Whitney se je za vedno umaknila siju žarometov. Foto: Reuters
Whitney se je za vedno umaknila siju žarometov. Foto: Reuters
Oboževalci
Oboževalci po vsem svetu že žalujejo. Foto: Reuters

Padec dive je bil dolgotrajen in za njo toliko bolj boleč, saj je zasenčil številne njene dosežke, ki se jih lahko prešteje v obliki nagrad in singlov. Umrla je na predvečer grammyjev - vsakoletnega največjega praznika glasbene industrije - v hotelu Beverly Hilton. Prav v tem hotelu pa vsako leto pripravi svojo veliko zabavo Clive Davis - mož, ki je odkril in pokazal svetu Whitney Houston.

V industriji, ki je vsak dan poplavljena z novimi muhami enodnevnicami, se je Houstonovi uspelo obdržati, od izida njenega debitantskega singla You Give Good Love februarja 1985. Njen zvok je bil izrazit, razlikoval se je od ostalih r'n'b-jevskih pevk njenega obdobja. Poleg tega je bila svoj čas obraz, ki se je pojavljala na naslovnicah revij, kot so Glamour in Cosmopolitan.

Za številne je bila popolno zlitje slogov njene matere - pevke gospela Cissy Houston, njene sestrične Dionne Warwick in botre - kraljice soula - Arethe Franklin. Njen prvenec, ki ga je poimenovala po sebi, je zasedel vrhove lestvic. Njena kariera pa se je samo še razvijala z albumi Whitney (1987), I'm Your Baby Tonight (1990) in The Bodyguard (1992).

Po vrtincu padcev, ki so se začeli, ko je spoznala "porednega dečka" glasbene industrije Bobbyja Browna, je leta 2009 želela obuditi svojo kariero, toda neuspešno. Na njeni zadnji svetovni turneji Nothing But Love - ki jo je morala predčasno prekiniti - se je bojevala s svojim glasom in sama s seboj.

Umrla v kopalni kadi
Vzrok njene smrti še ni znan, ameriška tabloidna spletna stran TMZ pa poroča, da je slavna pevka umrla v kopalni kadi, kjer je zaspala pod vplivom anksiolitikov, ki naj bi jih zaužila skupaj z večjo količino alkohola. V hotelski sobi so bili takrat njena frizerka, stilist in dva telesna stražarja, ki so jo čakali, da se bo začela pripravljati za zabavo glasbenega mogotca Cliva Davisa. Ko pa Whitney več kot eno uro ni bilo iz kopalnice in ni odgovorila niti na njihovo trkanje, jih je zaskrbelo. V kopalnico so poslali frizerko, ki je bila edina ženska med osebjem, naj pogleda, kaj je narobe. Houstonovo je našla v kopalni kadi z glavo pod vodo, telesni stražar jo je potegnil ven in takoj začel nuditi prvo pomoč, a bilo je prepozno.

Tisti, ki so poznali Whitney kot glasbenico, vedo, kakšen učinek je imela na celotno industrijo, zato je jasno, da se je ta ovila v črno, nekaj fotoutrinkov iz njenega življenja pa smo zbrali v spodnji galeriji.