Julija lani se je Boy George prvič po služenju zaporne kazni zaradi prisilnega zadrževanja mladeniča v njegovem stanovanju pojavil v javnosti na londonski paradi ponosa. Foto: EPA
Julija lani se je Boy George prvič po služenju zaporne kazni zaradi prisilnega zadrževanja mladeniča v njegovem stanovanju pojavil v javnosti na londonski paradi ponosa. Foto: EPA

Od nekdaj sem se zavedal, da gresta slog in vsebina z roko v roki.

Georgea so med opravljanjem družbenokoristnih del - na Manhattnu je pometal ulice - leta 2006 budno spremljali paparaci. Foto: EPA

Lahko storim kar koli. V reviji GQ sem celo poziral kot moški.

Svojo modno znamko B-Rude je George predstavil na številnih uglednih modnih srečanjih, med katere spada tudi londonski teden mode. Foto: EPA

Beethoven je imel odličen videz. Veliko gre pripisati dramatičnosti njegove podobe.

Boy George je glasen zagovornik pravic istospolno usmerjenih. Na začetku njegove kariere je pevčeva androgena podoba burila duhove in mediji so se pogosto spraševali o njegosi spolni usmerjenosti. Na vprašanje nekega novinarja na to temo je dal George slavni, pogosto citirani odgovor: da si raje privošči skodelico čaja kot seks. Foto: EPA

Raje si privoščim skodelico čaja kot seks.

Saj sem vse to, ampak sem tudi veliko drugega. Da, imel sem temna obdobja, a to ni vse, kar sem."

To so besede Georgea Alana O'Dowda iz leta 2007. Najbrž ga bolje poznate pod umetniškim imenom Boy George, ki je že tri desetletja (bolj ali manj opazna) stalnica na glasbenem prizorišču. 23. septembra prihaja v Ljubljano, kjer bo nastopil v Hali Tivoli.

V zgodnjih 80. se je George na glasbenem prizorišču pojavil kot del angleškega "novoromantičnega" gibanja. S svojim androgenim videzom je najprej pritegnil pozornost legendarnega "punkguruja" Malcolma McLarena, ki ga je uvedel na londonsko klubsko "sceno" in kmalu je nastala uspešna zasedba Culture Club, ki je navdih črpala navdih predvsem iz R & B-ja in reggaeja.

Prvi album zasedbe Kissing to Be Clever je izšel leta 1982, z njega je prišla uspešnica Do You Really Want to Hurt Me?. Sledila sta hita Time (Clock of the Heart) in I'll Tumble 4 Ya. Njihov drugi album Colour By Numbers je bil velik uspeh, z njega sta prišli uspešnici Church of the Poison Mind in Karma Chameleon. Odličen uspeh so imele tudi pesmi Miss Me Blind, It's a Miracle in Victims. Tretji album Waking Up with the House on Fire ni dosegel uspeha predhodnikov, izjema je bil singel War Song.

Mamila, spori ... razpad skupine
George je v tem času - leta 1986 - posodil glas uspešnici dobrodelnega Band Aida Do They Know It's Christmas. Takrat pa so se začele kazati razsežnosti njegove odvisnosti od heroina in z bobnarjem Jonom Mossom, s katerim naj bi bila tudi v romantičnem razmerju, sta se popolnoma odtujila, kar je botrovalo poznejšemu razpadu skupine. So pa izdali še četrti album From Luxury To Heartache z uspešnico Move Away.

Tabloidi so se razpisali o Georgeevi odvisnosti od mamil in sledila je aretacija zaradi posedovanja marihuane. Kmalu zatem je zaradi prevelikega odmerka heroina na Georgeevem domu umrl klaviaturist Michael Rudetski, čigar starši so (sicer neuspešno) od Georgea zahtevali odškodnino zaradi sinove smrti. Skupina je po spletu vseh okoliščin dokončno razpadla, George pa je odšel na zdravljenje, a umrl je še en njegov prijatelj Mark Vaultier, ki je na neki zabavi, na katero Georgeu zaradi aretacije zaradi suma posedovanja mamil ni uspelo priti, umrl zaradi prevelikega odmerka metadona in valiuma.

Solokariera z ameriškim "embargom"
Po zasvojenosti s heroinom, ki se je je otresel, se je George spustil v drugo zasvojenost, in sicer od zdravil na recept. Je pa leta 1987 izdal svoj prvi soloalbum Sold, s katerim je požel precej uspeha v Evropi. Z albuma so prišle uspešnice Everything I Own, Keep Me In Mind, To be Reborn in naslovna Sold. A Amerika je Georgea zaradi prepovedi vstopa v ZDA zaradi obtožb v zvezi z mamili skoraj pozabila. Sledila sta albuma Tense Nervous Headache (1988) in Boyfriend (1989), ki ju v ZDA niso prodajali, je pa založba Virgin nekaj pesmi z obeh albumov izdala samo v ZDA pod naslovom High Hat (1989), s katerega je prišla R & B uspešnica Don't Take My Mind On A Trip.

Leta 1989 je ustanovil lastno založbo More Protein in začel snemati pod imenom Jesus Loves You ter ustvaril številne "underground" uspešnice: After The Love, Generations Of Love in Bow Down Mister.

V letih 1990 in 1991 je bil George voditelj tedenske pogovorno-glasbene oddaje na satelitski radijski postaji Blue Radio, leta 1992 pa je prišla velika uspešnica The Crying Game s soundtracka istoimenskega filma (v slovenskem prevodu Igra solz) . To je bil njegov prvi večji uspeh v ZDA po Move Away iz časov Culture Club. George si je nato želel zaplavati v rockovske vode in izdal album Cheapness and Beauty (1995), a ta ni bil uspešen. Naslednji poskus je bil The Unrecoupable One Man Bandit Volume, prav tako brez večjega uspeha.

Številni talenti, burna zasebnost
Čeprav uspehov iz 80. ni dosegel nikoli več, je George še danes opazna javna osebnost. Imel je uspešno kariero glasbenega didžeja, igral je tudi v muzikalu Taboo po zgodbi svojega življenja (a ni igral samega sebe). Eksperimentiral je z najrazličnejšimi glasbeni žanri, številne projekte pa opustil, saj se je posvečal tudi svoji ljubezni do fotografije, pisanja in mode - ima lastno znamko B-Rude. Pisal je skladbe za številne znane glasbenike.

V zadnjih petih letih je polnil tabloide zaradi burnih dogodkov v zasebnem življenju: leta 2005 je bil na Manhattnu aretiran zaradi suma posedovanja kokaina in lažne prijave vloma. Izkazalo se je, da mamil ni imel pri sebi, je pa priznal lažno prijavo vloma, zaradi česar je moral opravljati javna dela na newyorških ulicah - seveda so ga ves čas spremljali paparaci. Januarja lani se je znašel za zapahi, saj je v s vojem londonskem stanovanju proti njegovi volji zadrževal mlajšega moškega.

Zdaj je Boy George spet na prostosti in se je ustavil tudi v Ljubljani. "Pripravite se na neverjeten smisel za humor, provokativna besedila in nepozaben glasbeni nastop," so zapisali organizatorji koncerta, ki se je zgodil 23. septembra v Hali Tivoli. Poročilo z ljubljanskega koncerta preberite tukaj.

Od nekdaj sem se zavedal, da gresta slog in vsebina z roko v roki.

Lahko storim kar koli. V reviji GQ sem celo poziral kot moški.

Beethoven je imel odličen videz. Veliko gre pripisati dramatičnosti njegove podobe.

Raje si privoščim skodelico čaja kot seks.