Lady GaGi ne moremo ubežati niti na slovenskih radijskih postajah. Foto: EPA
Lady GaGi ne moremo ubežati niti na slovenskih radijskih postajah. Foto: EPA
GaGa v akciji. Foto: EPA

"Just dance, gonna be okay, da-doo-doo-doo, just dance, spin that record babe, da-doo-doo-doo," poje 23-letna Newyorčanka v prvi uspešnici Just Dance, v trenutno aktualnem Poker face pa v nedogled ponavlja "pa pa pa pa pa poker face".
Platinasta, vulgarna ... priljubljena
Tekstovno borna, aranžmajsko klišejska, videz pa tipični "white trashovski" (bela smet, op. a.), kot bi temu rekli Američani. A Lady GaGa s svojim prvencem The Fame kraljuje na tako rekoč vseh svetovnih lestvicah.
Čeprav kritike rangirajo od "V GaGinih besedilih se izmenjujeta ceneno blebetanje in nesmiselno blebetanje" (Slant) do preprostih ugotovitev, da punca nima niti izvirnosti (njeni komadi so instantni remiks pop, za katerega imamo močan občutek, da smo ga že slišali, niti močnega vokala, vizualno pa da hoče posnemati vse od Madonne do Christine Aguilere (pri tem pa bolj spominja na dvojnico Donatelle Versace).
Le da pri tem s svojo platinasto lasuljo (?), megalomanskimi tehnosončnimi očali globokimi dekolteji in dresi namesto hlač izpade še precej bolj ceneno.
Šolana glasbenica
In kdo sploh je Lady GaGa? Čeprav bi po njeni starosti in zgoraj omenjenemu mislili, da je dekle le še ena hiperkomercialna muha enodnevnica več, ima Stefani Joanne Angelina Germanotta, kot je njeno pravo ime, za seboj že zavidljivo kariero. Klavir se je naučila igrati pri štirih letih, do 13. leta je že pisala glasbo in leto dni pozneje začela nastopati s svojimi klavirskimi baladami.
Pri 17 se je vpisala na newyorško umetniško fakulteto Tisch School of the Arts na NYU-ju, kjer je študirala glasbo. Do svojega 20. leta starosti je že pisala (roko na srce, puhle) uspešnice za take zvezdnike, kot so, denimo, The Pussycat Dolls in obredla vse nočne klube od New Yorka do Las Vegasa s Paris Hilton. Zdaj je šla na svoje. In to več kot uspešno. Vsaj če je merilo uspeha število prodanih plošč in non-stop rolanje po radijskih postajah, seveda.
Spodaj si lahko ogledate video za aktualni hit Poker Face, v galeriji pa še nekaj podob Lady GaGa, sicer tudi samooklicane modne ikone.
Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si