Marija je bila obkrožena s petimi spremljevalnimi pevkami. Foto: EPA
Marija je bila obkrožena s petimi spremljevalnimi pevkami. Foto: EPA
Ukrajina se je s pesmijo Dancing lasha tumbai uvrstila na drugo mesto. Foto: EPA

Vse življenje že prepevam, na to zmago pa sem še posebej ponosna. Iz dna srca verjamem, da Srbija odpira novo poglavje, a ne samo v glasbi.

Marija Šerifović po zmagi
Marija Šerifović
Marija Šerifović je pograbila priznanje za najboljšo pesem Evrope. Foto: EPA
Alenka Gotar
Alenka Gotar je na finalni prireditvi dostojno zastopala slovenske barve. Foto: EPA
Karolina Gocyeva
Makedonska predstavnica Karolina Gocyeva je očarala predvsem s stasom in se uvrstila tik pred Alenko Gotar. Foto: EPA
Velika Britanija
Voditelja Evrosonga 2007
Voditelja Evrosonga 2007 sta bila Jaana Pelkonen in Mikko Leppilampi. Foto: RTV SLO
Slavje v Srbiji
Srbi so po zmagi prekipevali od nacionalnega ponosa, hupali in obešali zastave. Foto: RTV SLO
Izjave Marije Šerifović in Srbov po zmagi

22-letna Marija, hčerka Verice Šerifović, je edina, ki si glasov ni nabirala z izpostavljanjem svojih ženskih čarov (dekolte, gole noge, svetleče oprave, dolgi slapovi las ...), ampak se je odločila zgolj za minimalistični smoking, razvezan metuljček, deško frizuro in superge - oprava, ki je spominjala na K. D. Lang.

Zapela je srce parajočo balado, ki je popolno nasprotje lanske uspešnice Lordijev, in zbrala 268 točk.

Alenka Gotar je v nedeljo obiskala spletno klepetalnico Multimedijskega centra RTV Slovenija.

Glasba ji je bila položena v zibelko
22-letna Marija Šerifović iz Kragujevca je bila v glasbo dobesedno rojena, saj so jo v njeni družini gojili več generacij- njena mama, Verica Šerifović, je znana srbska etnoglasbenica, njeni stari starši pa so življenje posvetili starogradskim pesmim.

Marija si že od ranega otroštva sebe ni predstavljala nikjer drugje kot na odru, kljub temu pa je poleg glasbenih šol končala tudi klasično gimnaziju in se vpisala na študij menedžmenta. Svoj prvi javni nastop pred občinstvom je imela z 12 leti, opazili pa je niso le po kakovosti glasu in interpretaciji, temveč tudi neobičajni izbiri za majhno dekletce - na presenečenje vseh se ni odločala za otroške pesmi, temveč za šolane odrasle pevce, na primer zahtevno I will always love you v izvedbi Whitney Houston.

Leta 2003 je posnela svoj prvi album in osvajala srbske festivale in kritike, pa tudi občinstvo. Leta 2005 je pobrala tako rekoč vse nagrade na Radijskem festivalu in posnela še drugi album. Da je postala resnično prava srbska zvezda, je dokazal njen solistični koncert v Centru Sava, ki so ga ocenili kot izjemen glasbeni dogodek.

Na letošnji Beoviziji (srbska EMA) je Marija več kot prepričljivo slavila, saj je zmagala tako v polfinalnem kot v finalnem večeru. Šerifovićeva danes zasluženo slovi kot eden najboljših ženskih vokalov na srbski glasbeni sceni, njeno interpretacijo pa označujejo močna čustvenost, specifična barva in jakost glasu, s katerim osvaja ne le pozornost, temveč tudi srce poslušalcev. Marija vedno poudarja, da je glasba smisel njenega življenja in da na vsem svetu ne obstaja nič, kar bi ji lahko prineslo ali celo nadomestilo ljubezen in srečo, ki ju čuti vsakokrat, ko stopi na oder. To je najverjetneje tudi ključ njenega uspeha.

Rajanje po beograjskih ulicah
Po njeni zmagi se je na ulicah Beograda zbralo na tisoče ljudi, ki so bučno proslavljali zmago. Novi srbski junakinji je čestital tudi srbski premier Vladislav Koštunica: "Čestitke! Srbija je zelo ponosna nate, Marija, in s teboj proslavljamo ta uspeh!"

