka ima kdaj tremo!