Na Exit vsako leto romajo tudi množice Slovencev. Foto: EPA
Na Exit vsako leto romajo tudi množice Slovencev. Foto: EPA

Organizatorji Exita so zdaj najavili, da bi zaradi novonastale situacije lahko prišlo "do tistega, česar trenutno nihče ne želi, to pa je selitev iz Petrovaradinske trdnjave in celo iz Srbije". Kot eno izmed realnejših možnosti nove lokacije se omenja hrvaško primorje.

"Mogoče so različne spremembe, celo selitev festivala. Prejemali smo številne ponudbe, da organiziramo festival na drugem mestu - največ ponudb je bilo iz hrvaškega primorja. Hrvaška je prepoznala svoj interes v turizmu in sistematično dela na razvijanju tega turizma, ker prinaša ogromen dobiček," je za Večernji list povedal Miloš Ignjatović, organizator in eden izmed ustanovnih očetov Exita.

"O ponudbah, ki smo jih do zdaj dobivali, za zdaj še nismo resno razmišljali, bi pa bila to najradikalnejša sprememba. Mi bi, seveda, najraje videli, da ostane festival na Petrovaradinski trdnjavi, glede na to, da gre za edinstveno lokacijo in zaščitni znak Exita, kakršnega poznamo danes."

Naj spomnimo: potem ko je srbsko ministrstvo za kulturo sporočilo, da obstaja zaradi zategovanja pasu resna možnost, da s seznama projektov, ki jih finančno podpirajo, črtajo Exit, je pred dnevi odstopil direktor festivala Bojan Bošković. Bošković je za 24 sata povedal, da je napoved ministrstva potencialno "pogubna", dodal pa je, da je še bolj pogubno to, da se o takih resnih odločitvah sklepa brez pravega poznavanja resničnega stanja.