Dežni plašč in škornji -
Dežni plašč in škornji - "uniforma" letošnjega festivala. Foto: EPA

Ta konec tedna je bilo nekdanje letalsko oporišče Mendig, ki leži 100 km zahodno od Frankfurta, rezervirano za 90.000 obiskovalcev enega najbolj priljubljenih nemških glasbenih festivalov, kamor so prišli zaradi zvenečih imen, kot so Red Hot Chili Peppers, Black Sabbath, Tenacious D in drugih izvajalcev.

Že prvo noč, s petka na soboto, pa jim je vreme krepko pokvarilo načrte za zabavo. Poročali smo, da se je natanko nad prizoriščem festivala razbesnela nevihta, močno deževje je uničilo številne šotore, v udaru strele pa je bilo poškodovanih na desetine ljudi.

Rdeči križ je sporočil, da so v bolnišnico prepeljali 72 ljudi, med primeri pa naštevajo poškodbe zaradi udara strele in letečih razbitin, ki jih je po zraku nosil uničujoč veter, ter hude napade astme. Eden od poškodovanih je še vedno v kritičnem stanju, o smrtnih žrtvah pa na srečo ne poročajo.

Oblasti prekinile festival
Festivalski program bi se moral nadaljevati tudi v soboto in nedeljo, toda vreme se s tem ni strinjalo. Program je bil pozno popoldne spet prekinjen zaradi novih močnih neviht, oblasti zvezne dežele Porenje-Pfalška pa so nazadnje umaknile dovoljenje za današnjo izvedbo festivala.

Tudi organizatorji temu niso nasprotovali, zapisali so, da razvoj dogodkov obžalujejo, vendar pa je varnost obiskovalcev tudi zanje na prvem mestu.