Albarn je z Bluri izdal zadnji album leta 2003. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Albarn je z Bluri izdal zadnji album leta 2003. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Blur
Lani se je poleti med drugim skupaj z Bluri ustavil na festivalu Sziget. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

45-letni glasbenik se je v preteklosti podpisal pod številna sodelovanja in projekte. Decembra lani je na YouTubu objavil 20-sekundni video v črno-beli tehniki, kjer sedi za klavirjem in se po nekaj sekundah prikaže napis: "Damon Albarn, prvi soloalbum prihaja 2014." Zdaj pa je potrdil svojo namero s tvitom, v katerem je razkril, da album Everyday Robots prihaja na police 28. aprila.

Pet balad s prihajajočega albuma je že predstavil v nedeljo na filmskem festivalu Sundance skupaj z godalnim kvartetom. Albarn se je nazadnje kot skladatelj podpisal pod predstavi Monkey: Journey to the West in Dr Dee. Predtem pa je deloval v skupini Blur, v superskupini The Good, The Bad & The Queen (ki jo je tvoril s Paulom Simonom, Simonom Tongom in Tonyjem Allenom) ter kot pevec in glavni pisec besedil pri skupini Gorillaz, ki jo je skupaj z Jamiejem Hawlettom ustanovil leta 1998.

In medtem ko Albarn vztraja pri svojih glasbenih koreninah, je njegov kolega iz Blurov, basist Alex James, preusmeril svojo energijo v industrijo pijač. Prejšnji teden je tako zaprosil za intelektualno lastnino nad blagovno znamko novih pijač, ki nosijo ime Britpop.