Aretha Franklin je že desetletja navdih izvajalcem vseh glasbenih žanrov in presega okvire soula. Zdaj se je znašla na vrhu lestvice legend rokenrola. Foto: EPA
Aretha Franklin je že desetletja navdih izvajalcem vseh glasbenih žanrov in presega okvire soula. Zdaj se je znašla na vrhu lestvice legend rokenrola. Foto: EPA

66-letna Franklinova se je na vrh lestvice zavihtela pred drugouvrščenim Rayem Charlesom, Elvisom Presleyjem na tretjem, Samom Cookom na četrtem in Johnom Lennonom na petem mestu.

Glasovalo je 179 glasbenikov, producentov, urednikov in drugih glasbenih strokovnjakov, med drugimi vodja Metallice James Hetfield, folkpevca David Crosby in Yusuf Islam, kitarist Rolling Stonesov Keith Richards, punkrockveteran Iggy Pop in britanski poppevec James Blunt. Vsak od sodelujočih je prispeval svoj seznam najljubših 20, končne rezultate pa je izračunalo neko računovodsko podjetje.

Celoten seznam 100 največjih pevcev rokenrola bo izšel v novi izdaji reviji Rolling Stone, ki bo na voljo s štirimi različnimi naslovnicami. Seznam, opremljen tudi z izpovedmi glasbenikov: pevka r & b-ja Mary J. Blige, na primer, piše, da je Franklinova "razlog, zaradi katerega si ženske želijo peti", Robert Plant, sicer sam na 15. mestu, pa poje hvalnice glasu vzornika Presleyja.

Poleg Franklinove sta v prvi deseterici le še dva živeča glasbenika: Bob Dylan na sedmem in Stevie Wonder na devetem mestu. Na šestem se je znašel Marvin Gaye, na osmem Otis Redding, prvih deset pa zaokrožuje James Brown. Na enajstem mestu je Paul McCartney, eno mesto pred svojim vzornikom Little Richardom; na 16. pa Mick Jagger, eno mesto pred legendarno Tino Turner. Najmlajši med prvimi 25 je 50-letni Michael Jackson na 25. mestu.

A. K.