Tokrat brez rastafarjanske čepice, a z zatemnjenimi očali je Snoop v dobri uri pokazal, zakaj lahko konkurira celi paleti novodobnih 'zvezdnikov'. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tokrat brez rastafarjanske čepice, a z zatemnjenimi očali je Snoop v dobri uri pokazal, zakaj lahko konkurira celi paleti novodobnih 'zvezdnikov'. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Snoop Dogg
S spremljavo v ozadju je Snoop Dogg postregel z udarnim sprehodom po karieri. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Snoop Dogg
Manjkale niso niti animacijske plesalke. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Sziget
Nastop je sklenil z manjšo pirotehniko in ob prepevanju. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
- I Wanna Rock
- Tha Shiznit
- P.I.M.P.
- Sweat
- Ain't Nuthin' But A G Thang
- Gin and Juice
- California Gurls
- I Wanna Fuck You
- Signs
- Ain't No Fun (If the Homies Can't Get None)
- Sensual Seduction
- Killaz 2006
- Beautiful
- La La La
- Jump Around
- Drop It Like It's Hot
- Who Am I (What's My Name?)
- Young, Wild and Free
Snoop Dogg
Glede na to, da novi album napoveduje za jesen, se preobrazba iz Snoop Dogga v Snoop Liona šele začenja. To je potrdil tudi nastop na Szigetu, ko je predstavil le eno izmed skladb s prihajajočega albuma Reincarnated - sicer prvi singel La La La. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Posneti prehodi na klaviaturah iz F-Bb v C-F pred festivalsko razpoloženo množico, ki se je v soboto ob pol desetih zvečer gnetla pod glavnim odrom letos oklicanega najboljšega festivala v Evropi, so iz vidno utrujenih enotedenskih državljanov otoka Obudai izvlekli še tiste zadnje krike.

Uvod, ki je sledil za letošnji Sziget obvezno skladbo Carmina Burana, v Still D.R.E. - skladbo, ki je vrnila Dr. Dreja na raperski zemljevid leta 2000 - je na madžarskem festivalu naznanil prihod enega izmed osrednjih nastopajočih letos - Snoop Dogga.

To je bil njegov prvi nastop, ki ga je priredil, potem ko so se pojavile govorice o transformaciji. Ta se je za Snoop Dogga - katerega pravo ime je Calvin Cordozar Broadus, Jr. - začela februarja. Namreč med snemanjem novega albuma na Jamajki je doživel preporod in se vrnil z napovedjo reggae albuma in besedami: "Vedno sem trdil, da sem reinkarnirani Bob Marley."

Brez rastafarjanske kape, toda z značilnim bliščem in kričečimi očali, kjer se je izpisovalo njegovo ime, je stopil suvereno. "Maskota" rapa, ki ga je soustvarila roka Dr. Dreja z albumom The Chronic, je začel s skladbo, ki jo je v nasprotju z veliko večino preostalih ustvaril sam (brez Drejeve pomoči) I Wanna Rock. A znano je, da Snoop na začetku svoje kariere še zdaleč ni bil pisec, zato se je pogosto zatekal v "freestyle". Tako je tudi nastala skladba Tha Shiznit, za katero se danes zdi, ko jo zarapa v svoji poenostavljeni melodiji, da bi zahtevala enajst sodobnih producentov rapglasbe za ponovitev recepta.

Nastopanje le ob posneto podlago zavrača. Za seboj ima mojstre mešalnih miz, pred seboj nepogrešljiva dekleta - ne nazadnje govorimo o človeku, ki je nekoč izjavil, da za svoje ustvarjanje potrebuje le "ženske in marihuano".

Veteran? Ne. Kameleon.
Veteran med raperji zahodne obale in utemeljitelj govorice "izzle" ter med letoma 2003 in 2004 (kot je nekoč izjavil za revijo Rolling Stone) profesionalni zvodnik je skozi enourni nastop dokazal eno: da je naravni kameleon. Klasiko gangsterskega rapa, ki jo je ustvarjal v 90. letih preteklega stoletja skupaj s priznanimi producenti, ki so nanj gledali kot "popestritev" svojega programa, danes nadgrajuje z vsemi komercialno odmevnimi uspešnicami - ki mu v zadnjih letih niso manjkale. Kamor koli se je popularna "mainstream" glasba obrnila, tja se je obrnil Snoop.

Prvi iznajdljivež med raperji
Prav sinoči je tako svoj nastop začel graditi na stari podlagi, a kaj hitro ga je odneslo v leto 2003, ko je skupaj s 50 Centom rapal o svojih zvodniških talentih. S P. I. M. P. pa sta skoraj prepričala tudi na podelitvi MTV-jevih Video Music nagrad leta 2004, ko je uprizoril svoj znameniti prihod po rdeči preprogi z dekleti v usnjenih oblekah na njegovi vrvici. A prav sodelovanja, kot so bila s 50 Centom in pozneje še plodnejše z multitalentiranim Pharellom Williamsom - Beautiful in Drop it Like it's Hot držijo rdečo nit v njegovih nastopih.

Tako zdaj na nastopih še vedno opozarja na svoje zlate čase s skladbami Ain't Nuthin' But A G Thang in Gin and Juice. Dokazuje, da je bil v zadnjih letih predvsem iznajdljiv. Kot se je izkazalo na Szigetu, mlado občinstvo zdaj privablja iz šotorov z melodijami, kot so California Gurls (pesem Katy Perry - sinoči je pozabil nekaj besed in zato prosil občinstvo, da mu pomaga) in Akonova I Wanna Fuck You.

Iz "stare šole" v elektroniko in nazaj
Raperska sodelovanja so - z izjemo Jay-Z-ja in Kanyeja Westa - v zadnjih letih šla bolj ali manj v pozabo. Snoop je to izkoristil in se podal - tako kot številni drugi - v elektronske vode. Sweat (plod njegovega sodelovanja z didžejem Davidom Guetto) na njegovih koncertih zbudi še tako nenaklonjene poslušalce rapa. Toda v nasprotju z drugimi je eden izmed najdejavnejših raperjev "stare šole" ta hip - ne nazadnje je v zadnjih petih letih izdal tri albume - bil prisiljen narediti korak od trenutnih nosilcev besedne umetnosti v glasbi, kot je Drake.

Zašel je v reggae in njegov singel La La La s prihajajočega albuma Reincarnated na repertoarju, kot ga je sestavil za Sziget, zveni kot "skladba za umiritev vzdušja". Sam, vživet v duh reggaeja, širi ljubezen. Na drugi strani pa podivjano občinstvo, ki si želi poskočnih skladb, kot so bile pozneje priredba House of Pain Jump Around in klasik Who Am I (That's My Name?).

Snoop je v svojem nastopu poudaril, da je še vedno mlad, divji in svoboden.

Klavdija Kopina, spremljate me lahko tudi na Twitterju, foto: Sandi Fišer.

Več foto- in videoutrinkov s sinočnjega nastopa Snoop Dogga na Szigetu si lahko ogledate spodaj.

- I Wanna Rock
- Tha Shiznit
- P.I.M.P.
- Sweat
- Ain't Nuthin' But A G Thang
- Gin and Juice
- California Gurls
- I Wanna Fuck You
- Signs
- Ain't No Fun (If the Homies Can't Get None)
- Sensual Seduction
- Killaz 2006
- Beautiful
- La La La
- Jump Around
- Drop It Like It's Hot
- Who Am I (What's My Name?)
- Young, Wild and Free