Končni vrstni red:
1. SRBIJA (Marija Šerifović) 268 točk
2. UKRAJINA (Verka Serdučka) 235
3. RUSIJA (Serebro) 207
4. TURČIJA 163
5. BOLGARIJA 157
6. BELORUSIJA 145
7. GRČIJA 139
8. ARMENIJA 138
9. MADŽARSKA 128
10. MOLDAVIJA 109
11. BOSNA IN HERCEGOVINA 106
12. GRUZIJA 97
13. ROMUNIJA 84
14. MAKEDONIJA 73
15. SLOVENIJA (Alenka Gotar) 66

Vzhodna Evropa pokazala zobe
Na drugo mesto se je uvrstila Ukrajina - poskočno pesem Dancing lasha tumbai je zapel/-a prikupna/-i Verke Serdučke, od glave do pete v srebrnem in z veliko zvezdo na glavi. Ukrajinci so poskrbeli za "cirkus", kjer ni manjkalo niti udarcev po zadnji plati. Rusi so osvojili tretje mesto - šolarke Serebro, kombinacija Tatu in Pussycat Dolls so si "bron" pripele s Song #1. Skoraj neverjetno je, da je med 16 najvišje uvrščenimi državami kar 14 predstavnikov iz vzhodne oziroma južne Evrope.

Alenka na 15. mestu
Slovenska predstavnica Alenka Gotar je Cvet z juga odpela sedma. Nastop v finalu ji je prinesel 66 točk in 15. mesto. Alenkinemu nastopu ni kaj očitati - ponovno je bila njena interpretacija dovršena in njen opernošolani glas je prišel do polnega izraza. Scenografija in aranžma sta Cvet z juga dvignili iz opernega povprečja in ga naredili za pravi evrovizijski komad. Apetiti so bili zato nedvomno veliki, kar dokazujejo tudi izidi naše spletne ankete, po kateri je velika večina Alenki napovedovala uvrstitev med najboljših deset. A Evropa, kot kaže, kljub vsemu še ni bila pripravljena na Slovenkine ekspresivne, tipično operne mimike, ki pride na malem zaslonu precej bolj do izraza kot na velikem odru.

Slovenija je v polfinalu zasedla sedmo mesto.

Tudi Slovenci za Srbijo
Komu pa smo dali največ glasov Slovenci? Peter Poles, ki je naredil "miniparodijo" na LED-lučko Alenke Gotar, je sporočil, da dajemo 8 točk Bosni in Hercegovini, 10 Makedoniji in 12 Srbiji. Slovenijo in Alenko so s točkami med drugim razveselile Srbija, Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Črna gora, Portugalska, Belgija, Španija, Malta, Irska, Ukrajina, Poljska, Makedonija in Latvija.

Res enake možnosti za vse?
Čeprav je letošnji Evrosong potekal pod geslom Enake možnosti za vse, se je moralo "samo" 28 držav od 42 za sobotni nastop vseeno pomeriti na četrtkovem predizboru. V finale jih je šlo deset, tam pa jih je že čakalo deset predstavnikov držav, ki so se najbolje odrezale lani, ter tako imenovane "velike štiri" – Nemčija, Velika Britanija, Španija in Francija, ki v zadnji letih niso bile prav uspešne. Enako je bilo letos. Pogled na konec lestvice letošnjih finalistov je zelo zanimiv - zadnja tri mesta so zasedli Francozi (zelo upravičeno), Britanci (še bolj upravičeno) in Irci (malo manj upravičeno).

Začela je Bosna in Hercegovina
Čast, začeti letošnji Evrosong, je pripadla predstavnici BiH-a, Mariji Šestić, ki je odpela pesem Rijeka bez imena. Drugi so na oder prišli španski predstavniki, fantovski kvartet D`Nashi. S pesmijo Love you mi vida so mladeniči v belem poskrbeli za dvig temperature v helsinški dvorani. Belorusijo je letos zastopal Koldun s skladbo Work Your Magic. Prvi nastop Belorusije v finalu je bil soliden. Četrta izvajalka je bila predstavnica Irske, Dervish. Pesem They Can`t Stop the Spring je seveda imela pridih tradicionalne keltske glasbe.

