Robert Plant, Alison Krausse in njun producent T-Bone Burnett dobesedno z naročji, polnimi grammyjev. Foto: Reuters
Robert Plant, Alison Krausse in njun producent T-Bone Burnett dobesedno z naročji, polnimi grammyjev. Foto: Reuters
Coldplayi so nastopili v predelanih uniformah Beatlov z naslovnice albuma Sgt. Pepper. Foto: Reuters
Lil Wayne je grammyja sprejel ob spremstvu otrok iz domačega New Orleansa. Foto: Reuters
20-letna Adele je osvojila dva grammyja. Foto: Reuters
U2 so večer uvedli s singlom iz svojega najnovejšega albuma. Foto: Reuters
Jennifer Hudson
Jennifer Hudson je navdušila in ganila. Foto: Reuters
Katy Perry
Velika zabavljačica Katy Perry ni mogla iz svoje kože in je nastopila s svojo največjo uspešnico I kissed a Girl. Vokalno je bila žal popolno razočaranje. Foto: Reuters
Podelitev nagrad Grammy

Neortodoksni duo je pobral kar pet zlatih gramofončkov, vključno s tistim najbolj zaželenim za album leta (Raising Sand).
Favorizirani raper Lil Wayne (nominiran za osem grammyjev) in melodični softrockerji Coldplay so se morali zadovoljiti vsak s po tremi nagradami.


Od U2 do Stevieja - in vse, kar je (vedno) vmes
Kdor je pričakoval, da bodo letošnja 51. podelitev grammyjev kakor koli odstopala od tistih od prejšnjih let, se je uštel. Ameriška akademija glasbene umetnosti in znanosti je namreč še enkrat dokazala, da je stara dama, ki ne odstopa od svojih norm in večnih ljubljencev.
To je pomenilo, da je triinpolurni šov uvedel (animiran, a zvokovno neprepričljiv) nastop U2-jev, končal pa še en stalni gost - Stevie Wonder. Med tema dvema pa se je zvrstila cela parada letošnjih nominirancev, pomešanih z večnimi klasiki grammyjev in - kot vsako leto - z neobičajnimi sodelovanji.
Podeljevalce so očitno izbrali po nekem naključnem ključu, ki je skušal združiti slavne s - slavnejšimi. Poskus stand-up komedije v uvodnem nagovoru Dwayna "The Rocka" Johnsona je tako izzvenel v prazno, podobno kot tisti Justina Timberlaka, ki mu je sledil. Med podeljevalci so se znašli še zvezdniki TV-serij, nominiranci sami in filmski igralci, ki so očitno vedno imeli med nominiranci svojega "dobrega prijatelja".

Dobitnike v vseh kategorijah si lahko ogledate na uradni strani grammyjev.


Čustvena Hudsonova, hiperaktivni Martin
Za dva morda najbolj čustvena trenutka večera je poskrbela Jennifer Hudson, ki je prejela svoj prvi grammy za najboljši RNB-album, pozneje pa je na robu solz zapela še dramatično balado You Pulled Me Through. Za 27-letno oskarjevko je bil to eden prvih javnih nastopov od oktobrskega pokola njene družine.
Že tako izjemno ekspresivni in hiperkativni Chris Martin je s Coldplayi nastopil v prvi nenavadni združitvi večera - z Jay-Z-jem, pozneje pa se na oder vrnil po grammyja za pesem leta (Viva La Vida) in se Paulu McCartneyju v prvi vrsti opravičil za reciklažo uniform iz Sargent Pepperja.

Za energični countrynastop večera je poskrbela Carrie Underwood, nato pa sta sledila nametana zbirka "šnelkurza" albuma Rock'n'roll Jesus Kida Rocka (poletnemu hitu All Summer Long se tudi februarja nismo mogli izogniti) in akustični duet dveh najstniških senzacij, rahlo razglašene Miley Cyrus in precej bolj uglašene Taylor Swift.
Rockerji Coldplay?
Kraussova in Plant sta bitko s Coldplayi za album leta napovedala že z nagrado za najboljšo popsodelovanje, na kar so jima Britanci odgovorili z grammyjem za rockalbum leta. Iskreno povedano, bi si to nagrado verjetno bolj zaslužil kdo drug izmed kritiško bolj hvaljenih nominirancev, denimo odlični Kings of Leon, kar se je očitno zavedal tudi Chris Martin sam, saj se je v zahvalnem govoru skoraj opravičeval, češ da niso ravno rockovski band, ampak bolj "saharinski rock".
Ne ravno najbolj posrečeno je bilo tudi sodelovanje Stevieja Wonderja z novodobnimi boybandovci The Jonas Brothers, ki so se pretirano trudili doseči epsko širino grammyjevske legende. Med slabšimi nastopi je bil tudi tisti Katy Perry, ki je svoje pevske pomanjkljivosti v živo skušala nadomestiti z bombastičnim vstopom na oder s stropa in z izdelano scenografijo.
Vrhunec večera
Rap so velikopotezno zastopali Kanye West (v približno treh različicah), Jay-Z, T. I. in Lil Wayne v kombinaciji z visoko nosečo M. I., medtem ko je najbolj napovedovan nastop večera, Paul McCartney s pevcem Foo Fightersov, Davom Grohlom, na bobnih bil precej neposrečen.
Med boljšimi izvedbami bi prav gotovo lahko izpostavili Radioheade z godbo na pihala, izvrstno 20-letno britansko izvajalko soula Adele, ki je med drugim premagala Jonas Brotherse, in Duffy v kategoriji novinke leta ter preprost, a učinkovit duet zmagovitih Planta in Kraussove.
Med vsemi temi nastopi je bilo treba skoraj z lupo iskati grammyje same, saj je podelitev v zadnjih letih prerasla bolj v en velik Live Aid koncert. Precej nagrad zdaj podelijo že pred samim šovom, med tistimi, ki pa so nagrado sprejeli pred občinstvom, so bili še Lil Wayne za raperski album leta, John Mayer za poppevca leta, Kraussova in Plant za posnetek leta (Please Read The Letter), Sugarland za countryalbum leta in - veliki finale: Kraussova in Plant za album leta.
Odpovedana nastopa Chrisa Browna in Rihanne
Z zadnjimi grammyji ima 37-letna Kraussova zdaj doma že kar 26 zlatih gramofončkov, kar jo uvršča na tretje mesto najboj nagrajenih izvajalcev. 60-letni Plant za časa, ko je bil še del Led Zeppelinov, ni nikdar osvojil te najvišje glasbene nagrade, zato je bil zdaj toliko bolj presrečen: "V starih časih bi temu rekli, da smo se prodali, a vseeno mislim, da je tole kar dober način preživljanja nedelje."
Ob vsem blišču na odru pa se je v zaodrju dogajala prava mala drama. Svoja napovedana nastopa sta namreč v zadnjem hipu odpovedala nominirana RNB-zvezdnika, sicer par v zasebnem življenju, Chris Brown in Rihanna. Browna je namreč policija preiskovala zaradi domnevnega fizičnega napada na neko žensko večer poprej. 19-letni Brown se je tik pred začetkom grammyjev predal policiji, ki ga je nato za 50.000 dolarjev varščine izpustila.
Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si

Podelitev nagrad Grammy