Največ oči v garderobi se je obračalo za predstavnicami Poljske, ki se je letos po nekajletni odsotnosti znova vrnila na Evrovizijo. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Največ oči v garderobi se je obračalo za predstavnicami Poljske, ki se je letos po nekajletni odsotnosti znova vrnila na Evrovizijo. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Sestri Tolmačevi (Rusija)
Četrtkovo dogajanje na evrovizijskem odru sta si ogledali v garderobi tudi sestri Tolmačevi - tarči nasprotnikov Rusije. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Tinkara Kovač
Tinkara Kovač je Sloveniji znova pripela finale. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Slavje po odprtih desetih ovojnicah je bilo v garderobah nepopisno. Romuni so skandirali na stolih, Grki niso mogli verjeti svojemu uspehu. "Se vidimo v soboto," sta dejala člana tria za MMC. "Vprašajte naju, kaj bomo storili za finale jutri, ker zdaj ne moreva niti več misliti," sta se veselila člana skupine Softengine iz Finske.

Četrtkov polfinalni večer je bil večer, kjer so prepričevali skupine in izraziti vokali ter Conchita Wurst. Avstrijska predstavnica je v zadnjih dneh postala nedvomno največja diva tekmovanja, saj svojo garderobo zapusti le, ko gre na nastop. In tudi po slavju ob uvrstitvi v finale, kjer je bila vidno presenečena, da se naprej ni uspelo uvrstiti izraelski predstavnici Mei Finegold, se je farsa njenega dramatičnega vedenja znova skrila za štiri stene.

Razočaran je bil Izrael, ki nadaljuje neuspešno prodiranje v finale Evrovizije. Tokrat je njihova predstavnica vse stavila na dinamiko in močan vokal, a bilo je premalo. Velja pa omeniti, da se je izraelska delegacija tudi najbolj oddaljila od vseh drugih nastopajočih (poleg Conchite) zaradi varnostnih razlogov: tako na vratih njihove garderobe ni bilo nalepljene njihove zastave, vhod pa je bil ves čas varovan z njihovimi varnostniki (ki so pregledovali še varnostnike na Evroviziji).

Veliko bolj odprta delegacija je bila Poljska, kjer sta predvsem spremljevalni animatorki poželi številne moške poglede - kamor koli sta se obračali v zadnjih dneh. "Svojo glasbo želimo nadgraditi z lepoto," je ves čas poudarjala poljska pevka Cleo. Pričakovano je v finale zakorakal predstavnik Norveške in malce presenetljiveje predstavnik Belorusije (na račun svoje šarmantnosti).

Nepopisno veselje pa je vladalo tudi v slovenski delegaciji, ki se bo tako, kot že omenjeno, v finalu pomerila s predstavniki Malte, Norveške, Poljske, Avstrije, Finske, Belorusije, Švice, Grčije in Romunije.

Tam pa jih že čakajo tudi zmagovalci prvega polfinala: Armenije, Azerbajdžana, Madžarske, Islandije, Črne gore, Rusije, San Marina, Švedske, Nizozemske in Ukrajine ter predstavniki "velikih pet" - Nemčije, Francije, Španije, Velike Britanije in Italije -, in predstavnik države gostiteljice Danske.

Več utrinkov četrtkovega dogajanja (vaje in izbora) si lahko pogledate spodaj.