New Young Pony Club priznavajo, da nanje vplivajo številni ustvarjalci, a nočejo, da bi zveneli preveč podobno kateri koli drugi skupini. Foto: Kino Šiška
New Young Pony Club priznavajo, da nanje vplivajo številni ustvarjalci, a nočejo, da bi zveneli preveč podobno kateri koli drugi skupini. Foto: Kino Šiška

Vroča britanska new wave-plesno-elektronska-poprock senzacija New Young Pony Club (NYPC) 24. junija prihaja v Katedralo ljubljanskega Kina Šiška. NYPC so londonski kvintet, ki črpa iz dediščine post-punka in novega vala, pri čemer se ne sramuje pop etike in plesnih ritmov. Sami pravijo, da so "plesno glasbo združili s popom in dobili nekaj, na kar si lahko požvižgavaš in na kar lahko tudi plešeš". Kmalu po ustanovitvi skupine pred petimi leti jih je glasbeni tisk razglasil za prvake gibanja ‘nu rave’ oz ‘disco punka’.

Skupino sta ustanovila prijatelja, pevka Tahita Bulmer in producent Andy Spence, ki ju druži ljubezen do punka in plesne glasbe. Prvotno naj bi nastopala samo Tahita, a se je par kmalu odločil za razširjeno zasedbo, ki so se ji pridružili Lou Hayter (klaviature), Sarah Jones (bobni) in Igor Volk (bas), ki pa je kasneje skupino zapustil. Njihov prvenec Fantastic Playroom, ki je izšel leta 2007 za avstralsko založbo Modular, jim je – med drugim – prinesel nominacijo za prestižno nagrado mercury.

Novi album The Optimist, ki je ravnokar izšel, so producirali, financirali in izdali sami. V skladbah, kot so 'Chaos', 'We Want To' in 'Lost A Girl', zvenijo samozavestno in prepričljivo, predvsem pa ne dajejo nikakršnega vtisa, da gre za muho enodnevnico.

Kdo je karizmatična Tahita?
Vodja skupine Tahita Rotardier Bulmer je mešanega porekla: njena mati je s Trinidada, oče pa je Anglež. Rodila se je v Londonu, odraščala pa tudi v New Yorku in Kairu. Med osmim in trinajstim letom Tahita sploh ni hodila v šolo, saj sta z materjo potovali po svetu. Svojo "nomadsko" vzgojo v umetniški družini s shizofrenično materjo je opisala kot "romantično na določene načine, na druge pa strašljivo". "Brez teh čudaških izkušenj v izoblikovanju moje osebnosti gotovo ne bi počela tega, kar počnem," je povedala nekoč.

Glasbenica, ki je velika borka za pravice živali, nastopa že od najstniških let. Na odru je polna entuziazma in poplesuje v slogu novoromantičnih in novovalovskih zvezd 80. let. Odlikuje jo tudi smisel za slog, zaradi katerega je postala prava modna ikona.