Legendarna kalifornijska skupina Guns N’Roses - od izvirne zasedbe je sicer v njej ostal le še Axl Rose (na fotografiji) - bo začela svojo evropsko turnejo s koncertom v Zagrebu. Foto: EPA
Legendarna kalifornijska skupina Guns N’Roses - od izvirne zasedbe je sicer v njej ostal le še Axl Rose (na fotografiji) - bo začela svojo evropsko turnejo s koncertom v Zagrebu. Foto: EPA
Guns N'Roses
Guns N'Roses leta 1987, tik pred vrhuncem slave: Duff McKagan, Slash, Axl Rose, Steven Adler in Izzy Stradlin.

Na album skupine Guns N‘ Roses Chinese Democracy so oboževalci čakali več kot desetletje in pol, nekaj manj kot dve leti po izidu omenjenega albuma pa se fantje odpravljajo na evropsko turnejo, v sklopu katere bodo obiskali deset mest, med njimi tudi Zagreb, kjer bodo turnejo začeli.

Guns N‘ Roses je hardrockovska skupina iz Kalifornije, ki je konec 80. in začetek 90. s svojo glasbo, ki je mešanica rocka, bluesa, punka in heavy metala, uspešnimi albumi, spektakularnimi koncerti ter škandali osvojila in zaznamovala svet.

Skupina je prodala več kot 100 milijonov albumov po vsem svetu. Njihov debitantski in tudi najbolje prodajan album Appetite for Destruction, ki je izšel julija 1987, je na seznamu najbolje prodajanih albumov vseh časov. Sledil je izdelek G N' R Lies (1988).

Leta 1990 se je skupina vrnila v studio in navdih je očitno kar kipel iz njih, saj so ustvarili toliko glasbe, da so septembra 1991 izdali kar dva albuma: Use Your Illusion I in Use Your Illusion II. Z njima so zasedli tako prvo kot tudi drugo mesto na ameriški lestvici Billboard. Dosežek, ki ga nobena skupina še ni ponovila.

Znamenita trilogija videospotov
Njihova trilogija videospotov, November Rain, Don’t Cry in Estranged z albumov Use Your Illusion I in II, spada v kategorijo najdaljših in najdražjih videospotov vseh časov. Vse tri si oglejte na koncu prispevka. Skupina je ustvarila tudi glasbeno uspešnico You Could be Mine za kultni film Terminator 2.

Leta 1993 je sledil še album The Spaghetti Incident?, ki je osvojil kritike, ne pa tudi občinstva, ki je moralo na naslednji album Chinese Democracy čakati vse do leta 2008.

Trenutno skupino sestavljajo vodja Axl Rose, kitaristi Ron "Bumblefoot" Thal, DJ Ashba in Richard Fortus, basist Tommy Stinson, klaviaturista Dizzy Reed in Chris Pitman ter bobnar Frank Ferrer.

November Rain

Don't Cry
Estranged