Finci letos za nami
Gostitelji so se letos predstavili peti. Pevka Hanna Pakarinen je z rockovsko obarvano pesmijo Leave me Alone nekako nadaljevala zapuščino Lordijev. Naslednja je na oder stopila predstavnica Makedonije Karolina spesmijo Mojot svet, ki si je finale zagotovila z dobrim nastopom v polfinalu. Za Slovenijo je oder zasedla predstavnica naše sosede, Madžarske. Magdi Ruzsa je pesem Unsubstantial Blues odpela brezhibno in dokazala, da vloga favoritinje ni bila naključna. Litvo je letos zastopala 4fun z balado Love or leave.

Gruzijska Björk in "nori" Švedi
Grčija je nastopila deseta, zastopal jo je Sarbel Yassou s skladbo Maria. Ta je imela precej mešanih vplivov, od pridiha latina, do zvokov tradicionalnih grških glasbil. Gruzija je letos na Evrosong poslala pevko Sopho, ki se je za nastop očitno zgledovala po pevki Björk.

Tudi njena interpretacija pesmi Visionary dream je malce spominjala na islandsko pevko. Prvo polovico nastopajočih so zaokrožili Švedi. Skupina The Ark je s skladbo The Worrying Kind odpotovala v sedemdeseta. Francijo so letos stopali Les Fatals Picards s skladbo L`amour a la francaise. Latvijski sekstet Bonaparti.lv najbolj spominja na različico Il Diva. S skladbo Questa notte so sodili v najožji krog favoritov za zmago. Kot petnajste so nastopile ruske predstavnice Serebro. Letos so Rusi merili visoko, saj so za skladbo Song #1 uporabili aranžma, ki gre lahko v uho. Nemčijo je letos zastopal Roger Cicero. S svingovsko skladbo Frauen regier`n die Welt je računala predvsem na glasove nežnejšega spola.

Britanci poleteli na konec lestvice
Po mnenju poznavalcev je Velika Britanija letos na Evrosong poslala eno najslabših skladb v zadnjih letih - zasebo Scooch z "letalsko" pesmijo Flying the Flag. Romunijo, ki se je predstavila kot 20., je zastopala skupina Todomondo. S pesmijo Liubi, Liubi, I Love You se jim je uspelo na zanimiv način predstaviti evropski publiki. Za njimi je nastopila Bolgarija z Elitso Todorovo in Stoyanom Yankulovim. Skladbo Water sta popestrila predvsem z zanimivimi tolkalskimi vložki, ki so jima prinesli nastop v finalu. Turki, ki lahko na Evrosongu vedno presenetijo, so se predstavili s skladbo Shake It Up, shekerim. Izvajalec je bil Kenan Dodgulu, ki so mu na odru družbo delale kdo drug kot trebušne plesalke. Predzadnji je oder prišel Armenec Hayko in zapel Anytime You Need. Glasbene nastope je končala Natalija Barbu. S skladbo Fight, v kateri je pokazala vse svoje vokalne sposobnosti, je dostojno zastopala Moldavijo. Finale letošnjega Evrosonga, že 52. po vrsti, sta vodila temnolasa prihodnja magistrica političnih ved, 30-letna Jaana Pelkonen, ki se kot tv-voditeljica preizkuša že desetletje, in leto mlajši pevec in diplomirani igralec Mikko Leppilampi.

Čez dve leti bosta dva predvečera
Pred dnevi so se na zasedanju EBU-ja delegati za leto 2009 odločili za spremembo oblike tekmovanja. Že letos je namreč tekmovalo rekordnih 42 držav (prvič Gruzija in Češka), zato je Evrosong počasi že prerasel svoje meje. Prihodnje leto sistem polfinala in finala torej ostaja, leta 2009 pa bomo lahko gledali dva polfinalna večera, v katera bodo države razporejene z žrebom, ne pa po regijah ali kako drugače. Več podrobnosti, tudi ta, ali si bo morala tudi velika četverica nastop na glavnem večeru priboriti, za zdaj še ni jasnih. Evrosong naj bi drugo leto potekal 22. in 24. maja, najverjetneje v novi beograjski Areni, ki sprejme 20.000 ljudi.

Vse življenje že prepevam, na to zmago pa sem še posebej ponosna. Iz dna srca verjamem, da Srbija odpira novo poglavje, a ne samo v glasbi.

Marija Šerifović po zmagi
Izjave Marije Šerifović in Srbov po zmagi