Alice Cooper je na vprašanja odgovarjal z udavom okoli vratu. Foto: Reuters
Alice Cooper je na vprašanja odgovarjal z udavom okoli vratu. Foto: Reuters
Neil Diamond in Paul Simon
Pozdrav prijateljev - Neil Diamond in Paul Simon. Foto: Reuters

Poleg njiju so se v hotelu Waldorf Astoria v New Yorku poklonili še Tomu Waitsu, Darlene Love in Dr. Johnu.

Največ pozornosti je bil po stari navadi deležen Alice Cooper, ki je po odru skakal v srajci, poškropljeni z umetno krvjo, v rokah pa je držal živo kačo. "Alice Cooper je bila vedno hardrock skupina, naš videz pa smo želeli nekoliko drugače 'okrasiti'," je Cooper dejal po izvedbi njihove uspešnice School's Out iz leta 1972. Pozneje je priznal, da "šok rock", s katerim se je skupina prebila na naslovnice, ne deluje več. "Mislim, da dandanes noben glasbenik več ne more zares šokirati občinstva," je dejal Cooper.

"Sladka Caroline" je postala legenda
Neil Diamond
se je na odru predstavil z uspešnico iz leta 1969 Sweet Caroline, za katero ga je navdihnila hči nekdanjega ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja, zapel pa je tudi pesmi Cherry, Cherry in I Am ... I Said. Nagrado zanj je napovedal pevec Paul Simon, ki se je vprašal: "Imam samo eno vprašanje: zakaj je trajalo tako dolgo?"

70-letni Diamond je po svetu prodal več kot 120 milijonov albumov, kot avtor pa se je podpisal tudi pod številne druge uspešnice, ena takšnih je I'm a Believer zasedbe The Monkees.

Bette se je poklonila Darlene
61-letni pevec in avtor Tom Waits, čigar bluzovski in eksperimentalni rock navdušuje poslušalstvo od 70. let naprej, se je pošalil na svoj račun: "Večkrat so me kritizirali, da ne premorem nobene uspešnice in da je z menoj težko delati - in to so dejali, kot da bi bila slaba stvar."

Edina ženska nagrajenka je bila tokrat Darlene Love, 72-letna r'n'b-pevka, za katero je prelomnico pomenila skladba iz leta 1962 He's A Rebel, ki jo je izvedla skupaj z The Crystals. V svoji dolgi karieri je sodelovala tudi z imeni, kot so Aretha Franklin, Elvis Presley in Dionne Warwick, Bette Midler pa jo je predstavila kot "žensko, ki ji je pomagala spremeniti pogled na svet".

Prvega pa so na oder poklicali bluzovskega, funk in džezpevca Dr. Johna s pravim imenom Malcolm Rebennack, ki je dejal, da je glasba blagoslov njegovega življenja.

Nagrajence za v dvorano slavnih rokenrola (Rock and Roll Hall of Fame) je izbralo več kot 600 priznanih glasbenih delavcev, vse izbrance pa je mogoče videti na stalni razstavi v Clevelandu v Ohiu.

Utrinke s prireditve si oglejte v spodnji galeriji.