Danes je še čas za zabavo, od jutri naprej pa bo šlo vsaj za nogometaše zelo zares. Foto: Reuters
Danes je še čas za zabavo, od jutri naprej pa bo šlo vsaj za nogometaše zelo zares. Foto: Reuters
John Legend
Priznani pevec John Legend je povedal, da bo za mesec dni nogomet postal univerzalni jezik. Foto: EPA
Shakira
Shakira, ki je tudi Unicefova ambasadorka dobre volje, je v sredo obiskala eno izmed osnovnih šol v Sowetu. Foto: Reuters

"Pravijo, da je glasba univerzalni jezik. Na tem tekmovanju pa bo to postal nogomet." Tako je ameriški glasbenik John Legend povzel norijo, ki vlada pred začetkom svetovnega nogometnega prvenstva, do katerega nas loči le še nekaj ur.

Pred petkovim uradnim odprtjem in prvo tekmo so se nogometaši, domači glasbeniki in mednarodne zvezde zbrali v Sowetu, predelu Johannesburga, in pred prvim prvenstvom na afriški zemlji priredili triurni spektakel.

Bo afriška glasba primerno zastopana?
Glasbena imena so napovedovali že upokojeni ali še aktivni nogometaši, prireditelji pa so z njim želeli pred sprejemnike privabiti še večjo množico kot okoljsko zavedni koncert Live Earth leta 2007. Nekateri afriški glasbeniki so sicer povzdignili glas, da so v primerjavi s tujimi premalo zastopani, spet drugi pa pravijo, da je to odlična priložnost zanje, da se prebijejo na svetovno prizorišče.

"Afriška glasba živi v čisto vsaki glasbi vsakega glasbenika, ki se bo nocoj pojavil na odru," pravi z grammyjem nagrajena Angelique Kidjo iz Benina.


Ena največjih zvezdnic, ki je stopila na oder, je bila zagotovo latinozapeljivka Shakira. Skupaj z južnoafriško skupino Freshly Ground je zapela uradno pesem turnirja Waka Waka (This Time for Africa). "Prepričana sem, da bo koncert nepozabna izkušnja," je dejala Kolumbijka med obiskom ene izmed šol v Sowetu.

Med nastopajočimi so se zvrstili še Black Eyed Peas, John Legend in Vusi Mahlasela, južnoafriški glasbenik, ki je nastopal tudi že leta 1994 na inavguraciji nekdanjega predsednika Nelsona Mandele. In še: Soweto Mzansi mladinski zbor, Soweto Gospel Choir, Alicia Keys, Amadou & Mariam, Angélique Kidjo, BLK JKS, Juanes in številni drugi.

Posebna čast za glasbenike
Glasbeniki so tudi eni redkih, ki so lahko stopili na "sveto travo" bližnjega stadiona Soccer City, saj so imeli na njej tiskovno konferenco.

Sindikat ustvarjalnih delavcev JAR-a sicer opozarja na pretirane cene vstopnic, ki se gibljejo od 50 evrov navzgor, zato naj bi bile predrage za običajne Južnoafričane. Koncert so zato označili kot "elitističen", kljub temu pa je bil razprodan. Organizatorji so pred njegovim začetkom pričakovali okoli 30.000-glavo množico.

Nekaj utrinkov s koncerta si lahko pogledate spodaj.