Hamo (desno) je dejal, da sta z Galom, če bodo gledalci postali predvsem poslušalci, favorita, sicer pa sta na repu 'govejega kadavra'. Foto: Osebni arhiv
Hamo (desno) je dejal, da sta z Galom, če bodo gledalci postali predvsem poslušalci, favorita, sicer pa sta na repu 'govejega kadavra'. Foto: Osebni arhiv

Glasba: Gal Gjurin
Besedilo: Gal Gjurin
Aranžma: Gal Gjurin
Hamo in Gal
Na žrebanje vrstnega reda nastopajočih sta prišla oba. Foto: MMC RTV SLO

Vsestranski Gal je tokrat eden izmed sedmih povabljenih avtorjev, ki so s svojo skladbo uvrščeni neposredno v finale Eme, ki bo, kot čivkajo že vrabci na zasneženih strehah, v nedeljo, 21. februarja. K sodelovanju je povabil še Hama in skupaj bosta, osma po vrsti, nastopila s skladbo Črni konji čez nebo.

Hamo in Gal sta v pogovoru za MMC dejala, da imata dovolj tega, da se neprestano tarna in jamra glede kakovosti izbranih skladb za Emo, zato sta se odločila, da tokrat poskusita tudi sama. Pri promociji sta se odločila za "gverilski" pristop - kaj to pomeni in koliko možnosti imata po njunem mnenju za zmago, pa v spodnjem intervjuju.

Uradno spletno stran Eme najdete tukaj.

Prvič bosta stopila na oder Eme. Zakaj sta se odločila za nastop na tem tekmovanju?
Hamo: Vsi dobro vemo, koliko je bilo tarnanja, stokanja in pritoževanja nad kakovostjo Eme, čisto premalo pa storjenega, da bi bilo kaj drugače. Zato sva se z Galom složno odločila, da letos ponudiva alternativo - sebe.
Gal: Na Emo bi v prihodnosti želel gledati predvsem kot na glasbeni festival, ne pa na tekmovanje. In če želimo, da bi se Ema glasbeno izboljšala, bodo morali v nedeljo zvečer oddati svoje glasove tudi tisti, ki festivala ne spremljajo zaradi njegove nekvalitete. Zdaj je na vrsti publika.

Na Youtubu je bil objavljen šaljiv promocijski posnetek snemanja vajine pesmi Črni konji čez nebo, s katero bosta v nedeljo nastopila na Emi. Gal, s Hamovim vokalom niste bili zadovoljni ... Kako se je na koncu izšlo?
Gal
: To je seveda samo hec, Hamo je naravnost odličen vokalist ...
Hamo: Gre za bolj gverilski, malce satiričen pristop oglaševanja. Iz razvoja dogodkov je razvidno, da mediji že od začetka favorizirajo določene najine "sotekmovalce", ki se vešče promovirajo v rumenem časopisju.
Gal: Temu se lahko postaviva po robu le po gverilski poti. Naredila sva miniserijo promocijskih videov, ki se šalijo na račun Eme, predvsem pa brijeva norce iz sebe. (smeh) Hamo na koncu vedno umre kot Kenny iz risanke South park, jaz pa igram pobesnelega producenta z nagnjenjem do strelnega orožja. (smeh)

Gal, skladbo Črni konji čez nebo ste napisali sami. Lahko kaj več poveste o njenem nastajanju in o sami pesmi? In kako je prišlo do sodelovanja Hamo & Gal?
Gal
: Z RTV Slovenija so me povabili kot avtorja. Vprašal sem Hama, ali bi sodeloval z menoj na Emi kot vokalist, da prevetriva ta zloglasni festival (smeh). Takoj je privolil in ustvarjalni proces se je začel. Skladbo smo snemali dober mesec, zložil pa sem jo namensko za festival. Najina iskrena zahvala gre tudi vsem sodelujočim glasbenikom, ki so bili pripravljeni v okviru tega boja za boljšo glasbo v medijski sredici dati delček sebe. V primerjavi z drugimi, ki uporabljajo računalniško modulirane zvoke, smo se mi lotili akustičnega snemanja celega simfoničnega orkestra. Med drugim tudi zato, ker je bil orkestrski zvok iz Evrosonga izvržen, češ da so orkestri predraga zadeva.

Kako se pripravljate na nastop? (poleg vokalnega tudi z vidika kostumografije, koreografije ...)
Hamo
: Najine širše priprave so se končale v trenutku, ko sva oddala skladbo.
Gal: Zdaj se posvečava promociji, intervjujem in nabiranju glasov. Na odru ne misliva zganjati nikakršnega pretiranega cirkusa. Prišla sva na glasbeni festival - ne pa na pustni karneval.

Sta že slišala vajine tekmece?
Hamo
: Da, poslušala sva cel jagodni izbor. Veva, koliko truda in energije sva vložila midva. In sliši se, koliko so ga večinoma vložili ostali.
Gal: Želiva si kvalitetnejših avtorjev, več dodelanosti pri aranžmajih, predvsem pa manj sintetike. Fino bi bilo, če bi sodelujoči vzeli ta festival, kateremu se namenja največ davkoplačevalskega denarja in medijske pozornosti, malo bolj resno.


Glasba: Gal Gjurin
Besedilo: Gal Gjurin
Aranžma: Gal Gjurin