Spice Girls so nikoli končana zgodba o vrnitvi, čeprav so članice skupine v preteklih letih bolj ali manj uspešno ustvarile samostojne kariere. Foto: Reuters
Spice Girls so nikoli končana zgodba o vrnitvi, čeprav so članice skupine v preteklih letih bolj ali manj uspešno ustvarile samostojne kariere. Foto: Reuters
Toda Spice Girls še danes veljajo za najbolj izpostavljen glasbeni izvozni artikel Otoka - takoj za Beatli. Foto: Reuters
All Saints
All Saints - nekoč protiutež Spice Girls - so imele veliko večje težave pri vrnitvah kot njune tekmice. Foto: Reuters
Backstreet Boys
Backstreet Boys so ena izmed redkih fantovskih skupin, ki so ostali skupaj vse do danes, ko še vedno nastopajo na svetovnih turnejah. Foto: Reuters
Take That
Take That na odru z Williamsom. Foto: Reuters
TLC
TLC so zadnja zgodba o uspešni vrnitvi, če upoštevamo uspeh na platformi Kickstarter. To ni bilo prvič, da so se obrnile k svojim oboževalcem. Pred 17 leti so članice skupine TLC natisnile več tisoč imen svojih oboževalcev v knjižici albuma FanMail (za katerega so pozneje prejele grammyja). Foto: Reuters

Najdejavnejši so na Otoku in čez lužo. Vse od leta 2013, ko so ponovno združitev napovedale Shaznay Lewis, Melanie Blatt, Natalie in Nicole Appleton - bolj znane pod imenom All Saints - so med najbolj dejavnimi predvsem dekliške in fantovske skupine 90. let. All Saints so hkrati glavne akterke v eni izmed najbolj neposrečenih zgodb o ponovni vrnitvi zadnjih let, ko so napad na odre načrtovale skupaj z Atomic Kitten in East 17, toda skupna turneja je bila pozneje zaradi nepojasnjenih vzrokov odpovedana.

26. marca so se All Saints v drugem poskusu vrnitve (potem ko jim je spodletelo leta 2006 na lestvicah z novim materialom) pridružile na turneji Backstreet Boys. Ti so bili, vsaj kar se tiče pojavljanja v javnosti, narazen skoraj dve leti, toda po vrnitvi se niso nikoli približali komercialnemu uspehu iz začetnih let.

Na koncu koncev se je javnost bolj ukvarjala z odvisnostjo A. J. McLeana in ljubezenskimi razmerji Nicka Carterja kot z njihovo glasbo. Album Never Gone so izdali leta 2005, odšli na turnejo, toda kmalu za tem je Kevin Richardson odšel in drugi člani so nadaljevali kot kvartet vse do leta 2012 - leto za tem pa so skupaj praznovali 20. obletnico delovanja.

Vmes so bili močna opora za povratnike, ne samo All Saints, ki za letos napovedujejo nov album (ki bo hkrati odvrnila delček pozornosti od umazane ločitve Appletonove od Liama Gallagherja). Leta 2011 so BSB odšli na svetovno turnejo s še enimi nekdanjimi lomilci najstniških src: New Kids on the Block, katerih razhod je trajal od leta 1994 do 2008. NKOTB so se pozneje leta 2013 znova podali na "superturnejo", le da so takrat nastopali v spremstvu Boyz II Men in 98 Degrees.

Vrnimo se k All Saints: te so leta 1996, ko so prvič prodrle na glasbeni trg, bile nasprotje veliko uspešnejšim Spice Girls, ki še danes veljajo za drugi največji britanski popfenomen (takoj za Beatli). A odnosi med dekleti so bili ves čas vse prej kot rožnati. Začelo se je leta 1998, ko je Geri Halliwell napovedala odhod in začela graditi svojo samostojno kariero. Čez dve leti so preostale štiri dekleta odšle na "odmor" za nedoločen čas in zatrjevale, da se ne razhajajo.
Sedem let za tem so se vrnile v velikem slogu s turnejo, ki so jo razprodale v pičlih 38 sekundah, a turnejo so končale predčasno, saj so nekatere datume preprosto odpovedale. Toda nove skladbe niso prišle do izraza, tako so se znova umaknile do spektakularne združitve na slovesnosti ob zaprtju olimpijskih iger v Londonu (in še prej promociji muzikala Viva Forever!).

Od Caught in the Act do Take That
Vedno glasnejše govorice o združitvi na turneji ob 20. obletnici skupine sovpadajo z naznanitvijo še ene fantovske skupine 90. let o vrnitvi. Trojica članov Caught in the Act so se po 17 letih odsotnosti vrnili na silvestrovo, ko so nastopili pred Brandenburškimi vrati. Letos pa odhajajo na turnejo, a brez Benjamina Boycea, ki so ga pogosto označevali kot le "obraz" skupine.

Nepopolne vrnitve, kot so jih uprizarjali Take That, vzbujajo zanimanje zaradi nostalgije, hkrati pa opozarjajo, da glasbenikom ne preostane nič drugega kot vrnitev, saj se Robbie Williams oz. Justin Timberlake (če imamo v mislih tekmece Backstreet Boys - N'Sync) zgodita le v redkih primerih. Nobena skrivnost ni, da se blagovna znamka Take That že nekaj let napaja od ugibanj, ali se jim bo Williams kaj kmalu pridružil ali ne.

Od najstniške skupine do Kickstarterja
A igranje na karto nostalgije je lahko izjemnega pomena pri obujanju kariere. To sta lani dokazali T-Boz in Chilli iz skupine, ki je tlakovala pot prej omenjenim dekliškim skupinam, TLC. Dekleti sta se po finančno podporo za snemanje novega albuma obrnili na Kickstarter, in potem ko sta zbrali 150.000 ameriških dolarjev (hkrati postali najbolj uspešno financirani popprojekt na Kickstarterju), odšli na turnejo z NKOTB in Nellyjem ter napovedali album za letošnje leto.
Nobena skrivnost ni, da so TLC v času največjega uspeha, ki so ga dosegale na čelu z Liso "Left Eye" Lopez, ki je umrla leta 2002 v avtomobilski nesreči v Hondurasu, bile vse prej kot spretne poslovne ženske in so se pozneje utapljale v dolgovih (leta 1995 so celo razglasile osebni stečaj).

Kako donosne so dekliške in fantovske skupine?
Če ostanemo pri številkah. Premoženje Backstreet Boys (po angleško: net worth) je bilo lani ocenjeno na 195.000.000 ameriških dolarjev, Take That na 1.200.000 ameriških dolarjev (z albumi Progress, The Circus, Nobody Else, Everything Changes in Others so zaslužili zgolj 357.284 ameriških dolarjev). Po drugi strani pa je premoženje Williamsa ocenjeno na 200 milijonov dolarjev.
In še če pogledamo dva primera iz dekliških skupin: premoženje Nicole Appleton so lani ocenili na 60 milijonov ameriških dolarjev (z albumi so All Saints zaslužile 17.863.190 ameriških dolarjev). In če to primerjamo s članicami skupine Spice Girls ... Premoženje Victorie Beckham ocenjujejo na 300 milijonov ameriških dolarjev (a ne samo zaradi preteklega delovanja v Spice Girls), Geri Halliwell na 100 milijonov dolarjev, Melanie Chrisholm na 33 milijonov ameriških dolarjev, za tri milijone manj premoženje Emme Bunton, medtem ko za Melanie Brown ni podatka.