Med člani, nekdanjimi člani in sodelavci zasedbe so se zvrstili številni francoski izvajalci, zdaj tudi priznani sologlasbeniki, ki so del gibanja 'Renouveau de la chanson francaise' (v prevodu oživitev francoskega šansona), med njimi Anais Croze, Camille Dalmais, Phoebe Killdeer, Mélanie Pain, Marina Céleste in Gerald Toto. Foto: EPA
Med člani, nekdanjimi člani in sodelavci zasedbe so se zvrstili številni francoski izvajalci, zdaj tudi priznani sologlasbeniki, ki so del gibanja 'Renouveau de la chanson francaise' (v prevodu oživitev francoskega šansona), med njimi Anais Croze, Camille Dalmais, Phoebe Killdeer, Mélanie Pain, Marina Céleste in Gerald Toto. Foto: EPA
Nouvelle Vague
Nouvelle Vague je besedna igra, ki v francoščini pomeni 'novi val' in se nanaša tako na francosko filmsko gibanje iz šestdesetih kot na glasbeno strujo iz osemdesetih, ki je vir njihovega repertoarja. Foto: Kino Šiška

Francoska zasedba Nouvelle Vague, ki je nastopila v Kinu Šiška, je zaslovela leta 2004, ko so na svojem prvem albumu, naslovljenem preprosto Nouvelle Vague, predelali new wave in pankovske uspešnice iz 80.

Iz naftalina so potegnili subjektiven izbor "alter hitov" iz omenjenega obdobja. Koncept je požel veliko odobravanja po svetu in spet se je plesalo na Guns of Brixton (The Clash), Love Will Tear Us Apart (Joy Division), Just Can’t Get Enough (Depeche Mode), Making Plans For Nigel (XTC), Too Drunk To Fuck (Dead Kennedys) …

Skoraj milijon prodanih plošč
Vrsta brhkih pevk je interpretirala komade iz nekega drugega obdobja, in sicer tako, da izvirnikov niso nikoli slišale! Rezultat je bil seksi, svež, unikaten. Če k temu dodamo še zelo pogosto uporabo njihovih različic pesmi v TV-oglasih in oddajah ter nenehne turneje po vsem svetu, dobimo uspešno formulo – tako zelo, da so se jo Nouvelle Vague odločili ponavljati. Rezultat: skoraj milijon prodanih nosilcev zvoka.

Na drugem albumu Bande A Part tako poslušalci lahko uživajo v različicah pesmi Ever Fallen in Love (Buzzcocks), Blue Monday (New Order), The Killing Moon (Echo & the Bunnymen) in Heart of Glass (Blondie).

Na pomoč priskočijo zvezde 80.
Vodji projekta Marc Collin in Olivier Libaux sta se na tretjem albumu, naslovljenem preprosto 3, odločila koncept nadgraditi s pomočjo nekaterih slavnih imen iz "tistih" časov. Odločitev je bila še kako logična, saj so mnogi izvirni avtorji izrazili naklonjenost francoski zasedbi.

In tako je bil prvi single s tega albuma velika uspešnica Depeche Mode Master and Servant iz leta 1984, ki jo poje Melanie Pain, avtor skladbe Martin Gore pa je prispeval spremljevalne vokale. Poleg tega na plošči gostujejo še Ian McCulloch (Echo & the Bunnymen), Terry Hall (The Specials/Fun Boy Three), Barry Adamson (Magazine) in druge legende iz osemdesetih.

Z zadnjim albumom so se Nouvelle Vague nekolko odmaknili od aranžmajev v bossa nova slogu in jih zamenjali za country in bluegrass (Road To Nowhere, v izvirniku Talking Heads) in celo blues (skladba Metal Garyja Numana). Izbor sta Collin in Ribaux razširila še s simpatičnimi verzijami "popevergreenov" The Police, Soft Cell, Psychedlic Furs in drugih.

Nekaj najbolj znanih predelav uspešnic iz 80. let, ki so v novi podobi prišle izpod prstov zasedbe Nouvelle Vague, poslušajte v spodaj priloženih posnetkih.

Love Will Tear Us Apart (v izvirniku Joy Division)

Just Can't Get Enough (Depeche Mode)
Guns of Brixton (The Clash)
Too Drunk to Fuck (Dead Kennedys)
A Forest (The Cure)
Ever Fallen In Love (Buzzcocks)
Dancing With Myself (Billy Idol)
Heart of Glass (Blondie)
Blue Monday (New Order)
Pride (In The Name of Love) (U2)