Eurosonic 2024 - Freekind

V Bilbau so oktobra na festivalu BIME razkrili 15 nominirancev za prestižne evropske nagrade Music Moves Europe Awards 2024, ki jih podeljuje Evropska unija, ustanovljene pa so bile z namenom predstaviti vzhajajoče umetnike, ki zastopajo evropski zvok sedanjosti in prihodnosti. Med izbranimi opaznejšimi evropskimi umetniki je bil tudi slovensko-hrvaški dvojec freekind., kar je bilo za Slovenijo drugič v zgodovini. Že sama nominacija je zanju pomenila potrditev, da sta na pravi poti.

Sorodna novica Freekind.: "Skozi glasbeni proces se želiva osvoboditi in to deliti z ljudmi"

Slovenska bobnarka Nina Korošak-Serčič ter hrvaška pianistka in vokalistka Sara Ester Gredelj, ki sta pred kratkim izdali najnovejši singel Made it, sta leto 2024 začeli odlično – na dejanski podelitvi nagrad v Groningenu, ki je bila 18. januarja na nizozemskem festivalu Eurosonic Noordeslag, sta slavili in tako dobili tudi denarno nagrado. Žirija, ki jo sestavlja pet uglednih ljudi iz svetovne glasbene industrije, je po poročanju Vala 202 svojo odločitev pospremila z besedami: “Pri freekind. obožujemo vse. Njuna glasba je kot velik objem. Tako sanjav.

"Dobiti potrditev stroke je odlično. Tisti, ki delamo v tem poslu, vemo, da je glasbeni svet ciničen in usmerjen k temu, kaj je naslednji izdelek, ki ga bodo prodali. Zato je super, da nekdo kot midve, ki le želiva ustvariti nekaj lepega, brez pretiranega načrtovanja, dobi tako nagrado," je duo, ki velik poudarek daje na predajo sporočila, povedal Neji Jerant za Val 202. Dodali sta, da se ne glede na to, kar se zgodi, trudita iti naprej, sčasoma pa pride tudi do takih "kul" stvari.

Duo freekind. med prejemniki evropske glasbene nagrade Music Move Europe

"Ta nagrada ni samo za naju – je za vse, ki so bili del tega potovanja"

"Presrečni sva. To priznanje nama pomeni ogromno, je praznovanje upanja in optimizma, ki ju želiva širiti s svojo glasbo. Ta nagrada ni samo za naju – je za vse, ki so bili del tega potovanja. Vaša podpora spodbuja najino strast in hvaležni sva za vsakega izmed vas," sta pozneje zapisali tudi na svojih družbenih omrežjih dobitnici nagrade, ki sta lani postregli s prvencem Since Always and Forever, na katerem sta se odprli o svojem popotovanju vzponov in padcev, rasti ter sprejemanja.

Freekind. poleg številnih koncertov v tujini 26. januarja čaka tudi koncert na Ljubljanskem gradu, svojo zgodbo nameravata nadaljevati tudi na novem kratkometražnem albumu, ki sta ga že posneli. Nov material, ki bo bolj akustično obarvan, bo kmalu začel izhajati.

Lani se je med zmagovalce sicer uvrstila July Jones. Med prejšnjimi prejemniki so tudi Stromae, Rosalía, Dua Lipa in Hozier.

Uspeh dua Freekind