Glasbeni del koncerta se je začel ob priredbi Vse manj gostiln, ki jo je na albumu Ideje 30 let kasneje obogatil glas Alye. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Glasbeni del koncerta se je začel ob priredbi Vse manj gostiln, ki jo je na albumu Ideje 30 let kasneje obogatil glas Alye. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Andrej Šifrer
Sivolasi šarmer je tudi tokrat pripravil presenečenje svojim oboževalcem. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jan Plestenjak in Andrej Šifrer
Lepa dekleta ljubijo barabe sta prepevala Plestenjak in Šifrer. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Janez Hočevar - Rifle in Tone Fornezzi - Tof
Janez Hočevar - Rifle in Tone Fornezzi - Tof sta izmenjala nekaj hudomušnih besed na račun svoje starosti in starosti Šifrerja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Andrej Šifer
Na koncu pa se je Šifrer podal med svoje zveste oboževalce. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
- Vse manj je dobrih gostiln (Alya in Andrej Šifrer)
- Lepa dekleta ljubijo barabe (Jan Plestenjak in Andrej Šifrer)
- Ona sanja o Ljubljani (Jan Plestenjak)
- Ko zvonovi zapojo (Julija Kramar, Ajda Ivšek in Andrej Šifrer)
- Podajam roke (Ajda Ivšek)
- Mar naj zato znorim? (Julija Kramar)
- To se govori (Trkaj in Andrej Šifrer)
- Rapvložek Trkaj, Nipke in Božo
- Leon Lebar (Andrej Šifrer)
- Ideje izpod odeje (Trio Kvartet in Andrej Šifrer)
- Romanje (Tabu in Andrej Šifrer)
- Poljubljena (Tabu)
- Martinov lulček (Lado Bizovičar, Jurij Zrnec in Andrej Šifrer)
- Ena bouha (Andrej Šifrer)
---------------------------
- Šifrerjev venček (Andrej Šifrer)
- Rudeči Cvet (Andrej Šifrer)
- Oče (Andrej Šifrer)
- Gorska roža (Andrej Šifrer)
- Za prijatelje (Andrej Šifrer)
Julija Kramar, Andrej Šifrer in Ajda Ivšek
Šifrer se je obkrožil tudi z mladimi talenti, kot sta Julija Kramar in Ajda Ivšek. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Andrej Šifrer in Trkaj
Zabava se je razživela s prihodom Trkaja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tina Marinšek
Odmevala sta Romanje v izvedbi Tabujev in njihova nepogrešljiva Poljubljena. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Lado Bizovičar, Andrej Šifer in Jurij Zrnec
Šlo pa ni niti brez Martinovega lulčka v izvedbi: Lado Bizovičar, Andrej Šifer in Jurij Zrnec. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

60-letni šarmer si je za svoj rojstni dan, ki ga je sicer praznoval 1. maja, poklonil najlepše mogoče darilo, čeprav mu je misel med samimi pripravami na veliki koncert kratila spanec. "Cankarjev dom pa me je nekaj časa budil v nočnih morah - prikazovale so se mi prazne Gallusove dvorane," je priznal Šifrer pred dnevi za MMC. V hram kulture je zvabil tako staro kot mlado poslušalstvo in jim ponudil več kot dve uri naslade s pomočjo posebnih gostov, ki so obogatili njegov album priredb (izdan lani) Ideje 30 let kasneje. "Ne čuvaš na pepel, ampak paziš na ogenj," je poudaril Šifrer ob ugotavljanju, da je z albumom priredb svojim skladbam podaljšal rok trajanja za vsaj prihodnjih 30 let.

Vse skladbe, ki jih je predstavil sinoči, so pred 30 leti bogatile njegovo dvojno vinilno ploščo in dvojno kaseto Ideje izpod odeje. "Posneli smo več dvojnih albumov, ampak se jih naslednje jutro nismo več spomnili," se je pošalil med minutami, ki jih je Šifrer v nadaljevanju koncerta potreboval, da si je nabral novih moči, Marjan Paternoster, Šifrerjev dober prijatelj, nekoč sodelavec Radia Študent. "Ideje pridejo iz napak in neumnosti, zelo redko iz močne pravovernosti," je poudaril legendarni glasbenik, ki se je močno zasidral v slovensko glasbeno podzavest, kar se je znova izkazalo sinoči.

