Jutranji pogled na dance areno, ko je na njej navduševal Carl Cox. Dance arena je bila polna vsak dan. Foto: MMC RTV SLO
Jutranji pogled na dance areno, ko je na njej navduševal Carl Cox. Dance arena je bila polna vsak dan. Foto: MMC RTV SLO
Exit 2009
Prodaja pijač (na voljo so bili pivo, vino, voda, sokovi in energetske pijače), je potekala zelo hitro. Organizatorji so se namreč odločili za odličen sistem, po katerem je bilo treba najprej kupiti (večje število) žetone, ki se jih je pozneje zamenjalo za osvežilne pijače brez večje vrste ob šankih. Foto: MMC RTV SLO
Exit 2009
Smeti je bilo ogromno, novosadska komunalna služba jih je vsak dan odpeljala od 35 do 40 ton. Foto: MMC RTV SLO

Valentino Kanzyani, Elvis Jackson, MK vs. Nubis, Tito so tisti slovenski nastopajoči na festivalu, ki so ga pred desetimi leti prvič organizirali v znak protestov takratnega režima. Začelo se je leta 2000, ko so Novosadčani na različnih manifestacijah od filozofske fakultete do levega brega Donave z geslom "Izhod iz desetletne norosti" 100 dni odštevali do padca Slobodana Miloševića.

Ogromno tujcev, veliko mamil
Glasbeni spektakel se je razvil v (po mnenju mnogih) najboljši evropski festival, ki ga vsako leto obišče na tisoče tujcev. Ti so letos prednjačili tudi po zaplenjenih mamilih. Policija je bila na nedovoljene substance posebej pozorna tretji in četrti dan, samo v soboto je od 87 oseb odvzela 132,54 g marihuane, 0,1 g kokaina, 5,27 g heroina, 109 tablet ekstazija, 7,4 g hašiša itd.

Smrt 22-letnega Angleža
Exit 2009 je bil organiziran odlično, kar 1.500 varnostnikov je skupaj s policijo in medicinsko službo skrbelo za varnost vseh udeležencev. Navkljub gneči so se morali ljudje, tudi tisti, ki so spili kapljico preveč, obnašati kulturno in odgovorno, dodatno varnost pa so predstavljale ograje, ki so bile postavljene na mestih prepada. Žal pa ni minilo brez smrti, z zida trdnjave je omahnil 22-letni Anglež, ki se je po besedah organizatorjev sprehajal po nedovoljenih in neoznačenih poteh.

Protigripozne maske modni hit
Še pred začetkom festivala je medicinska služba poročala o prvem primeru gripe H1N1 na Exitu (do konca so bili še štirje), četrtem v Novem Sadu in 34. v Srbiji. Hoteli, hostli in zasebne nastanitve so po navodilih ministrstva za zdravstvo ob prihodu v vojvodinsko prestolnico gostom delili letake s preventivnimi navodili, iznajdljivi Srbi pa so za skromnih 50 dinarjev (cca. 0,50 evra) začeli prodajati obrazne maske, ki so na trdnjavi postale pravi hit.

Kamp prestavili na varnejšo lokacijo
Obilo skrbi organizatorjem je letos povzročila tudi zelo narasla Donava in vreme, ki pa je glasbenim navdušencem, s petkovo izjemo, ko je močno deževalo, prizaneslo. So pa srbski vojaki kamp, ki bi moral kot vedno biti na desnem bregu Donave, zaradi varnosti vseeno prenesli na samo trdnjavo, točneje na območje nekdanje vojašnice Janka Čmelnika.

Prodigy leta 2007 boljši
Največ zanimanja je po pričakovanjih požela angleška skupina Prodigy (drugič na Exitu), ki pa je zaradi zamude in slabega ozvočenja 40.000 oboževalcev bolj kot ne razočarala. Bolj so navdušili Korn in Moby, še največ ljudi pa se je verjetno zbralo v ponedeljek zjutraj na dance areni, kjer sta festival sklenila Green Velvet in Carl Cox.