Večer bi bil popoln, če varnostniki ne bi tako dosledno upoštevali prepovedi vnosa fotoaparatov na prizorišče. Foto: EPA
Večer bi bil popoln, če varnostniki ne bi tako dosledno upoštevali prepovedi vnosa fotoaparatov na prizorišče. Foto: EPA
Alex Kapranos
Alex se je med koncertom dodobra naučil izgovarjati besedo hvala. Foto: EPA
Alex Kapranos
Če ste jih zamudili v Zagrebu, jih lahko ujamete v Novem Sadu. Foto: EPA

Škoti so z uro in pol dolgim koncertom navdušili sedemtisočglavo množico (o priljubljenosti zasedbe - končno je v nekdanji Jugi nastopil tudi nekdo na vrhuncu slave - priča tudi dejstvo, da je bilo toliko ljudi za ogled pripravljenih odšteti kar 280 kun), ki je večino njihovih pesmi pela naglas skupaj z njimi.

Na Franze plešejo tudi stari rockerji
Na Šalati se je zbrala raznolika mešanica ljudi, ki jih ne bi mogli uvrstiti v samo eno starostno kategorijo, saj so se poleg vreščečih najstnic v rdeče-črnih črtastih majicah z napisom Franz Ferdinand (razgrabljene so bile še pred začetkom koncerta) v ritmu zibali "stari rockerji" v spranih (nekoč črnih) majicah z napisi Pink Floyd, Joe Satriani, pa tudi Depeche Mode, in veselo odpirali usta skupaj s pevcem Alexom Kapranosom, ki je lahko dodobra zvadil besedico hvala.

Množico so najbolj razgrele uspešnice Take Me Out, Do You Want To in Dark of the Matinee, videti pa je bilo, da se tudi glasbeniki sami na odru odlično zabavajo.

Na zahtevo publike so se po uradnem koncu vrnili na oder in koncert spektakularno končali z nekajminutnim bobnarskim vložkom in pesmijo Burn This City. Vsekakor koncertni vrhunec sezone v bližnji okolici!

Lahko jih ujamete na Exitu!
Franz Ferdinand so popoldne pred koncertom v živo odigrali akustični niz skladb na valovih zagrebške radijske postaje, po večerni predstavi pa naj bi se pojavili na after partyju v klubu Bakaga. V četrtek jih čaka nastop na Exitu v Novem Sadu, kjer bodo prav tako eno glavnih imen.

V sklopu prvega festivalskega dne so pred energičnimi Škoti nastopili še hrvaški rockerji iz Rijeke My Buddy Moose, bosansko-zagrebški raper Edo Maajka in kultni Nizozemci The Ex. V četrtek pa na Šalati pričakujejo legendo britanskega rocka, nekdanjega vodjo skupine The Smiths, Morrisseya.

A. K.