Carlos je avtor več kot 500 skladb, znan pa je po uspešnicah, kot so Oye Como Va, Samba Pa Ti in Black Magic Woman/Gypsy Queen. Foto: EPA
Carlos je avtor več kot 500 skladb, znan pa je po uspešnicah, kot so Oye Como Va, Samba Pa Ti in Black Magic Woman/Gypsy Queen. Foto: EPA
Carlos Santana
Santana, oče treh otrok, s svojo drugo ženo, bobnarko Cindy Blackman, živi v Kaliforniji. Je lastnik znamke tekile in verige restavracij v Hollywoodu, kjer ima tudi svojo zvezdo na Pločniku slavnih. Foto: EPA

Legendarni glasbenik, za katerega je značilno prepletanje kitarskih rifov z rockom, bluesom, afrokubanskimi, džezovskimi in latinoritmi, ne bo počival niti na svoj rojstni dan, saj bo drevi nastopil v Atlantic Cityju v ameriški zvezni državi New Jersey, do konca meseca ga čaka še sedem koncertov.

Leta 1947 se je v majhnem kraju Autlan de Navarro v Mehiki rodil Carlos Augusto Alves Santana. Njegov oče, poklicni mariachi violinist, ga je navdušil nad kitaro, po selitvi v ZDA pa je violino zamenjal za kitaro.

Glasbenik je postal slaven v poznih 60. letih in zgodnjih 70. letih s svojo zasedbo Santana Blues Band - člani zasedbe so bili še klaviaturist Gregg Rolie, basist David Brown, bobnar Michael Shrieve ter tolkalca Mike Carabello in Jose Aressa -, ki je ponujala mešanico salse, rocka, bluesa in džeza, njihovo glasbo pa so dopolnjevale Santanove značilne čiste kitarske linije. Skupino so pozneje preimenovali v Santano.

Za skupino je bil prelomen nastop 16. avgusta 1969 na drugem dnevu festivala Woodstock severno od New Yorka. Na 45-minutnem koncertu so zaigrali osem skladb, med njimi Waiting, Evil Ways, You Just Don't Care, Savor, Jingo, Persuasion, Soul Sacrifice in Fried Neckbones and Some Home Fries. Kmalu so izdali prvenec Santana, sledili sta plošči Abraxas (1970) in Caravanserai (1972), potem skoraj vsako leto nov album.

Svojemu značilnemu slogu je ostal Carlos zvest tudi v naslednjih desetletjih in v poznih 90. letih doživel vnovičen vzpon kariere s pomočjo albuma Supernatural (1999), na katerem so se znašle uspešnice, kot so Maria, Maria, Africa Bamba, Smooth in Corazon Espinado. Za album, ki se je prodal v 25 milijonih izvodov, je prejel tudi osem grammyjev.