Na razglasitvi nominacij seveda ni manjkala živa izvedba Thickove vseprisotne uspešnice Blurred Lines. Foto: Reuters
Na razglasitvi nominacij seveda ni manjkala živa izvedba Thickove vseprisotne uspešnice Blurred Lines. Foto: Reuters
Novozelandska najstnica Lorde zagotovo spada med glasbena odkritja leta. Foto: Reuters
30-letni Ben Haggerty, vesoljnemu občinstvu znan kot Macklemore, je skupaj z Ryanom Lewisom posnel prvenec The Heist, ki je najprej osvojil lestvice, nato pa še Ameriško glasbeno akademijo. Foto: Reuters

Največ - devet - nominacij za grammyje, najuglednejše priznanje (ameriške) glasbene industrije, je sicer dobil raperski mogotec Jay Z, a "smetana" je pripadla novincem, med katerimi so tudi Lorde, Kendrick Lamar in Macklemore & Ryan Lewis.

44-letni raper iz Brooklyna, znan tudi kot "gospod Beyonce", bo kot izvajalec namreč zagotovo ostal praznih rok, ko gre za najprestižnejše kategorije, in sicer za posnetek, pesem in album leta. Možnost za zlati kipec ima le v zadnji, saj je producent Lamarjevega Good Kid, M.A.A.D City.

Omenjena plošča 26-letnega kalifornijskega raperja, ki ima tudi pet nominacij v kategorijah R&B-ja in rapa, se v eni najuglednejših kategorij poteguje s konkurenco v obliki albumov The Blessed Unrest (Sara Barielles), Random Access Memories (Daft Punk), Red (Taylor Swift) in The Heist (Macklemore & Ryan Lewis).

Seattelski rapersko-producentski dvojec Macklemore & Ryan Lewis se je v zadnjem letu iz neodvisnih voda zavihtel v sam vrh mainstream popa in ima sedem nominacij, tudi za pesem leta (Same Love v sodelovanju z Mary Lambert) in za najboljšega novega izvajalca. Dvojec se bo v kategoriji najboljšega na novo odkritega talenta pomeril s Kendrickom Lamarjem, kantripevko Kacey Musgraves ter Britancema Jamesom Blakom in Edom Sheeranom.

17-letna Lorde, avtorica hita Royals
Že drugo leto med nominiranci prednjačijo moški izvajalci, med predstavnicami ženskega spola pa s po štirimi izstopajo Kacey Musgraves, Taylor Swift in Lorde, 17-letna novozelandska glasbenica s pravim imenom Ella Yelich O'Connor. Kljub rosnim letom sama piše svoje pesmi, podpisala se je tudi pod uspešnico Royals, nominirano tako za posnetek kot pesem leta, pa tudi za najboljšo popskladbo.

V kategoriji najboljšega alternativnega albuma se za zlati gramofon potegujejo Neko Case (The Worse Things Get, The Harder I Fight, The Harder I Fight, The More I Love You), The National (Trouble Will Find Me), Nine Inch Nails (Hesitation Marks), Tame Impala (Lonerism) in Vampire Weekend (Modern Vampires Of The City).

V oči bode odsotnost britanske fantovske skupine One Direction, ki je bila v iztekajočem se letu na lestvicah vseprisotna, pa tudi popdive Lady Gage, katere pesem Applause je bila velika uspešnica. A očitno ne pri članih Ameriške glasbene akademije, ki podeljuje grammyje. Razdelili jih bodo 26. januarja 2014 v Los Angelesu v kar 80 kategorijah, upoštevali so glasbo, posneto med 1. oktobrom 2012 in 30. septembrom 2013.