Nemo med sprejemom na letališču. Foto: Reuters
Nemo med sprejemom na letališču. Foto: Reuters
Sorodna novica Nemo po zmagi razbil pokal. Kdo je nebinarni Švicar, zmagovalec najbolj kaotične Evrovizije doslej?

Na letošnji Evroviziji je kot favorit ves čas veljal Hrvat Baby Lasagna, ki pa je v finalu končal na drugem mestu. Čeprav ni zmagal, je s svojim rezultatom in uvrstitvijo navdušil hrvaško občinstvo, ki se je njegovemu uspehu poklonilo na Trgu bana Josipa Jelačića v Zagrebu. Med njimi je bil tudi premier Andrej Plenković in drugi politiki.

Tam je glasbenik postregel s svojo evrovizijsko uspešnico, ki se je usedla v srca mnogih evrovizijskih navdušencev. Številčnost in intenzivnost odziva pa je Marka Purišića tako ganila, da je v navalu čustev pred več tisoč zbranimi, ki so vihteli hrvaške države, držali plakate s spodbudnimi sporočili in ponosno nosili njegove majice, od veselja kar zajokal.

"Ni pomembno, kaj vse to pomeni zame, pomembno je to tu, da so ljudje srečni, zadovoljni," je dejal 28-letnik, ki se je vsem iz srca zahvalil, delil je tudi avtograme.

Švicarja_ko sprejeli kot junaka_injo

V noči na nedeljo je evrovizijska krona iz Švedske romala v Švico. Nov_a kralj_ica se je že vrnil_a v rodno državo. Na največjem švicarskem letališču se je zbrala množica več sto navijačev, ki so nestrpno pričakovali, da se nacionalni_a junak_inja vrne v domovino.

Na to so morali sicer malce počakati, saj je letalo družbe Swiss International Air Lines iz Københavna pristalo s 45-minutno zamudo. Vmes so si čakanje v vrsti na züriškem letališču krajšali s priredbami pesmi The Code, s katero je domačin_ka zmagal_a v imenu Švice.

Ko je Nemo, oblečen_a v puhast pulover z zajčkom, ki drži korenček, le prispel_a na letališče, ga_jo je pozdravilo bučno navdušenje, deževali so objemi, žvenketali so tudi kravji zvonci. Manjkali niso niti vzkliki njegovega_njenega imena, švicarske zastave in raznovrstni transparenti, ki so izkazovali podporo 24-letniku_ci. Dobil_a je tudi šopek rož, poroča AFP.

V središču – Pesem Evrovizije 2024

Sprejem na letališču se mu_ji je zdel izjemno lep

Izvajalec_ka, ki je prejel_a rekordno število točk strokovnih žirij, je na to odgovoril_a z dvignjenima palcema, nato pa se je z oboževalci fotografiral_a, delil_a je tudi avtograme.

Nemo, ki se identificira kot nebinarna oseba in je kot tak prvi nebinarni zmagovalec_ka Evrovizije, je med vzklikanjem "zlomili smo kodo" in "obstajamo" praznoval_a tudi v velikem skupinskem objemu.

Sprejem na letališču se mu_ji je zdel izjemno lep. "Pokazal mi je, kako lepo je biti del skupnosti," je priznal_a Švicar_ka, ki mu_ji je bilo kot kviru zelo pomembno, da se zavzema za celotno skupnost LGBTQIA+ . V pesmi govori o popotovanju, ki se je začelo s spoznanjem, da ni ne moški ne ženska. "Iskanje samega sebe je bil zame dolg in pogosto težek proces. To, kar sem želel, je sporočiti ljudem, da so popolni takšni, kot so," je dejal_a.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na novinarski konferenci, ki je sledila, je sicer napovedal_a, da namerava nekaj časa preživeti na vrtu. "Ulegel_a se bom in se poskušal_a malo umiriti," je priznal_a in še poudaril_a, da se mu_ji vse skupaj sploh ne zdi resnično.

"Res smo ponosni in veseli"

"Res smo ponosni in veseli," je dejal Erich Fehr, župan Biela/Bienna, največjega dvojezičnega mesta v državi, in napovedal veliko praznovanje v domačem mestu zmagovalca_ke, ki trenutno sicer živi v Berlinu. Načrtovanje uradnega javnega sprejema, da bi se Nemu poklonili, je že v polnem teku, a datum še ni določen.

Švica se medtem že veseli, da bo prihodnje leto gostila ta glasbeni spektakel. Katero mesto bo dobilo to čast, še ni znano. Kje bo Evrovizija naslednje leto, naj bi izbrali do septembra, tri mesta so že izkazala interes – Basel, Geneva in St. Gallen.

Po podatkih Evropske radiodifuzne zveze (EBU) si je letošnji finale ogledalo več kot 160 milijonov ljudi prek prenosa v živo v 37 sodelujočih državah in na YouTubu.