Maraaya sta se poslovila od Stadthalle s 14. mestom. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Maraaya sta se poslovila od Stadthalle s 14. mestom. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Ann Sophie, Nemčija
Med bolj razočaranimi obrazi je bila nemška predstavnica Ann Sophie, ki ji ni uspelo zbrati niti točke. Prav tako ne avstrijskim predstavnikom The Makemakes. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
The Makemakes, Avstrija
The Makemakes so nekaj ur po koncu izbora na svojem Facebook profilu objavili kratek izsek pesmi z naslovom Zeroes. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Måns Zelmerlöw, Švedska
Najsrečnejši med vsemi je bil sinoči Måns Zelmerlöw. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Švedska, Latvija, Izrael in Norveška so države, ki so pristale v drugem polfinalu pred Slovenijo. "Zelo sva vesela, da sva prišla na tako visoko mesto," je dejala takoj po koncu prenosa Marjetka Vovk. Raay ni skrival, da sta želela ponoviti uspeh Maje Keuc, a preprosto ni šlo. "Toliko smo garali za to Evrovizijo. Srečna sem, ker sem bila svobodna na odru, in to je moj največji uspeh. Hvala, Slovenija. Prvič sva začutila, da smo vsi skupaj. To nama res veliko pomeni. Rada vas imava vse," je dejala s solzami sreče v očeh Marjetka.

"To so solze vseh čustev in vseh večerov, ki sva jih doživela," je pojasnjeval Raay. In ob tem priznal, da so bila, dokler je bila v ospredju samo pesem, pričakovanja visoka. "Ne bova rekla, da sva razočarana, ker sva dala od sebe vse. Razočarana sva nad Evrovizijo - v smislu glasbe. Očitno ne gre samo za glasbo. Dobili smo upanje, da gre samo za glasbo, ko smo postali favoriti z našo pesmijo. Takrat smo rekli, mogoče pa ne gre samo za politiko."

Dvojec Maraaya je po prihodu iz Dunaja gostoval Dnevniku na TV SLO 1.
Preberite: "Imava posnetek, ki ga lahko s ponosom pokaževa kateri koli založbi v tujini"

Drugačnega mnenja je bila lanska predstavnica Švedske na Evroviziji Sanna Nielsen, ki je bila to leto del evrovizijske družine v vlogi komentatorke. "Morate imeti pesem, ki nagovarja veliko ljudi. Toda uživam v Evroviziji zaradi tega, kar je - in to je združevanje držav in predstavljanje pesmi. Na prvem mestu ni tekmovanje - vsaj zame," je dejala za MMC in poudarila, da je bila ena izmed njenih favoritk prav Slovenija. Poleg Avstralije, Norveške in Latvije.

Toda odločitev je padla, da se po dveh letih evrovizijsko kolesje znova vrača na Švedsko. "Občutek je neverjeten. Za mano je neverjeten večer. Zelo sem bil zadovoljen nad nastopom, toda v zeleni sobi sem premišljeval, da bo verjetno zmagala Rusija. Tako sem se miril. Potem pa so začele prihajati dvanajstice in sem se začel spraševati, kaj se dogaja. Ko so povedali, da sem zmagal, nisem slišal. Tako da sem potreboval nekaj minut, da sem dojel, kaj se je zgodilo," je dejal Måns Zelmerlöw takoj, ko se je vrnil v garderobo.

Precej manj zgovorna je bila Polina Gagarina, je pa zato sijal od navdušenja prvi avstralski predstavnik na Evroviziji Guy Sebastian. Ko smo ga vprašali, po čem si bo najbolj zapomnil svojo evrovizijsko izkušnjo, je odvrnil: "Po številu dunajskih zrezkov, ki sem jih pojedel (smeh). In po ljudeh, ki so bili zelo prijazni. Bilo je neverjetno, hvala, Evropa." Hkrati pa je dejal, da se Avstralija prihodnje leto ne vrača na Evrovizijo.

Se pa zagotovo vrača Belgija zaradi pravljice, ki jo je spisal 19-letni Loïc Nottet. Še po nacionalnem izboru je bil soočen s plazom kritik, češ da njegova pesem ni evrovizijska. "Dokazal sem jim, da Rhythm Inside ni evrovizijska pesem, ampak je drugačna, zato jo je Evropa sprejela. In to me najbolj veseli," je dejal Belgijec.

Slab izkupiček "velikih" šest
Po pregledu lestvice pa v oči bodeta še zadnji dve mesti, kjer sta pristali država gostiteljica in članica t. i. "velikih šest" - Avstrija in Nemčija. Medtem ko so The Makemakes iz slabega rezultata že posneli krajšo parodijo - pesem z naslovom Zeroes so objavili na svojem Facebook profilu -, je Ann Sophie potrebovala kar nekaj časa, da se je sprijaznila z grenkim porazom.

Nekaj več utrinkov iz finala pa si lahko ogledate spodaj.