Glasbenica je že večkrat poudarila, da njene težave z drogami in alkoholom izhajajo iz težavnega odnosa z očetom. Foto: EPA
Glasbenica je že večkrat poudarila, da njene težave z drogami in alkoholom izhajajo iz težavnega odnosa z očetom. Foto: EPA
Med drugim je bila na enem izmed zdravljenj diagnositicirana z bipolarno motnjo. Foto: EPA
V začetku letošnjega leta je praznovala šesto obletnico treznosti. Foto: EPA
Eden izmed večjih incidentov je bil v času turneje z zasedbo The Jonas Brothers. Foto: EPA

"Nazadnje, ko sem imela tako dolg intervju, sem bila na kokainu," je pojasnila v uradnem dokumentarnem filmu Simply Complicated, ki ga je izdala oktobra lani in že s tem nakazala, da nima nikakršnih težav z javnim govorjenjem o svoji odvisnosti. Z izjavo se je nanašala na dokumentarec Stay Strong, ki ga je izdala leta 2012, v katerem je govorila o boju z motnjami prehranjevanja, samopoškodovanju, duševnem zdravju in odvisnosti.

Sicer je vztrajala, da je kmalu po tistem poiskala pomoč in ravno na začetku letošnjega leta je z oboževalci na Twitterju delila informacijo, da praznuje šesto obletnico treznosti – a kmalu zatem je z izdajo pesmi Sober (Trezna) namignila, da ji je spodletelo in ima spet težave z zlorabo mamil. "Nisem več trezna," poje v pesmi, v kateri se opraviči mami in jo konča z obljubo, da bo znova poiskala pomoč.

Tako po poročanju BBC-ja ravno zaradi krika na pomoč v obliki pesmi mnogi niso bili presenečeni, da pomoč ni prišla (oziroma je ni poiskala) dovolj hitro.

Težaven odnos z očetom
Večkrat je pojasnila, da njene težave z drogami izvirajo iz težavnega odnosa z očetom, ki je bil alkoholik in odvisnik, ter težavnih najstniških let zaradi zlorabljanja sovrstnikov v šoli. Ko je bila stara 12 let, so njeni sošolci v razredu celo začeli zbirati podpise za peticijo, naj Demi stori samomor.

"Moj oče je bil odvisnik in alkoholik. Zdi se mi, da sem tudi sama potem v drogah in alkoholu iskala tisto, kar je uspelo najti njemu, da ga je tako izpopolnjevalo, da je namesto družine izbral to." Nato je dodala, da je kokain prvič vzela pri sedemnajstih letih in da se je brez nadzora z njim počutila zgolj prvič.

Njene težave s prehrano in samomorilnimi mislimi naj bi se začele še pred vlogo v televizijski seriji Barney & Friends, ki jo je pri desetih letih izstrelila med zvezde.

A pravi pritiski so se začeli z vlogo v Disneyjevi uspešnici Camp Rock in televizijski seriji iste medijske hiše Sonny with a Chance, kar jo je poneslo še v glasbene vode. "Ko sem v življenju začela čutiti posledice slave, je pritisk začel naraščati," je dodala v najnovejšem dokumentarcu. "Čutila sem pritisk, da moram ustrezati določenim merilom glede videza in da moram ustvarjati glasbo, ki bo všeč ljudem, in ne glasbe, ki bo všeč meni. Bilo je ogromno pritiska glede uspeha."

Zapustila turnejo z The Jonas Brothers
Javnost je prvič dobila namig, da bi lahko bilo kaj narobe, ko je predčasno zapustila turnejo Camp Rock 2 ("točka preloma" je prišla, ko je na letalu udarila eno izmed spremljevalnih plesalk, ki je njenim staršem in menedžerju zaupala, da ima pevka težave) z The Jonas Brothers in šla na zdravljenje, ki ga je njena ekipa takrat opisala kot "zdravljenje duševnih in fizičnih težav, s katerimi se Demi sooča že kar nekaj časa".

Takrat so jo diagnosticirali z bipolarno motnjo, a takoj po koncu zdravljenja je nadaljevala jemanje drog, kot sta kokain in xanax, enkrat so jo v bolnišnico odpeljali celo zaradi poskusa samomora. "Nisem sledila programu in nisem bila pripravljena na treznost. Droge sem s seboj nosila na letalo, v kopalnice, nihče ni vedel. Poznala sem zgolj dve razpoloženji – ali sem bila na drogah ali pa sem si drog želela. Takrat z menoj nikakor ni bilo preprosto delati."

Po vrsti padcev se je "začela resno truditi" in se spopadati z odvisnostjo, a priznala, da se ji je uspelo spopasti z drogami in alkoholom, nikoli pa se ni popolnoma znebila težav z bulimijo. "Hrana je še vedno največji izziv v mojem življenju ... Nočem ji dati te moči, da bi rekla, da nadzoruje vsako mojo misel, a je nekaj, o čemer neprestano razmišljam. Samopodoba, kaj bom pojedla, kaj si želim jesti, česar nočem. Je konstantno. Ljubosumna sem na ljudi, ki se ne spopadajo z motnjami prehranjevanja, ker se mi zdi, da bi bilo brez tega moje življenje neprimerljivo lažje."

Glasbenica že okreva
Dokumentarni film iz leta 2017 je takrat nakazoval na pozitiven preobrat, nekateri so njeno zgodbo opisovali tudi kot čudež. A po izdaji pesmi Sober je odpovedala dva koncerta turneje po Veliki Britaniji in nedolgo zatem je prišla novica o predoziranju.

"Demi je budna in z družino, ki bi se rada zahvalila za vsa prijazna sporočila in podporo. Nekatere informacije, ki krožijo okrog, so napačne, zato prosijo za zasebnost in ne za namigovanja, ker je zdaj najpomembnejša stvar njeno zdravje in okrevanje," so njeni bližnji zapisali v izjavi, ameriški tabloid People pa poroča, da je glasbenico v bolnišnici obiskal tudi nekdanji partner Wilmer Valderrama, s katerim sta bila par šest let.

Če čutiš hudo duševno stisko ali imaš samomorilne misli, poišči strokovno pomoč v organizacijah, ki nudijo neposredno pomoč. Lahko se obrneš na svojega osebnega zdravnika ali na:

• 112 – Center za obveščanje (za takojšnjo nujno pomoč)

• 116 123 – Zaupni telefon Samarijan in Sopotnik (24h/dan)

• 116 111 – TOM – telefon za otroke in mladostnike (vsak dan med 12. in 20. uro)

• 01 520 99 00 – Klic v duševni stiski (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj)

• 031 233 211 – Ženska svetovalnica – krizni center (24h/dan)

www.tosemjaz.net – pomoč za mlade

www.zivziv.si – spletna postaja za razumevanje samomora

Za odrasle so v zdravstvenih domovih brezplačno na voljo delavnice Podpora pri spoprijemanju z depresijo. Prav tako so na voljo brezplačna svetovanja v svetovalnicah Posvet:

• 031 704 707, info@posvet.org – Psihološke svetovalnice Posvet v naslednjih krajih: Ljubljana, Kranj, Postojna, Nova Gorica, Murska Sobota, Slovenj Gradec, Sevnica, Maribor, Idrija in Koper (za naročanje pokličite od ponedeljka do petka med 8. in 20. uro)

• 031 778 772, svetovalnica@nijz.si – Psihološki svetovalnici Posvet v Celju in Laškem (za naročanje pokličite od ponedeljka do petka med 8. in 15. uro)