Fudžišimo bo nasledil eden izmed prvih zvezdnikov, ki ga je ustvarila agencija, Norijuki Higašijama. Foto: Reuters
Fudžišimo bo nasledil eden izmed prvih zvezdnikov, ki ga je ustvarila agencija, Norijuki Higašijama. Foto: Reuters

Julie Fudžišima je v četrtek med javnim opravičilom žrtvam svojega strica odstopila z mesta vodje družbe Johnny and Associates. S položaja je odstopila teden dni po tem, ko so preiskovalci ugotovili, da je Kitagava v šestih desetletjih kot vodja agencije za fantovske skupine zlorabil na stotine fantov in mladeničev. Johnny Kitagava je umrl leta 2019 in je vedno zanikal krivdo, obtožen ni bil nikoli.

V četrtek je njegova nečakinja in odhajajoča izvršna direktorica Fudžišima prvič priznala njegove zlorabe. "Tako agencija kot jaz osebno priznavamo, da je Johnny Kitagava spolno zlorabljal," je dejala in dodala, da se "iz dna srca opravičuje njegovim žrtvam".

Lokalni mediji so poročali, da so nekatere žrtve spremljale tiskovno konferenco, številni med njimi pa naj bi bili jezni. Škandal je po obsegu in vplivu na industrijo enak škandalu hollywoodskega mogotca Harveyja Weinsteina, ki je bil posilstva in spolnega napada obsojen leta 2020, poroča BBC.

Kitagava je bil nedvomno najvplivnejša oseba v japonski zabavni industriji. V dokumentarnem filmu BBC-jeve produkcije Predator: The Secret Scandal of J-pop je več žrtev povedalo, da so mislile, da bo njihove kariere konec, če ne ugodijo spolnim zahtevam Kitagave. Govorice in poročanje nekaterih medijev o njegovih zlorabah so bile znane že leta, a konkretnih prijav nikoli ni bilo. Glasbenega mogotca nikoli niso kazensko preganjali, zato je nadaljeval novačenje in urjenje najstnikov vse do smrti pred štirimi leti. Star je bil 87 let.

Zlorabljal več kot pol stoletja, nikoli obtožen

Tudi večina osrednjih japonskih medijev desetletja ni poročala o obtožbah, kar je spodbudilo več obtožb o prikrivanju spolnih zlorab v japonski zabavni industriji. Marca so prvič predvajali dokumentarec o spolnih zlorabah Kitagave, kar je sprožilo pozive k preiskavi, na tisoče oboževalcev J-popa pa je podpisalo tudi peticijo, ki je podpirala preiskavo.

Oglasilo se je več žrtev, vključno z nekdanjim popzvezdnikom Kanokom Okamotom, ki je povedal, da ga je Kitagava zlorabljal štiri leta. Ko so se začele, je imel komaj 15 let. Pritisk javnosti je privedel do tega, da je agencija začela svojo neodvisno preiskavo. Komisija, ki so jo sestavljali nekdanji japonski generalni tožilec Makoto Hajaši, psihiatrinja in klinična psihologinja, je govorila z več kot štiridesetimi ljudmi, med njimi je bilo 23 žrtev in nečakinja Kitagave, Julie Fudžišima.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

V končnem poročilu, objavljenem prejšnji teden, so ugotovili, da je Kitagava začel spolno zlorabljati fante v petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je bila ustanovljena družba Johnny and Associates, pa vse do leta 2010. Ugotovili so tudi, da je družinsko vodstvo agencije dopustilo, da je zloraba trajala desetletja. Preiskovalci so povedali, da Fudžišima – dolgoletna vodja v podjetju – ni obravnavala obtožb, čeprav je vedela zanje. 57-letnica je sprva nasprotovala neodvisni preiskavi. Maja se je opravičila žrtvam, vendar ni rekla, da so posamezne obtožbe resnične, trdila je, da takrat ni vedela za dejanja svojega strica.

V četrtek je za svojega naslednika imenovala Norijukija Higašijamo, znano japonsko televizijsko ime. 56-letnik je bil tudi eden prvih talentov, ki jih je zaposlilo podjetje Johnny and Associates. Kaj se bo zgodilo s podjetjem v prihodnosti, ostaja veliko vprašanje. Organizacija, ki je predstavljala slavo in glamur, je bila pred svetovno, predvsem pa japonsko javnostjo močno osramočena.