Največ dogajanja za vaš denar. Foto: AP
Največ dogajanja za vaš denar. Foto: AP

Rokovski in drugi glasbeni festivali so popolna izbira za vse tiste, ki želite za ceno enega ali dveh stadionskih koncertov uživati ob zvokih več deset glasbenih skupin. Odločitev o festivalskem popotovanju morate sprejeti že lep čas pred samim dogodkom, saj večina največjih festivalov svoje vstopnice razproda v hipu. Zaradi množičnega povpraševanja po listku papirja, ki omogoča nepozaben konec tedna, se najdejo tudi številni, ki se želijo z astronomskimi cenami vstopnic na črnem trgu okoristiti na račun zamudnikov. Nekateri najpogumnejši se na festival odpravijo kar brez vstopnice, saj se zavedajo, da bo pred vhodom na prizorišče s šopom kart gotovo obupano mahal kdo, ki se mu špekuliranje ni izšlo po načrtih. Sicer je takšne prizore mogoče videti na praktično vsakem koncertu ali festivalu, vendar boste spali veliko bolj brezskrbno, če si prepustnice uredite po uradni poti.

Sorodna novica Ko srce bije v ritmu rokenrola: največji koncerti vseh časov

Večina teh gromozanskih prireditev ima dobro urejene parkirne prostore, zato se veliko zabave željnih odloči za avtomobilsko dogodivščino. Tisti, ki pa svoje jeklene konjičke neradi vodite v gnečo, pa se boste z veseljem odločili za alternativo – avtobusni prevoz. Nekatere organizacije, ki si tudi v Sloveniji kruh služijo s prevažanjem na koncerte, vas bodo v polni bojni opremi odložile v neposredni bližini festivala, spet druge na glavnih avtobusnih postajah v bližini. Naj vas to ne skrbi, saj imajo predvsem evropski festivali navado, da omogočijo pogoste in poceni (v nekaterih primerih celo brezplačne) prevoze z letališč ter avtobusnih in železniških postaj.

Dve potovalki ali nahrbtnik?

Pripravljeni morate biti na vse: dež, veter, ubijalsko sonce, vročino in mraz. Kljub številnim okoliščinam, v katerih se lahko znajdete, pa je priporočljivo potovati s čim manj prtljage, še posebej, če se na festival odpravljate sami. Če se na glasbeno odisejo odpravi vesela druščina ljubiteljev glasbe, pa se breme nošenja prtljage, ki je na gromozanskih festivalskih prizoriščih dolgotrajno in mukotrpno, lahko razdeli. Med nujno festivalsko opremo poleg denarnice, dokumentov in dandanes tudi mobilnega telefona in prenosne polnilne postaje štejemo: šotor, spalno vrečo, pelerino, pokrivalo, udobno obutev, nekaj oblačil in kremo za sončenje. Tisti, ki se boste odločili vzeti čim manj prtljage, se morate zavedati, da so cene hrane, pijače in vseh nujnih potrebščin na festivalih lahko nesramno drage, saj se prodajalci dobro zavedajo, da so v številnih primerih – zaradi odročnosti nekaterih festivalnih prizorišč – edini ponudniki dobrin, po katerih je povpraševanje najvišje.

Prah ob lepem vremenu, blato ob slabem. Foto: EPA
Prah ob lepem vremenu, blato ob slabem. Foto: EPA

Šotor ali hotel?

Pred prihodom na festival, ki ga še ne poznate, se lahko o vsem, kar ponuja, pozanimate na družbenih omrežjih, različnih forumih ali neposredno pri organizatorju. Za nekatere dogodke v tujini obstajajo tudi slovenske skupine na družbenih omrežjih, v katerih za nasvet lahko povprašate prekaljene festivalske mačke.

Dogajanje v kampih je osrednji del vsakega glasbenega festivala. Foto: EPA
Dogajanje v kampih je osrednji del vsakega glasbenega festivala. Foto: EPA

Prvi pogled na gromozansko prizorišče je lahko zastrašujoč, vendar so se vsi v tisti množici ljudi enkrat v preteklosti počutili podobno. Večina festivalov vam takoj ob vstopu nudi zemljevid prizorišča, ki vam bo prišel še kako prav. Izkušeni festivalski navdušenci se bodo strinjali s pravilom, ki ga marsikdo ni upošteval in to kasneje močno obžaloval: "Najprej se poskrbi za streho nad glavo, nato se poprime za kozarec hladnega." Vsako leto je mogoče videti prizore onemoglih ljudi, ki so prvo noč prespali na šotoru, namesto pod njim. Seveda obstajajo tudi možnosti veliko udobnejše nastanitve, vendar je dogajanje v kampih velikokrat tako zanimivo in zabavno kot dogajanje pred odri.

Gneča in nespečnost

Na velike festivale se zgrinja na desettisoče, celo stotisoče ljudi, prostor za taborjenje pa je omejen. Zato je pametno priti kak dan pred koncertnim dogajanjem. Pričakujte gnečo, verjetno največjo, kar ste jo kadar koli doživeli. Kolone se vijejo pred stranišči, ponudniki hrane, na območju za umivanje in prhanje ter pred vstopom na koncertno prizorišče. Nekateri že doma načrtujejo, katere koncerte si bodo ogledali, saj se večinoma odvijajo na več odrih, uživanje v rohnenju vsake izmed mnogih skupin pa je prej utopično kakor realno razmišljanje.

Festival pravzaprav nikoli ne spi. Foto: Reuters
Festival pravzaprav nikoli ne spi. Foto: Reuters

Spet drugi se odločijo za nekoliko bolj pustolovski pristop in tavajo po prizorišču, ne vedoč, na kakšen dogodek bodo v tistem hipu naleteli. Oba načina uživanja v rokovskih festivalih sta lahko enako zabavna. Dogajanje v koncertnih Mekah pa se ne zaključi z zadnjim glasbenim aktom določenega dneva, ampak se na številnih točkah nadaljuje do jutranjih ur. Miren spanec na festivalih ne obstaja, pa čeprav se morda ne boste znašli med tistimi, ki jim koncertno dogajanje ni pobralo dovolj moči. Po kratkem zatišju, ko omagajo tudi tisti najbolj trdoživi, se festival že v dopoldanskem času nadaljuje. Zagotovo si na takšnih prireditvah ne boste oddahnili, prej bo držalo, da se boste v udobje domače postelje vrnili izmučeni in z bolečim hrbtom, a bo zagotovo vsaka boleča mišica vredna dogodivščine, ki bo za vami.