"Slišali boste različne stile. Prevladovala bo mladost," je še poudaril osvetljen pred veliko zaveso, preden se je začelo popotovanje v čas, ko so njegove ideje dosegle prav posebni mejnik, saj je bila plošča prva v zgodovini slovenske popularne glasbe, ki je bila prodana v več kot sto tisoč izvodih. "Dobrodošli v divji svet Andreja Šifrerja," se je izpisalo na velikem panoju za njim, ko so se začeli vrteti izseki iz nekoč priljubljene, danes legendarne Šifrerjeve gostilne.

Čeprav je začel dokaj osamljen, se je že po dvigu zavese to spremenilo. Na oder je s ponarodelo himno Vse manj je dobrih gostiln vkorakala Alya, nad njo pa se je na gugalnici spustil na tla Šifrer in držal svojo obljubo, ki jo je dal pred dnevi za MMC, da bo presenečenje tokrat na dveh "zajlah" in ne na štirih nogah, kot je bil lipicanec ob njegovem zadnjem nastopu v Cankarjevem domu - takrat v manjši Linhartovi dvorani. Gallusova dvorana mu je sicer povzročala veliko preglavic, ne samo v spanju. ''Ko sem bil tukaj na vaji za Viktorje, je bila dvorana prazna. Bilo me je groza, to je bila najgrša dvorana," toda podoba se je spremenila že sinoči ob 20. uri.

Šifrerjev "sestop iz nebes"
"Eno je vnebohod, drugo pa sestop iz nebes," se je v svojem slogu pošalil po sestopu z gugalnice na umetno travo, ki je simbolizirala zimzelenost med njegovimi sprehodi 30 let naprej in nazaj. S Katjo Koren in Karin Zemljič kot spremljevalnima vokaloma, Matijo Krečičem na violini, Gašperjem Peršlom na bobnih, Klemnom Smolejem na kitari, Gašperjem Koncem na klavirju ter edinima prvotnima članoma, ki sta Šifrerja spremljala že na Idejah izpod odeje - Čarlijem Novakom na basu in Martinom Žvelcem na klaviaturah in klavirski harmoniki -, so skladbe z legendarnega albuma oživele v glasbenem smislu, v interpretacijskem pa so Šifrerja dopolnjevali številni gostje.

Po Alyi je iz svoje "samote" - po umiku iz javnosti po koncu turneje Osebno - na oder stopil šarmer Jan Plestenjak, ki je priznal, da je bil njegov brat zelo velik oboževalec Šifrerja in se je prav zaradi tega srčno želel igrati kitaro kot Šifrer. On pa si je želel igrati kitaro, ker jo je igral brat, in to ga je privedlo do kariere, kot jo ima zdaj.

Izseki iz Šifrerjeve gostilne so bili pravzaprav vezivno tkivo med vsemi nastopi, ki so znova dokazali, da so nekatere šale preprosto večne. Predvsem so se zbrani nasmejali Janezu Hočevarju - Rifletu in Tonetu Forenzziju - Tofu, ko so lahko na zaslonu videli prizor, ko Rifle prinese Tofu "kosilo", ki ga ta ni naročil. "Kakšen način je to," je bentil Tof, ko mu je Rifle v hipu odgovoril: "Vaš televizijski. Plačati ga moram, gledam ga pa ne!"

"Takšna sva bila včasih, takšna pa sva zdaj," sta po aplavzu prišla pred Gallusovo dvorano Tof in Rifle. "Super je, mislim, da je šel med bele," se je pošalil na račun Šifrerja Rifle v izmenjavi besed s Tofom. "Saj veš, kako pravijo na Gorenjskem: ni pomembno, ali je v gorah golo, pomembno je, da v dolini cveti," je sklenil Tof.

Kantavtor obdan z mladimi talenti
Šifrer je ob tej priložnosti v svojo družbo povabil dva talenta, ki sta po njegovih besedah "žrtvi ustroja resničnostnih šovov". Ajda Ivšek in Julija Kramar sta skupaj s Šifrerjem in posamično obudili Ko zvonovi zapojo, Podajam roke in Mar naj zato znorim?

V precej razživeto vzdušje pa je zbrane popeljal Trkaj. "Takrat o rapu nismo vedeli nič, ker ga ni bilo. Takrat so naslovi – hip-hop, r'n'b – zveneli popolnoma drugače kot danes. Bile so druge oblike: new wave, pank, reggae ... In eno izmed pesmi, ki je tudi v ritmu reggaeja – To se govori med ljudmi – smo posneli tudi s Trkajem, ker raperji ljubijo reggae, ker jim to ustreza," je pred dnevi za MMC dejal Šifrer. Trkaj je pozneje s Nipkejem in Božom na noge spravil vso Gallusovo dvorano in jo popeljal po rappokrajinah, kakršnih na koncertih Šifrerja zbrani ne bi pričakovali.

