"Upam in molim, da bodo naši klici uslišani in da bo konec grozodejstev, ki smo jim priča v Gazi." Foto: AP

"Za razmislek o tem, kaj storiti, sem si vzel veliko časa. Trenutno sem prepričan, da nas moj odstop od tekmovanja ne bi nič približala našemu skupnemu cilju," je britanski pevec, ki bo v Malmöju pel pesem Dizzy, na družbenih omrežjih pojasnil, zakaj meni, da je prava odločitev, da vseeno nastopi. Obenem je pripisal, da razume tiste, ki so se tekmovanju odpovedali.

Delil je tudi, da se je pogovarjal z nekaterimi drugimi tekmovalci – strinjali so se, da s sodelovanjem na tekmovanju uporabijo svojo platformo z namenom, "da stopijo skupaj in pozovejo k miru". Ob tem je poudaril, da "z vsem srcem" podpira tako ukrepe, ki zahtevajo premirje v Gazi, kot tudi vrnitev vseh talcev.

"Upam in molim, da bodo naši klici uslišani in da bo konec grozodejstev, ki smo jim priča v Gazi," je še zapisal glasbenik, ki ni govoril v imenu BBC-ja in z objavo ni kršil kakršnih koli smerni medija, ki sicer prenaša glasbeno tekmovanje v Veliki Britaniji, poroča BBC.

Pred tem objavil skupinsko izjavo

Pred tem je sicer zvezdnik delil izjavo, ki jo je izdal skupaj z osmimi evrovizijskimi tekmovalci, ki so prav tako zavrnili pozive k bojkotu.

"Trdno verjamemo v združujočo moč glasbe, ki ljudem omogoča, da presežejo razlike ter spodbujajo pomembne pogovore in povezave," so zapisali podpisniki, med katerimi so tudi predstavniki in predstavnice Irske, Norveške, Portugalske, San Marina, Švice, Danske, Litve in Finske. Poudarili so, da niso želeli molčati, so na strani zatiranih ter obsojajo vse oblike nasilja, vključno z antisemitizmom in islamofobijo.

Tudi EBU poudarja, da "trdno verjame, da je tekmovanje platforma, ki mora vedno presegati politiko, spodbujati povezanost in združevati občinstvo po vsem svetu.

Pozivajo k premisleku

Skupina z imenom Queers for Palestine, avtorica odprtega pisma, ki si z njimi deli prepričanje o kolektivni osvoboditvi, so glasbenikom vseeno predlagali, da si premislijo. "Najmočnejša uporaba Ollyjevega glasu v tem trenutku bi bila naznanitev njegovega umika z Evrovizije," so vztrajali na družbenih omrežjih.

Preden je bil izbran za predstavnika Združenega kraljestva, je Alexander sicer podprl izjavo, v kateri je Izrael obtožil genocida. Izraelski uradnik je pozneje za časopis Daily Telegraph trdil, da so bili argumenti "absurdni" ter izvajalca in njegove sopodpisnike obtožil "protiizraelske pristranskosti".