Danes 69-letna Grace Jones slovi po dovršenih odrskih nastopih, kakršen se obeta tudi obiskovalcem uvodnega večera Dimensions v puljski areni. Foto: Reuters
Danes 69-letna Grace Jones slovi po dovršenih odrskih nastopih, kakršen se obeta tudi obiskovalcem uvodnega večera Dimensions v puljski areni. Foto: Reuters

V uvodnem večeru bodo nastopili še zasedba Moderat - to bo njihov predzadnji skupni nastop, preden gredo po sobotnem poslovilnem koncertu v Berlinu spet vsak svojo pot, so oznanili na družbenih omrežjih -, džezovski glasbenik Kamasi Washington, eksperimentalna džezovska skupina Yussef Kamaal ter bobnar in skladatelj Moses Boyd, so napovedali organizatorji.

Grace Jones je verjetno najbolj zveneče ime, ki bo v sedemletni zgodovini nastopilo na festivalu Dimensions. Ta je postal ena najbolj priznanih prireditev elektronske glasbe v Evropi.

"Bondovo dekle", modna muza
Nekdanja manekenka Grace Jones je na svetovnem glasbenem področju zaslovela v začetku 80. letih prejšnjega stoletja z albumi Nightclubbing, Living My Life in Slave To The Rhythm, na katerih je ponudila nalezljivo zmes funka, disca in reggeaja. Še danes velja za eno najvplivnejših žensk v popularni godbi. Med drugim je nastopila v enem od filmov o Jamesu Bondu in bila navdih številnim modnim oblikovalcem.

Po nocojšnjem uvodnem večeru v puljski areni se festival do 3. septembra seli v nekdanjo trdnjavo Punta Cristo, kjer bodo postavili sedem odrov za približno 150 izvajalcev, ki predstavljajo najboljše od techna, housa, soula, funka, duba in drugih zvrsti. Med drugimi bodo nastopili Nina Kraviz, Jeff Mills, Shuggie Otis, Dam-Funk, Aux 88, Willow, Kode 9, Parris Mitchell, Mr. Ties, Morris Fulton, Ata Kak in Daphni.

Festival Dimensions vsako leto obišče na tisoče privržencev elektronske glasbe, za katere iz več držav zahodne Evrope organizirajo tudi posebne polete letal.

Konec poletne glasbene sezone v Pulju bodo sklenili s festivalom bass-glasbe Outlook, ki bo potekal med 6. in 10. septembrom. S Punta Criste se bodo slišali zvoki hiphopa, rapa, duba, reggaeja in drum & bassa več kot 250 svetovno znanih izvajalcev, kot je Ghostface Killah iz znane raperske skupine Wu Tang Clan.