Gangnam Style lahko mirno označimo za pesem leta 2012. Foto: Reuters
Gangnam Style lahko mirno označimo za pesem leta 2012. Foto: Reuters
Psy na podelitvi ameriških glasbenih nagrad. Foto: Reuters

Za nalezljivo pesmijo stoji Psy, južnokorejski popzvezdnik, ki je v zadnjem času osvojil tudi Američane s svojimi nastopi na Saturday Night Live, Today in Ellen.
Ne uspe številnim tujcem, da bi s pesmijo v za Američane povsem nerazumljivem jeziku osvojili ZDA, a Psy je tudi s pomočjo ameriškega občinstva praktično čez noč postal zelo bogat in zelo slaven.

A zdaj je prišla na dan podrobnost, ki bi lahko ogrozila Psyjev ugledni status, poroča New York Magazine. 34-letni zabavljač je namreč leta 2004 med protesti proti ameriški vojaški prisotnosti v Iraku po obglavljenju južnokorejskega misijonarja zarapal skupaj s skupino N.E.X.T. pesem Dear America.

"Ubijte jenkije"
Besedilo v angleščini zveni takole: "Kill those fucking Yankees who have been torturing Iraqi captives. Kill those fucking Yankees who ordered them to torture. Kill their daughters, mothers, daughters-in-law and fathers. Kill them all slowly and painfully."

In še prevod: "Ubijte te j***** jenkije, ki mučijo iraške ujetnike. Ubijte te j***** jenkije, ki so jim ukazali mučenje. Ubijte njihove hčerke, mame, snahe in očete. Ubijte vse počasi in boleče."

PSY se je za besedni izliv proti Združenim državam Amerike že opravičil. V izjavi za javnost raper obžaluje uporabo tako nasilnega jezika. Pojasnjuje, da besede sodijo v kontekst splošnega čustvenega stanja, ki je zavladalo po Južni Koreji, ko sta dve južnokorejski šolarki izgubili svoji življenji pod kolesi avtomobila ameriške vojske in ob splošnem nezadovoljstvu nad vojno v Iraku. "Za vedno bom obžaloval, če sem s svojimi besedami pozročil kakršno koli bolečino," je sklenil v svoji izjavi za javnosti.

Za zdaj naj bi Psy nastopil v nedeljo na božičnem koncertu v Washingtonu, kjer bo med občinstvom tudi predsednik Barack Obama. NY Magazine pa ob tem ugiba, da se ob na novo razkritem podatku Psyjeve sanje, da bi osebno naučil Obamo plesa "gangnam", skoraj gotovo ne bodo uresničile.