Skupina se predstavlja v zadnjem času brez svoje finske polovice. Foto: MMC RTV SLO / Sandi Fišer
Skupina se predstavlja v zadnjem času brez svoje finske polovice. Foto: MMC RTV SLO / Sandi Fišer
Dandelion children
Poleg TDB-ja odhajajo na tuje odre še Dandelion Children, in sicer na srbski Exit. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
London
London pa odhaja na Waves Vienna. Foto: Jani Ugrin

TDB bo tako predstavljal svojo glasbo obiskovalcem hrvaškega Terranea in madžarskega Szigeta. Domače vrste pa bodo letos na festivalskih odrih zastopali še Dandelion Children na srbskem Exitu in London oktobra na Waves Vienna. "Smo pa še posebej veseli, da so nas izbrali tuji predstavniki festivala in da nihče ne more očitati kakšne kuhinje," je za MMC dejal pevec skupine Izak Košir.

TDB je bil v izhodišču projekt slovensko-finske naveze Koširja in Ramija Helineja. Zadnje čase pa Koširja na odrih spremlja le slovenski del zasedbe - kitarista Vid Polončič Ruparčič in Tamir Gostiša, bobnar Dorian Granda in basist Jernej Kržič - Nietzsche. Prav Kržiča pa poleg nastopa na Terraneu in Szigetu čaka nastop še na Waves Vienna, saj je tudi del zasedbe London (prav tako pa tudi Neomi).

Kratek pogovor s Koširjem si lahko preberete spodaj.


Dva festivala za TDB. Očitno je britpop/rock usmerjena skupina letošnji hit za poletne festivale. Vaš komentar na to?
Ja, res neverjetno. Ne vem sicer, ali ima to kaj povezave s tem, kaj je letos hit za poletne festivale. O tem ne bi upal ugibati. Smo pa še posebej veseli, da so nas izbrali tuji predstavniki festival in da nihče ne more očitati kakšne kuhinje. Kapo dol sicer organizatorjem, da so postavili na noge STG. Kot lahko vidimo in slišimo, je le imelo učinek.

Na koliko letošnjih domačih festivalov so vas do zdaj povabili?
Do zdaj so nas letos povabili na tri domače in en poldomač festival - STG, Posodi svojo nogo, Slovenia music week in pa Spring Break v Rovinju, ki sicer poteka v slovenski organizaciji. Na Rock Otočcu, Škisovi tržnici in Itak Džafestu pa smo nastopili že lani.

Kako si razlagate ta paradoks, da je vaša glasba bolj vabljiva za tuje festivale?
Je to zdaj tisti del, kjer začnem 'šinfat' slovensko glasbeno sceno? Ha ha, ne bom. Naša glasba - bend in album - je že v osnovi narejena za mednarodni trg, če se lahko tako izrazim, čeprav tega izraza res ne maram. Ampak TDB-ja si res nikoli nisem zamišljal (samo) na slovenski sceni. Že zaradi jezika in finskega producenta - večina glasbenikov in kritikov si je že od začetka želela, da pišemo in pojemo v slovenščini, ampak za to zvrst glasbe se mi to zdi nenaravno. TDB-ja ne čutim kot slovenski bend. Sicer pa podpiram vse, ki delajo in pišejo v slovenščini, a do neke zdrave meje - nisem paranoičen, kot so nekateri, da bo zaradi neslovenščine v slovenski glasbi izginila slovenska kultura.

Boste tam nastopili tudi z vašo finsko polovico?
Ne, z našo finsko polovico bomo najbrž nastopali le še ob posebnih priložnostih, čeprav smo razmišljali tudi o tem ... A zdaj je najbrž pomembneje, da se še bolj povežemo in uigramo kot petčlanski bend ter obdržimo stalno zasedbo. Saj jih ni tako težko prenašati (smeh) ...

Kdo so bili vaši favoriti na STG-ju?
Prepričan sem bil, da bodo za Sziget izbrani Neomi. Najbrž zato, ker jih poznam in sem težko objektiven, pa vseeno - imajo veliko podpore in njihova glasba je všečna, melodična. Pričakoval sem, da bodo na oder kakšnega tujega festivala prišli tudi Noctiferia, ki imajo s tujino že izkušnje. Pa Barely Modern, The Tide in še kdo bi se našel, ki se ga trenutno ne spomnim.