Foto: Youtube
Foto: Youtube

Kot je znano, Evropska radiodifuzna zveza (EBU) kljub številnim pozivom evropske in širše javnosti izraelski javni televiziji Kan ni prepovedala sodelovanja na letošnji Evroviziji, je pa od nje zahtevala popravke prvotne pesmi z naslovom October Rain, saj je bila ta z namigovanjem na Hamasov napad 7. oktobra preveč politično obarvana.

Prvotno je Izrael – ne le javna televizija, ampak tudi politični vrh, vključno s kulturnim ministrom Mikijem Zoharjem – odločno zavračal možnost, da bi izbrano pesem spremenil, po pozivu predsednika države Jicaka Hercoga pa si je Kan premislil in pozval avtorje najbolje ocenjenih skladb, naj besedili spremenijo. Konec prejšnjega tedna je nato EBU sporočil, da nova različica izbrane pesmi ustreza merilom organizacije o nepolitičnosti, kar pomeni, da bo Izrael vendarle sodeloval na Evroviziji 2024.

20-letna rusko-izraelska glasbenica Eden Golan je tako v nedeljo prvič javno predstavila svojo skladbo. Ta po popravkih nosi naslov Hurricane (Orkan), iz nje pa so odstranjeni najbolj sporni deli besedila, aluzije na Hamasov napad, smrtne žrtve napada in skrivanje izraelske mladine v zakloniščih.

Nova različica besedila je po poročanju Reutersa precej bolj osebnoizpovedna, namigi na Hamasov napad pa so manj očitni. Besedilo med drugim vključuje verze, kot sta "vsak dan sem ob pamet" in "po tem orkanu sem še vedno zlomljena".

"Mislim, da je sporočilo jasno," je pred premiero pesmi za televizijo Kan dejala pevka. Ob tem je dodala: "Govori o ženski, ki se spopada z osebno krizo – orkanom."

Izrael je bil še pred predstavitvijo svoje pesmi nekaj časa tik pod vrhom evrovizijskih stavnic, nato pa je padel proti dnu deseterice, kjer ostaja tudi zdaj, ko je skladba vendarle ugledala luč sveta. Na vrhu stavnic že vse od zmage na Dori vztraja hrvaški predstavnik Baby Lasagna s pesmijo Rim Tim Tagi Dim. Slovenska predstavnica Raiven se s skladbo Veronika glede na stavnice uvršča v drugo polovico vseh sodelujočih.