Iz preteklosti v sedanjost
Šifrer je popotovanje po preteklosti presekal s svojim najnovejšim izdelkom, ki govori o bančnem roparju, ki v slogu Robina Hooda deli denar ljudem - s skladbo Leon Lebar. Česar Šifrer ni povedal sam z besedami ali v skladbah, ga je dopolnil Paternoster s izvirnim prepletanjem dogodkov iz Šifrerjeve preteklosti z aktualnim dogajanjem: "Lepa dekleta ljubijo barabe je napisal še pred izumom Katarine Kresal."

A v ospredju je bila glasba - seveda po nekajminutnem govornem vložku Peternostra. Ideje izpod odeje so oživele s pomočjo Tria Kvartet. Za Šifrerju najljubšo prirejeno skladbo so tudi sinoči poskrbeli člani skupine Tabu - z Romanjem. "To je bila pesem, ki sem jo pred 30 leti nekako hotel dati bolj ven - da bi se bolj predvajala, da bi jo ljudje sprejeli, pa je niso," se je pred dnevi za MMC spominjal Šifrer in poudaril, da so jo v tretje dobili v roke Tabu in producent Žare Pak, ki so jo - po njegovih včerajšnjih besedah - spremenili v uspešnico.

Z lepo sprejetim singlom se je pohvalila tudi pevka skupine Tina Marinšek, ki je dejala, da so na premiernem izvajanju skladbe v Kranju pretekli konec tedna naleteli na občinstvo, ki ga je sprejelo odprtih grl.

Zrnec in Bizovičar nasmejala Gallusovo dvorano
Tudi občinstvo v Gallusovi dvorani je besede refrena sicer zadržano ponavljalo, toda, kot se je izkazalo, je bilo Romanje odlično izhodišče za nadaljevanje, ko sta svoje minute na odru dobila priljubljena Lado Bizovičar in Jurij Zrnec. V želji, da zapojeta zbranim "največji Šifrerjev hit", sta zapela skoraj vse uvode zimzelenih skladb - od Julije (Aleksander Mežek), Slovenskega naroda sin (Tomaž Domicelj), Ta noč je moja (Janez Benčina - Benč), Somebody called me tonight (Pop Design) do Ljubezen igra je za dva (Game over) - nato pa sta zadela z Martinovim lulčkom. "Imel sem priložnost spoznati Martina in glede na vse, kar mu je oče povzročil s skladbo, je izpadel precej normalen," se je pošalil Bizovičar.

Še na naslednjih 30 let
Šifrer je svoje praznovanje na odru končal sam z venčkom svojih uspešnic in prej kot proslavo 60. obletnice življenja ponudil vpogled v generalko za svojo 90. obletnico, saj so skladbe še kako usidrane v srca poslušalcev in po novem tudi z podaljšanim rokom trajanja.

Več pa si lahko ogledate v spodnji galeriji.

- Vse manj je dobrih gostiln (Alya in Andrej Šifrer)
- Lepa dekleta ljubijo barabe (Jan Plestenjak in Andrej Šifrer)
- Ona sanja o Ljubljani (Jan Plestenjak)
- Ko zvonovi zapojo (Julija Kramar, Ajda Ivšek in Andrej Šifrer)
- Podajam roke (Ajda Ivšek)
- Mar naj zato znorim? (Julija Kramar)
- To se govori (Trkaj in Andrej Šifrer)
- Rapvložek Trkaj, Nipke in Božo
- Leon Lebar (Andrej Šifrer)
- Ideje izpod odeje (Trio Kvartet in Andrej Šifrer)
- Romanje (Tabu in Andrej Šifrer)
- Poljubljena (Tabu)
- Martinov lulček (Lado Bizovičar, Jurij Zrnec in Andrej Šifrer)
- Ena bouha (Andrej Šifrer)
---------------------------
- Šifrerjev venček (Andrej Šifrer)
- Rudeči Cvet (Andrej Šifrer)
- Oče (Andrej Šifrer)
- Gorska roža (Andrej Šifrer)
- Za prijatelje (Andrej Šifrer)