Glasove slovenske žirije bo v oslo sporočil Andrea F., ki je skupaj s sestro Lorello povezoval tudi letošnjo Emo. Foto: MMC RTV SLO/Stane Sršen
Glasove slovenske žirije bo v oslo sporočil Andrea F., ki je skupaj s sestro Lorello povezoval tudi letošnjo Emo. Foto: MMC RTV SLO/Stane Sršen
Matjaž Bogataj o delu žirantov
Urša Vlačič o Evroviziji

Skladbe, ki s Slovenijo tekmujejo za 10 mest, ki jih bodo peljala v sobotni finale so tako ocenjevali tekstopiska in glasbenica Urša Vlašič, ki je avtorica več slovenskih udeležnk na Evroviziji, glasbeni kritik Miroslav Akrapovič, Sandra Feketija, ki je na Evroviziji že večkrat sodelovala kot spremljevalna pevka, Matjaž Bogataj, član lanskih slovenskih predstavnikov na Evroviziji, Quartissimo in Dušan Hren, glasbenik ter odgovorni urednik Razvedrilnega programa TV SLO v 80. in na začetku 90. let.

Kot je izvedel MMC, je pri pogojih za izbiro žirije treba slediti pravilom EBU-ja (European Broadcasting Union), kar pomeni, da morajo biti vsi člani šolani glasbeniki in da morajo biti tako generacijsko kot spolno raznoliki.

Sicer pa člani žirije skladbe ocenjujejo s točkami od ena do osem ter 10 in 12. Te ocene bodo nato združene s telefonskimi glasovi gledalcev pred malimi zasloni. Podobno bo tudi v soboto, ko bo na sporedu finale letošnje, 55. Evrovizije.

Urša Vlašič je za MMC dejala, da je dobila vtis, da se letos z odra umika vse, kar je odvečnega in v ospredje znova stopa glasba, melodika. "Vse se je umirilo na odru. Ni več tistih eksplozivnih sredstev in vsega tega. Res, vse je bolj mirno," meni Vlašičeva in dodaja, da je v zadnjih letih vse skupaj šlo že predaleč. "Glasba je bila popolnoma odveč, vse si spremljal z očmi."

Matjaž Bogataj, član zasedbe Quartissimo, ki je Slovenijo zastopala lani v Moskvi, pa je o ocenjevanju dejal: "Najbolj sem poslušal vokal, kakovost komada samega in skupno izvedbo vsega skupaj. In nastop. Sicer se vse ocenjuje kot celota, ampak glede na to, da naj bi bilo to predvsem glasbeno tekmovanje, se moramo osredotočiti predvsem na glasbo." In splošen vtis? "Kaj pa vem. Za prvih mest se nekako še da odločiti, potem pa ... Mislim, da smo vsi kar malo "puzzle sestavljali", ker ni bilo takih velikih razlik med izvajalci." Bogataj ob tem še priznava, da delo žiranta vsekakor ni lahko.

Matjaž Bogataj o delu žirantov
Urša Vlačič o Evroviziji